En nom de Marcheline

L'estrella -protagonista recent de la notícia bomba (atòmica) del cuixé: el seu divorci de Brad Pitt- ha fet de la seva vida un calc de la de la seva mare.

En nom de Marcheline_MEDIA_1

En nom de Marcheline_MEDIA_1 / TÀSSIES

3
Es llegeix en minuts
Teresa Cendrós
Teresa Cendrós

Periodista

ver +

Desconsolada per la mort de la seva mare, Angelina Jolie li va dedicar aquest bonic piropo filial: «Va ser la dona més meravellosa i un fantàstic model de conducta per a mi». Marcheline Bertrand va perdre la batalla contra el càncer d'ovari fa nou anys, als 56. I les paraules de la seva filla no eren únicament paraules. La protagonista d'Innocència interrompuda s'ha reflectit al mirall matern des que el seu pare, Jon Voight, va desaparèixer del mapa i la seva família va quedar reduïda a l'autora dels seus dies, el seu estimat germà James, dos anys més gran, i ella, que tot just en tenia cinc.

Rara és l'entrevista de les moltes que ha concedit durant la seva carrera en què Jolie no parli de la seva mare. «No va tenir la seva pròpia carrera, la seva pròpia vida, les seves pròpies experiències; tot era per a nosaltres», recorda en una d'elles. «No seré mai tan bona mare com ella», assegura en una altra.

Pel que es veu, els gens Bertrand-Gouwens (cognoms dels avis, que regentaven una pista de bitlles a l'Illinois profund) són tenaços. Per a les coses bones, la bellesa -Angelina és el fidel retrat de la seva mare-, i per a les dolentes, l'altíssima probabilitat de contraure càncer -una malaltia que abans que Marcheline es va emportar la seva àvia Lois, a la qual ella ni tan sols va conèixer, i, fa tres anys, la seva tia Debbie-, cosa que la va determinar a extirpar-se els pits i els ovaris com a mesura profilàctica.

DEPRESSIVA I BEVEDOR

La tendència a la depressió i a la melancolia de Jolie -que Voight va descriure en una etapa d'alta tensió entre tots dos com a «greus problemes emocionals»- també era un tret característic de la seva mare, a la qual va homenatjar, l'any passat, en la seva última pel·lícula com a directora, Frente al mar. El film -que va passar sense pena ni glòria- relata premonitòriament el trist declivi d'una parella: depressiva, ella; bevedor, ell. I, quina casualitat, l'addicció de Brad Pitt a l'ampolla està, precisament, darrere d'una de les «diferències irreconciliables» que l'entorn de l'actriu ha assenyalat com a causa de la ruptura.

Angelina va viure una adolescència rebel, com Marcheline, que, sent gairebé una nena, va fugir a Hollywood perseguint el somni de convertir-se en una estrella de cine. Allà va conèixer el protagonista de Cowboy de mitjanit, un guaperes amb molt futur, i, als 21 anys, va passar per la vicaria amb ell. Jolie també es va casar amb 21 anys per primera vegada i també ho va fer amb un actor, Jonny Lee Miller (el Sherlock Holmes de la sèrie Elementary). Abans, als 16, s'havia escapat amb el seu nòvio de llavors, havia coquetejat amb les drogues, s'havia tatuat pràcticament tota la pell del cos, havia sigut una de les primeres stars a declarar el seu amor per una dona (Jenny Shimizu) i fins i tot s'havia infligit autoferides. «El ritual d'haver-me tallat i sentir el dolor potser em feia viure la sensació d'alguna mena d'alliberament», es va sincerar anys després.

Aquell primer matrimoni va durar tres anys, els mateixos que el segon, amb Billy Bob Thornton. Els fills van arribar, sí, però de terres llunyanes. Seguint la moda iniciada molts anys enrere per Mia Farrow, va adoptar nens de països necessitats. Primer Maddox, cambodjà, i, més tard, Pax, vietnamita, i Zahara, etíop. En aquella època va sentir la crida de la solidaritat i va començar a volar a focus de conflicte en el seu jet privat per socórrer les víctimes. Marcheline, anys abans, ja havia creat la Fundació Totes les Tribus, de suport als pobles indígenes. «L'amor que sento pels nens, els meus valors, les meves preocupacions pel que passa al món, tot em ve de la meva mare», va confessar Angelina després d'enterrar-la.

Notícies relacionades

Amb Pitt, va engendrar tres fills: Shiloh i els bessons Knox i Vivienne. A aquesta última li va posar Marcheline de segon nom, en memòria de la seva mare. I, una altra vegada, ella -o el seu idealitzat record-, al retrovisor: mimant els seus fills, jugant amb ells, acariciant-los..., com es pot veure en un vídeo familiar penjat a Youtube i filmat durant unes vacances a Hawaii el 1981.

I, ves per on, el seu especial «amor» pels seus fills -com el que Marcheline sentia pels seus- ha acabat trencant la convivència amb el seu fins fa molt poc perfecte marit. El suposat «maltractament» de Pitt als nens, ennuvolat per la beguda, l'ha decidit a allunyar-lo de les seves vides. Segurament està convençuda que la seva mare hauria fet el mateix.