Patrocina:

ENTREVISTA

Andreu Veà: «La tecnologia ha d'ajudar les persones»

Mobile World Capital Barcelona i EL PERIÓDICO descobreixen, cada dues setmanes, els perfils més innovadors i creatius que estan construint una societat millor a través de la tecnologia

andreu-ve-1

andreu-ve-1

2
Es llegeix en minuts
Estel Estopiñan

Andreu Veà, expresident de la Internet Society, és un emprenedor digital i pioner d’internet. Autor del llibre ‘Tecnología para andar por casa’, impulsa el projecte de digitalització de l’Hospital Vall d’Hebron.

¿Què fa un enginyer de telecomunicacions com vostè a l’Hospital Vall d’Hebron?

L’any 2014 li van detectar un càncer al meu germà Joaquim i el van tractar en molts hospitals, entre ells, la Vall d’Hebron. Durant la meva estada allà, al seu costat, vaig descobrir que era molt important que els pacients tinguessin wifi de qualitat, i per això, vaig dedicar un temps a millorar de manera provisional la seva connexió amb l’exterior. Després, em vaig unir a l’equip que està transformant digitalment l’hospital.

¿Amb quins resultats? 

Estem treballant per posar la tecnologia al servei del pacient i que l’hospital aconsegueixi un estalvi energètic important gràcies a una millora de l’eficiència que ha arribat a través de la tecnologia. També projectem una plataforma de telemedicina que permetrà reduir les visites presencials. 

Fa dos anys va ser reconegut amb el Premi a la Trajectòria Personal a Internet. ¿Què més podem fer per aquest gran invent?

El primer que hem de fer és arribar a l’altra meitat de la Terra. Crec que, després d’arribar a 3.500 milions d’usuaris, ara hem de connectar zones com l’Àfrica i parts d’Àsia i Sud-amèrica. 

Sembla un repte impossible. ¿Què fa falta per aconseguir-ho?

És molt difícil. Per això és un honor formar part de Digital Future Society, un projecte fantàstic amb experts internacionals que ens ajudarà a construir un futur social millor, més equitatiu i just. El seu gran potencial és la capacitat d’interconnectar persones interessants, persones que ja estan canviant el món. 

¿Quins altres reptes ens planteja la digitalització?  

Més enllà del seu impacte social, la digitalització planteja grans reptes de present i de futur a nivell industrial, econòmic o fins i tot, en l’àmbit d’infraestructures. Per exemple, a Catalunya encara tenim dèficits importants de connectivitat que hauríem de resoldre, com aconseguir cobertura total en trajectes de tren, per exemple, entre Vilanova i La Geltrú i Barcelona. La productivitat s’incrementaria molt si la gent que fa aquest trajecte pogués arribar a la feina amb els correus contestats i la premsa llegida. Hem de donar connectivitat total a la població. 

Notícies relacionades

Com a expert en tecnologia, ¿què recomana als ciutadans?

Que instal·lin un segon monitor en els seus PC. Ens hem de fer més preguntes, no només sobre quin telèfon comprar, sinó també sobre com allargar la vida d’una bateria, desenviar un correu o en què hem de fixar-nos per comprar la TV connectada. La curiositat és la clau, i al llibre comparteixo 200 trucs. Hem de difondre el que funciona i ajudar a reduir l’excés d’opcions que ens acaben bloquejant, així provocarem que la tecnologia pugui ajudar les persones.

Temes:

Internet