OPINIÓ

El tercer sector davant dels ODS

Les entitats socials aporten mans, cor i ulls per impulsar els Objectius de Desenvolupament Sostenible

zentauroepp52232569 fundesplai mas personas200210105006

zentauroepp52232569 fundesplai mas personas200210105006

3
Es llegeix en minuts
Carles Xifra

Ens trobem en una nova era caracteritzada per l’acceleració de les transformacions del planeta i on, indiscutiblement, el protagonisme absolut el tenim els éssers humans.

Ja fa cinc anys que les Nacions Unides van adoptar l’Agenda 2030, que s’articula en 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), 169 fites imprescindibles a assolir, i una sèrie d’indicadors i mecanismes de seguiment. Uns compromisos de tots els països, però també de totes les empreses, institucions, entitats, col·lectius i persones.

El Tercer Sector Social i les seves entitats tenim un paper rellevant i actiu en la consecució dels ODS, que exercim des de diferents rols; com a agents transformadors de primera línia d’acció, com a catalitzadors de la participació i de la sensibilització de la societat, i com a motors de nous projectes i de propostes innovadores. Som protagonistes decisius en el que fem i el que som, però especialment, també, per la mirada i l’enfocament que aportem. Mans, cor i ulls.

Soms mans imprescindibles. Les entitats del Tercer Sector Social desenvolupem, de manera central i prioritària, programes i projectes amb un gran impacte en els objectius dels ODS. Programes especialment centrats en la lluita contra les desigualtats, en el treball amb col·lectius vulnerables, en la reducció de la pobresa o en la igualtat de gènere.

Som cor. Som nucli i motor de solucions concretes per a cada territori, amb innovacions constants en programes de cura de les persones, amb molta experiència i estratègia acumulada per teixir aliances imprescindibles entre les esferes públiques, público-privades i la ciudadania.

Soms un cor que batega. Som un dels canals de comunicació principals de l’Agenda 2030 amb la ciutadania gràcies a l’estret vincle que hi mantenim. Un canal que compleix la funció de sensibilització sobre el gran repte col·lectiu dels ODS, però que va més enllà, i que centra esforços a convertir aquesta sensibilització en apoderament ciutadà i en la implicació de la ciutadania en la construcció d’un món més just i sostenible.

Pero també som ulls. Uns ulls que observen, que miren, que controlen i que exigeixen compliment. Des de la incidència política, tenim la funció d’ajudar a alinear els poders públics amb l’Agenda 2030, i d’alertar dels riscos dels retards en l’assoliment d’objectius, de la freqüent desconnexió de la ciutadania, de cíniques ‘rentades de cara’ i del no-abordatge dels problemes d’arrel i de canvis profunds necessaris. I som uns ulls que aportem una mirada pròpia a l’Agenda 2030 que reforça i, alhora, complementa els seus principis.

La mirada del Tercer Sector Social situa l’Agenda 2030 com una oportunitat única per fer realitat els Drets Humans de totes les persones del món, des d’una gestió responsable dels límits del planeta. Els ODS i el sistema dels Drets Humans es reforcen mútuament.

Estem davant d’una oportunitat per analitzar i corregir les desigualtats que genera el desenvolupament

Mirem l’Agenda com una oportunitat única per a l’equitat. El principi tan propi de «no deixar ningú enrere» es converteix en capital en tots i cada un dels ODS. L’Agenda 2030 és una oportunitat per analitzar les desigualtats que genera el desenvolupament, corregir pràctiques que exclouen i resoldre el repartiment injust que obstaculitza el progrés. Mirem l’Agenda com una oportunitat per desmuntar la construcció social de la desigualtat de gènere i per generar una societat que doni valor a l’atenció a la vida i a les persones. Com un ventall d’oportunitats per als drets de la infància i el rol de la joventut com a ciutadania compromesa i activa. També com una oportunitat per posar en relleu el potencial transformador de l’educació. Oberta, profunda, al llarg de la vida, centrada en valors, des del servei als altres, per motivar, encoratjar i capacitar persones per actuar per un món millor.

Notícies relacionades

Som agents actius i no neutres en l’èxit de l’Agenda 2030. Més que mai necessitem posar en valor el treball de les entitats en la consecució dels ODS, però especialment necessitem encapçalar els objectius i enfortir la nostra acció. Entrem en la dècada decisiva.

Fundesplai forma part del grup motor per al Pacte Nacional per a la Implementació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible a Catalunya, i aporta la mirada i l’acció del Tercer Sector Social en l’Aliança 2030.

Temes:

Oenagés