ENTREVISTA AMB L'OCTOCAMPIÓ DEL MÓN

Márquez: «Els diners no seran el més important per renovar amb Honda»

«M'agradaria que em recordessin com un pura sang, com algú que ho va deixar tot en la pista, com recorden a Randy Mamola», assenyala el líder d'Honda

«Sí, sí, tinc novieta i som molt feliços, altrament, no estaríem junts. Crec que no em despistarà del meu treball», reconeix l'octocampió

rozas50571481 fotografia para la entrevista de domingo con marc m rquez fo191026035124

rozas50571481 fotografia para la entrevista de domingo con marc m rquez fo191026035124

9
Es llegeix en minuts
Emilio Pérez de Rozas
Emilio Pérez de Rozas

Periodista

ver +

Evitem les presentacions ¿veritat? Amb tots vostès Marc Márquez Alentá. Campioníssim de tot. Ja saben, nascut a Cervera (Lleida), fa 26 anys. Posseïdor de gairebé tots els rècords de precocitat de la història del motociclisme.

Porta vostè 15 podis en 16 grans premis, m’ho explica. Era l’objectiu d’aquest any: estar sempre al podi. I, sí, ho estem aconseguint. És el meu any més sòlid, amb diferència, fins i tot en circuits que no em van i en situacions extremes.

Si fos un dels seus rivals ¿què pensaria al veure Márquez primer des del minut u de cada divendres? Pensaria: ¿què té aquest tio? ¿què el fa diferent de mi per ser tan ràpid, tan aviat? Això és el que faig jo, per exemple, quan ‘Dovi’ (Andrea Dovizioso) o Fabio (Quartararo) van més ràpid que jo en algun punt del circuit, el que sigui.

Però això de sortir cada divendres com una bala té truc ¿no? Primer, vull tenir un bon temps aviat per no tenir problemes de qualificació. I segon, intento sembrar, com més aviat millor, el dubte en la ment dels meus rivals. És la manera de forçar-los a buscar solucions on no n’hi ha, on no les trobaran i, mentrestant, tu avances. Vull que estiguin més pendents de mi que d’ells.

L’Honda d’aquest any l’ajuda molt en aquesta missió ¿no? Tenim millor motor, sí, més potència, més velocitat punta. Hem perdut alguna cosa, per exemple, la durabilitat del pneumàtic posterior, però ara ja només depenc de mi. L’any passat, havia d’anar sempre darrere de ‘Dovi’. Ara entro una mica més lent en les corbes, però surto més ràpid.

Marc Márquez, amb la seva gorra de 8 vegades campió del món, a Phillip Island / ALEJANDRO CERESUELA

Va agradar molt que, al celebrar el seu 8è títol, digués que li agradaria ser recordat com Randy Mamola, un pilot espectacular, que, tot i que no va guanyar títols, va ser estimat pel públic. Randy és un tipus excepcional. Parlem molt. Em felicita molt. M’estima molt. I, sí, m’agradaria que em recordessin com el recorden a ell, un pilot que ho va donar tot a la pista i que va fer disfrutar, més que ningú, el públic, per la seva agressivitat i entrega. Jo ho faig tot al màxim, tot. I, en aquest sentit, vull que em recordin com un pura sang, com algú que ho va donar tot en les carreres i va fer disfrutar la gent.

Expliquen que, als 9 anys, vostè plorava desconsoladament quan acabava segon. Això era així, sí, però ja he deixat de ser un nen. Ja he assumit, tot i que m’ha costat molt temps, que perdre forma part de l’esport. Ara, perdre em crea impotència. Ràbia no, perquè ràbia és una paraula molt forta. De nen, tot es traduïa en plors; ara és impotència, decepció. I, de seguida, ganes de venjança, ben intencionada. Que sàpiga que no m’agrada ni tan sols perdre al parxís amb el meu avi Ramón.

«No crec tant al gen de la velocitat o el talent i sí en l’educació que els nostres pares ens van donar a mi i a Àlex, rectes com pals»

Marc Márquez

Pilot oficial de l’equip Repsol Honda i 8 vegades campió del món

Vostè és el pernil entre dues generacions, la liderada per Rossi i Lorenzo i l’encapçalada per Quartararo, Viñales i Rins. El més difícil és sobreviure a les diferents generacions que t’envolten. En aquest sentit, soc el primer en admirar i respectar el que ha fet i està fent Valentino (Rossi), qui, després d’una època de glòria i arribar al cim de la seva carrera, està aconseguint allargar la seva carrera d’una forma molt digna, competint a un gran nivell. Una cosa està clara: cal saber-se reinventar contínuament.

Cal Crutchlow, el seu company en Honda, diu que vostè és tan bo, tant, que seria capaç de guanyar amb qualsevol moto. Jo no ho crec. I no ho crec, primer, per respecte a tots els meus rivals. Sempre sembla que el jardí del veí lluu més bonic que el teu, però jo, la veritat, no sé de què seria capaç amb una altra moto. Jo sempre buscaré el lloc que m’ofereixi la millor moto per competir.

En aquest sentit, podria dir-se que els diners no seran el més important a l’hora de renovar per Honda i continuar competint-hi en MotoGP. Els diners ajuden molt, sens dubte, però no serà, no, el més important a l’hora de començar a parlar amb Honda de la meva renovació. Però li explicaré que, quan et trobes en el millor moment de la teva carrera, el final del qual no saps com serà, a l’hora de negociar intentes exigir, demanar, aconseguir, el millor en tots els aspectes. I sí, els diners, en aquest sentit, són importants, però no vitals, no és el punt més important. Vols ser reconegut al nivell del que estàs aconseguint, ja que no saps on seràs dins de dos o tres anys, si podràs continuar demanant millores o hauràs de conformar-te amb la moto que et donin. Mai aconseguiràs el contracte perfecte, però has de perseguir-lo en tots els aspectes: econòmic, tècnic i esportiu.

