Col·labora:

UNA OPCIÓ DE FUTUR

Una aposta per la formació

L'AMB treballa per potenciar i dignificar la Formació Professional a la metròpolis

fcasals45131526 amb formacion profesional180921114733

fcasals45131526 amb formacion profesional180921114733

2
Es llegeix en minuts
Anna Rocasalva

Segons les últimes dades del 2017, només un 9,8% dels acabats de titular en Formació Professional (FP) estan en situació d’atur. I és que l’FP s’ha convertit en una bona opció de futur que està estretament lligada a sectors professionals que seran el motor de l’economia metropolitana, com ara la indústria, per exemple la química o l’alimentària. Per exemple, les titulacions relacionades amb la indústria 4.0 (electrònica, fabricació mecànica, instal·lació i manteniment, informàtica i telecomunicacions...) afavoreixen una inserció gairebé immediata i bones condicions laborals i salarials. 

El futur del mercat laboral exigirà un nivell més gran de qualificació professional, una cosa que l’FP pot proporcionar. «Per aquesta raó, el nostre objectiu principal és dignificar aquesta formació», explica el director de l’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic, Héctor Santcovsky.  «Això respon a dos elements clau –continua–: primer, volem generar uns recursos humans que responguin a les necessitats del mercat laboral metropolità i, segona, busquem proporcionar als joves una formació que els doni unes bones expectatives de vida».

EL CONVENI

El febrer passat, la Junta de Govern de l’AMB va aprovar la firma d’un conveni amb la Fundació BCN Formació Professional, amb la finalitat última de fomentar l’FP en tot el territori metropolità. 

L’AMB aporta 247.400 € a aquest projecte, per estendre el treball de la Fundació a tota la metròpoli durant el 2018. 

Així, l’ens metropolità busca ampliar el marc de treball amb unes noves dimensions, que permetin aportar al teixit empresarial de l’AMB el talent i la qualificació necessària, i proveeix d’oportunitats laborals de qualitat als graduats. 

ELEMENTS CLAU

Notícies relacionades

L’actual aposta de l’AMB per la Formació Professional passa per fomentar la innovació, potenciar la relació dels centres de formació amb les empreses i desenvolupar una investigació aplicada per recolzar-los, internacionalitzar els centres FP del territori, visibilitzar la Formació Professional com una opció de futur, i assessorar els municipis i entitats de l’AMB en aquesta matèria. “Però hi ha tres elements importants als quals volíem donar un recolzament singular des de l’AMB –comenta Santcovsky– Aquests són: la internacionalització, la innovació i l’observatori”. Amb la internacionalització, els estudiants de grau mitjà i grau superior dels centres d’FP adherits al Consorci Erasmus, tenen l’oportunitat de realitzar pràctiques en empreses de diferents ciutats europees durant dos mesos. El programa també inclou els docents, ja que gestiona la mobilitat de professors de centres d’FP per donar a conèixer, contrastar i analitzar altres metodologies de treball a Europa. Actualment, el Consorci Erasmus compta amb 12 centres de 10 municipis metropolitans adherits.

Quant a l’impuls a la innovació metropolitana, destaca el projecte MetròpolisFPlab, que es durà a terme en el curs escolar 2018-19 en col·laboració amb la Fundació BCN Formació Professional i amb el recolzament d’agents com Innobaix, el Port de Barcelona i el Circuit de Barcelona-Catalunya. “L’objectiu és que els estudiants construeixin projectes innovadors mitjançant les seves idees, acostant-les a les demandes de les empreses i contribuint a la millora de la seva ocupabilitat i les seves competències personals”, afirma el coordinador de l’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l’AMB, Guillem Espriu. En aquest sentit, també destaquen els Premis FP Emprèn, que són un reconeixement públic als millors projectes empresarials realitzats per estudiants d’FP dels centres de tota la metròpoli. Finalment, l’AMB ha reforçat l’Observatori de la Fundació per a així poder obtenir dades del sistema de FP de la totalitat de l’àrea metropolitana. Es tracta d’analitzar l’actualitat per poder després fer bones propostes en el futur.