Anàlisi
El rol dels 'venture builders' en l'ecosistema
La presència d'aquests fons de gestió del talent és el símptoma per excel·lència de maduresa d'un ecosistema en creixement com el de Barcelona

venture-builder /
No exagerem si afirmem que Barcelona compta amb tres dels deu ‘venture builders’ referents de tot Europa. Probablement el més rellevant en tot el continent sigui Rocket Internet, a Berlín, però també són reconeguts com casos d’èxit els exemples d’Antai i de Nuclio, ubicats a Barcelona.
Bàsicament, la diferència entre un ‘venture builder’ i un incubador és que en el primer cas els projectes que sorgeixen no els impulsa inicialment un grup d’emprenedors, sinó un equip designat pel mateix ‘venture builder’. Serà aquest equip el responsable de dur a terme les primeres inversions per facilitar les fases inicials de creixement de l’empresa i el que adquirirà una part important de les seves accions, malgrat que amb un pes menor que el ‘venture builder’. Habitualment, darrere aquest grup de persones que gestiona la nova empresa acostuma a haver-hi un emprenedor en sèrie, que ja ha aconseguit fer créixer la seva ‘start-up’, que ja l’ha venut a una altra companyia i que ara es dedica a donar suport a altres emprenedors ja sigui invertint la seva capital, assessorant-los o creant nous projectes.
Notícies relacionadesÉs el tancament perfecte del cercle. El símptoma per excel·lència de maduresa d’un ecosistema en creixement com el de Barcelona. Per exemple, d’aquests equips gestors han sorgit empreses tan reconegudes com Housfy, Wallapop, Glovo (amb alguns matisos que ara no venen al cas) i Carnovo, malgrat que aquest fenomen no es limita només a l’àmbit més digital, el més madur a hores d’ara a Catalunya i a Europa (més del 50% dels 871 milions d’euros aixecats a Barcelona durant el 2018 provenen del ‘digital&consumer’).
Un altre fet que s’ha de considerar, tan positiu com necessari per al futur imminent del nostre ecosistema, és la incorporació de les mitjanes i grans corporacions al fenomen dels ‘venture builders’, ja que s’han convertit en una eina molt útil per fer la innovació més disruptiva en els seus àmbits. Cada vegada més companyies d’aquestes dimensions estan tendint a incorporar internament aquestes pràctiques de creació de ‘start-ups’. Ara caldrà veure com s’acaba traduint aquesta tendència en resultats, però el que és evident és que iniciatives com araInnocells (Banc Sabadell) o Innomads (Forcadell), malgrat ser pioneres a Catalunya en els seus respectius àmbits, segur que no seran les úniques que anirem descobrint en els pròxims anys.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Presumpta administració deslleial Els Mossos confisquen documents i joies als marmessors de Pere Mir
- MOBILITAT Controls a les carreteres gironines pel pont de l’1 de maig
- Nova instrucció als registres El Govern central aprova una instrucció per fer efectiva la prohibició dels ventres de lloguer
- Successos Un piròman provoca nou incendis en mitja hora a Cambrils i deixa danys en comerços i restaurants
- Conseqüències de l’apagada El Govern té un pla b amb reserves de gasoil per si hi ha una altra apagada
- Entrevista Joan Gabriel Bergas, catedràtic en Enginyeria Elèctrica de la UPC: "Són set 'barcelones' que van caure de cop"