Continuar amb el seu equip, mantenir aquesta formidable família que l’envolta en el seu boxe, ha de ser una altra de les seves prioritats. Per descomptat, doncs quan parlem d’equip parlo del meu entorn més pròxim, de la família que comença a Cervera i la família que conviu amb mi en els circuits. Tenir-ho tot organitzat, fiar-te de la teva gent, confiar cegament en ells, et permet descansar, entrenar-te i competir sense una altra preocupació que el teu treball. Tothom sap que l’amistat hi serà sempre, però que al circuit treballarem. Després, ens anirem tots de festa o ens consolarem mútuament, però la feina és la feina.

Giacomo Agostini, rècord de títols (15), ha visitat Márquez a Austràlia. / ALEJANDRO CERESUELA

Diu Quartararo que el que més enveja de vostè és que, en plena carrera, sempre pren la decisió correcta, sempre. Bé, no sempre, no sempre. Hi ha tres detalls importantíssims a l’analitzar aquesta delicada qüestió. Un: has d’aprendre dels teus errors, has de ser autocrític a l’analitzar la teva carrera i treure conclusions que t’ajudin a millorar en el següent gran premi. Dos: l’experiència, que és el que li falta, per exemple, a Fabio, és vital en aquells moments i circumstàncies, t’ajuda moltíssim a no equivocar-te. I tres: has de tenir la velocitat necessària per executar el que imagines al teu cap, ja que pots veure molt clar, al teu cap, què s’ha fer en cada moment, on i com fer-ho però, si no tens la velocitat, ¡oblida-te’n!, no et sortirà. La decisió és més fàcil d’executar quan tens les armes per fer-ho.

Vostè elogia contínuament Leo Messi i Rafa Nadal, però hi ha qui pensa que vostè podria, per edat, assoliments i trajectòria, asseure’s perfectament en aquesta mateixa taula. He sentit dir això molta gent, però ni em veig ni vull veure’m a la seva altura. Potser, quan em retiri i els meus números parlin més de mi que la meva personalitat i pilotatge, hi hagi gent que em col·loqui allà. Però, de moment, Messi i Nadal són dos esportistes que m’inspiren, models a seguir, els meus ídols i referents. No vull asseure’m encara a la seva taula, ja que em temo que això canviaria la meva mentalitat.

«Sé que molta gent em veu a la mateixa taula de Messi i Nadal, els meus referents, però jo encara no em considero digne de ser allà, potser quan acabi la meva carrera»

Hi ha qui fa broma al pàdoc sobre el fet que el gen de la velocitat, en els germans Rossi i Marini, és, lògicament, de mama Stefania, la mare de tots dos, i no del pilot Graziano Rossi, papa del ‘Doctor’. ¿Qui és portador d’aquest gen, mama Roser o papa Julià? És evident que, en el nostre cas, està compartit, molt repartit, entre mama i papa. No crec massa en això d’un gen característic de la velocitat, ni si més no, miri, d’un portentós talent competitiu. Pot ser que les dues coses coincideixin, sí, però jo crec més en com t’eduquen els teus pares, així com la teva personalitat, afany i determinació. I en aquest sentit, tant Àlex com jo hem tingut una educació molt rigorosa, hem sigut els nens més feliços del món, però rectes com pals, els nostres pares sempre ens van posar els punts sobre les is.

Vostè es tornarà boig si Àlex aconsegueix el títol de Moto2, ho dic perquè ha arribat a dir que ho canviaria per la seva vuitena corona. Em fa moltíssima il·lusió, sí, però no vull afegir-li més pressió a la seva missió. L’alegria d’un dels teus la disfrutes, de vegades, i aquest és el meu cas, més que la teva pròpia. Àlex sap que l’estimaré igual si guanya el títol com si no el guanya, però seria preciós aconseguir-ho.

Li dona molts consells. No, no, i ara, au va. Això passava abans, en els seus inicis. Allà jo m’atrevia més, anava més de germà. Àlex ja és molt professional, té l’Emilio (Alzamora, mànager dels dos germans), el papa i un gran equip al voltant seu i, per tant, només li comento el que em consulta o algun detall que jo observo i que li pot servir per millorar. Només vull que sàpiga que soc allà per si em necessita. Res més.

«Si Honda tardés tant a fer la moto de l’any que ve com estan tardant a acabar la meva casa, no podria córrer el 2020. És l’última casa que em faig»

Per cert, ¿quan pensa estrenar la seva casa, sembla que s’està retardant l’esdeveniment? Sí, sí, no em parli d’això, sisplau. Juro que és la primera i última casa que em faig. Això de fer obres és tremend, impressionant, no havia viscut res igual. Si Honda tardés tant a fer la moto de l’any que ve, no sé si competir la pròxima temporada. Espero poder estrenar-la al gener o així. A saber...

Notícies relacionades

¿Podem parlar de Lucia? Podem parlar de Lucia, sí ¿què vol saber?

Res, res en especial, només volia saber com els va. Bé, molt bé, ja veu, tinc novieta. Tinc novieta i molt content, molt feliç. Ja sap, sempre apareixen situacions noves en la teva vida i aquesta és una d’aquestes. Però sí, molt content perquè m’aporta molta felicitat. És evident que, si no fos així, no estaríem junts ¿veritat? I, respecte a la meva professió, a les carreres, crec que no em despistarà. Si tens parella és per sentir-te millor, perquè t’aporti estabilitat i felicitat.

Temes:

Marc Márquez