Emprenedoria

Lleida, Tarragona i Girona tenen els seus casos d'èxit

Lleida.net, Tradeinn o Captio són empreses tecnològiques que han triomfat fora de Barcelona

zentauroepp47894828 economia emprendedores el equipo de captio190426133328

zentauroepp47894828 economia emprendedores el equipo de captio190426133328

1
Es llegeix en minuts
Guillem Tapia

Tot i que Barcelona concentra la immensa majoria de les ‘start-ups’ a Catalunya, el cert és que hi ha casos d’èxit a tot el territoriLleida.net –el lloc de procedència de la qual és bastant obvi– té una història de més de 20 anys en què el seu model de negoci ha anat pivotant sempre al voltant del sector de les telecomunicacions. Actualment la companyia està especialitzada en sistemes de notificació electrònica i solucions de SMS, ocupa 70 treballadors i el 2018 va facturar 12,3 milions d’euros. El mes de desembre passat la companyia va començar a cotitzar a Euronext Growth –ja ho feia al MAB– i a la cerimònia del toc de campana hi va acudir, precisament, l’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa.

Notícies relacionades

A Celrà (Girona) hi té la seva seu el grup de venda de material esportiu TradeInn. La companyia, que disposa de 14 botigues ‘online’ –cada una especialitzada en un tipus d’esport concret–, va disparar el 2017 la seva facturació un 60%, fins a assolir els 120 milions d’euros. TradeInn va néixer el 1998 sota el nom de Scubastore i els seus fundadors són David Martín i Dídac Lee. Una altra empresa de Girona amb bones perspectives de futur és GoodGut, que recentment ha arribat a un acord amb Palex per llançar al mercat una solució per diagnosticar el còlon irritable.

A Tarragona, a més de la ja esmentada Captio, una de les companyies que ha aconseguit aixecar més capital recentment –1,5 milions d’euros aportats per Suez i Caixa Capital Risc el 2017– és iMicroq, una ‘spin-off’ de la Universitat Rovira i Virgili que ha creat un dispositiu de seguretat alimentària que és especialment eficaç a l’hora de detectar la salmonel·la. A la província de Barcelona, però fora de la capital i de l’àrea metropolitana, concretament a Igualada, hi trobemKibus Petcare, que ha dissenyat i comercialitza un petit electrodomèstic que cuina menjar natural per a gossos i gats de forma automàtica.