Patrocina:

Més diners que idees

Els inversors del saló d'emprenedors 4YFN afirmen que hi ha més finançament disponible que projectes en els quals poder apostar

Els inversors del saló 4YFN d’emprenedors afirmen que hi ha més finançament disponible que projectes pels quals apostar. / MÒNICA TUDELA

2
Es llegeix en minuts
SONIA GUTIÉRREZ / BARCELONA

Escoltant els inversors del saló 4 Years From Now (4YFN), l'espai d'emprenedors del Mobile World Congres (MWC), es diria que parlen d'una realitat paral·lela. En el món corrent, les empreses solen tenir dificultats per aconseguir finançament. Però en el món de les start-ups de base tecnològica, els inversors asseguren que hi ha més diners que projectes. És una veritat a mitges: són molts els emprenedors que busquen capital, però no tots tenen un bon pla de negoci al darrere.

Asier Sesma, de Tecnalia Ventures, es va arribar ahir al 4YFN a la recerca d'oportunitats d'inversió. «Hi ha coses interessants, però poques resolen problemes», va afirmar. Si no resol un problema, és més complicat que tingui sortida en el mercat. De totes maneres, Sesma havia seleccionat 10 opcions d'inversió en un sol dia.

El 4YFN (en anglès, «d'aquí quatre anys») vindria a ser el germà petit de l'MWC. Se celebra al recinte de Montjuïc, separat de la fira principal (Fira de Gran Via) i els estands són més senzills. Però allà també hi ha negoci. L'organització del saló ha concertat 2.400 entrevistes de tres minuts entre start-ups i uns 200 inversors i 200 grans corporacions, entre aquestes Index Capital, Accel i Google Ventures. En la seva segona edició, el 4YFN ha duplicat el seu espai fins als 8.000 metres quadrats (tot el pavelló 8), i espera superar el nombre de 4.400 assistents (2.200 l'any 2014).

«És un moment potent, no costa trobar finançament», va assegurar Aleix Valls, director d'emprenedoria i innovació de la Mobile World Capital Barcelona. Segons Valls, «hi ha menys projectes que diners disponibles», va dir referint-se, això sí, a bons projectes. Aquesta situació, va informar el responsable de 4YFN, és la mateixa a escala mundial, i un dels motius és que inversors que van confiar en el totxo ara veuen més atractiu el sector tecnològic. I si l'«excés de diners» s'ajunta amb la «falta de projectes bons» es dispara el valor de les grans firmes del sector, i s'alimenta una bombolla, va explicar Valls.

David Tomás, empresari i business angel, va apuntar un altre motiu: «els tipus d'interès són baixos -l'estalvi no és tan atractiu-, hi ha molt suport institucional i hi ha hagut casos d'èxit que han animat altres inversors privats». Tomás va participar en una ponència de Women Talent, dins el programa de conferències del 4YFN.

Contactes

Notícies relacionades

Montjuïc és aquests dies el lloc idoni perquè les start-ups trobin socis internacionals i donin un impuls als seus negocis. Un exemple és la catalana Glovo, una aplicació de missatgeria que ahir mateix va acordar una ronda de 140.000 euros. El seu fundador, Oscar Pierre, es va citar al saló amb els inversors per tancar els serrells, i en el mateix lloc va contactar amb fons del Regne Unit, Itàlia i França per preparar el salt internacional: «Ja tinc sis targetes, si no fos pel 4YFN no hi hauria pogut accedir tan fàcilment».

La possibilitat de fer contactes internacionals també ha atret start-ups d'altres països, com la britànica RoboSavvy i l'alemanya Viorama.