INSERCIÓ LABORAL INCLUSIVA

Encaixar capacitats en un mercat laboral per a tothom

Unes 3.000 persones visiten la fira d'inserció laboral organitzada per la Fecetc (Federació de Centres Especials de Treball de Catalunya). Empreses i entitats compromeses amb l'ocupació sense discriminació creixen en valors i diversitat

zentauroepp47617282 mas personas190415095035

zentauroepp47617282 mas personas190415095035 / Anna Mas Talens

3
Es llegeix en minuts
Carme Escales

Currículums, entrevistes, demostració d’habilitats, proves, esperes i trucades de confirmació o descart de les empreses amb vacants d’ocupació són part de l’àrdua tasca de buscar feina. I en un món en què es premien excel·lències que no avaluen la humanitat personal, sinó currículums de rang internacional, resultats d’eficiència impol·luts o, fins i tot, un atractiu físic conforme als cànons estètics de la imatge d’empresa, quantes habilitats queden fora. Per exemple, les de tantes persones de les quals les direccions empresarials es resisteixen a valorar les seves capacitats més enllà de la seva limitació física o psíquica que, evident o no, és tan sols una part de la persona.

Com explicar a les empreses que una discapacitat no condiciona gaires altres capacitats. Com ensenyar a llegir en positiu i no com un hàndicap una limitació física o psíquica, valors com la superació d’algú invident o que brega i conviu diàriament amb un trastorn mental, que controla la seva salut amb medicació i creixement personal de la mà de professionals de la salut psíquica. “Si un problema d’esquena no permet carregar pes, però sí realitzar moltes altres tasques, ¿per què una persona amb alguna discapacitat no ha de poder treure partit a les seves habilitats i aconseguir reconstruir el seu futur professional?”, assenyalava Ester Tórtola, consultora d’orientació i formació de FSC

Insereix Ocupació

, una associació nascuda el 2009 sota el paraigua de l’ONCE com a agència de col·locació i formació per al mercat laboral de persones amb discapacitat. “Qualssevol de nosaltres portem la nostra motxilla de condicionaments i experiències a sobre. És qüestió d’ubicar-la bé cadascuna perquè pugui donar el millor de si, començant per intentar conèixer la persona en les seves competències i en les seves no competències”, afegeix Tórtola. Insereix Ocupació va ser una de les 30 empreses i fundacions presents a la segona fira de l’ocupació organitzada per la Federació de Centres Especials de Treball de Catalunya (Fecetc), i dirigida a persones amb alguna discapacitat a la recerca de feina i empreses que ocupen sense discriminar, més enllà de limitacions físiques o psíquiques. Es va aprofitar l’ocasió de la fira –13 i 14 de març–,que va tenir unes 3.000 visites, i el nom de presentació del qual ja convidava a reflexionar: “‘Sí, i millor’ Di-Capacitat i talent”, per realitzar un taller sobre com explicar la discapacitat a les empreses. Firmes com ara Nestlé, Carrefour, Acciona, Kellog’s, van ser allà. Uns 1.700 metres quadrats del Museu Marítim de Barcelona, amb el recolzament de l’Ajuntament de Barcelona i l’assistència tècnica d’Inserta-Grup ONCE, van donar l’ocasió a empreses a veure’s cara a cara amb persones a la recerca de feina. Com Mercedes, que va acudir amb unes quantes còpies del seu currículum a veure quin tipus d’empreses hi havia. El David va fer el mateix. Sempre ha treballat en manipulats i consergeria, tasques que encaixen bé amb el seu tipus de trastorn mental. “Ho faig en Centres Especials de Treball (CET), però l’últim on vaig estar va tancar”, explicava.  

Notícies relacionades

“Ens queda encara molt camí per recórrer a nivell empresarial”, va assenyalar el president de la Fecetc, Josep Roset. “Els CET són pont cap a la inserció en l’empresa ordinària. Però el 80% d’aquestes empreses ordinàries amb més de 50 treballadors no compleixen encara amb l’obligació de reservar el 2% de la seva plantilla persones amb discapacitat”, apuntava Roset. Segons ell, “l’educació des de petits és clau en la inclusió, per créixer normalitzant la discapacitat i aconseguir així una humanització més gran de les empreses”.

Si a Europa la mitjana d’inserció de persones amb discapacitat se situa en el 5%, França està en el 4,5% i Espanya, el 2%. Reticències i estereotips són les principals barreres de l’empresa ordinària que ho expliquen.