Entrevista

Bernardo Hernández (Verse): «Emprendre és el més dur, però també el més gratificant»

«Vaig començar a dirigir Verse fa dos anys i em considero el fundador de l'actual projecte», assegura el directiu

zentauroepp50882388 verse cotrina191121100445

zentauroepp50882388 verse cotrina191121100445 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Guillem Tapia

Bernardo Hernández és president executiu, conseller delegat i inversor de l’empresa ‘fintech’ Verse. Va ser un dels fundadors del portal Idealista i durant set anys va ocupar diferents càrrecs executius a Silicon Valley treballant per a Google. 

Verse es va fer popular com una aplicació mòbil de pagaments instantanis entre usuaris, ¿El producte continua sent el mateix?

Seguim fidels a la nostra visió inicial, que és convertir-nos en un nou concepte de banc molt allunyat de les entitats financeres tradicionals. Comencem amb les transferències immediates entre usuaris, ara ja tenim la nostra pròpia targeta Visa i pròximament també oferirem petits crèdits als nostres clients. 

Suposo que és un mercat competitiu, avui dia hi ha molts bancs nadius digitals.

I tant. N26 i Revolut –entre d’altres– són companyies molt potents. Però totes actuen com els bancs de tota la vida. Nosaltres oferim una experiència molt més semblant a una xarxa social en què comparteixes les transferències amb els teus amics, pots crear un esdeveniment i cobrar una entrada a les persones que vulguin acudir-hi, fer grups per compartir les despeses d’un sopar o un viatge... 

¿I com penseu monetitzar aquests serveis?

No fem pública la nostra facturació, però ja estem obtenint ingressos per les transaccions que es realitzen amb les nostres targetes. En el futur també volem facturar amb promocions comercials amb altres marques, crèdits i altres serveis ‘premium’. 

Fa aproximadament dos anys Verse va decidir prescindir dels tres socis fundadors ¿Com va prendre la decisió?

Simplement no s’estaven complint els objectius establerts i els inversors vam considerar que era la millor opció. De fet, jo considero que són exfundadors, i jo em sento el fundador del projecte actual. De l’anterior etapa tan sols queden dues persones a la plantilla. 

També es va tornar als inversors 18,5 milions d’una ampliació de capital. ¿És habitual que les ‘start-ups’ tornin els diners quan no es compleixen les fites?

No és gaire habitual, però hauria de ser-ho més. En una ‘start-up’ és tan important saber quan cal mantenir els esforços malgrat les dificultats com ser capaç de desfer el camí recorregut per corregir els errors. 

Has sigut executiu de Google, director general de Flickr, fundador i principal responsable de ‘start-ups’... ¿Quin ha sigut el teu repte més gran?

Crec que emprendre és el més dur, però el més gratificant. Quan dirigeixes el teu propi projecte moltes vegades estàs sol, falten diners i sorgeixen molts problemes inesperats. No obstant, el que més satisfacció em produeix és caminar pel carrer i veure que algú busca pis per Idealista (també va ser fundador de l’empresa) o realitza un pagament a un amic amb Verse. 

¿Què opines de l’etiqueta de «l’espanyol que més lluny ha arribat a Silicon Valley»?

Durant algun temps potser va ser cert. A Google vaig viure moments increïbles, com l’adquisició de Youtube i el llançament de Street View. Però ara hi ha altres espanyols que ho estan fent molt bé i que ocupen llocs molt importants en empreses de Silicon Valley com ara Enrique Lores, que és director general d’HP, i Javier Oliván a Facebook. 

Després de passar tants anys a Silicon Valley, ¿com veus l’ecosistema ‘start-up’ de Barcelona?

La ciutat té tot el potencial per ser un referent quant a emprenedoria i economia digital, però la situació política no ajuda i la inversió se’n ressent molt. Per exemple, mentre treballava a Google la companyia havia de decidir on instal·lava un dels seus centres més importants a Europa. Hi havia dues ciutats candidates: Zuric i Barcelona. Finalment es van decantar per Suïssa –malgrat que els costos eren molt més elevats i és més complicat atreure talent–, perquè s’intuïen els problemes d’inestabilitat política que hi podia haver en el futur a Catalunya. 

¿En les companyies que ets inversor?

Moltes. Wallapop, Citibox, Glovo, Fever...

Eres inversor en Verse i ara ets president executiu i conseller delegat. ¿Et consideres un inversor intervencionista?

Notícies relacionades

¡Al contrari! Participo com a inversor en molts projectes i tens molt poca capacitat per actuar. Per això quan va sorgir l’opció de liderar Verse vaig voler aprofitar l’oportunitat i agafar-ne les regnes.