SECTOR A L'ALÇA

Barcelona Global reclama una fiscalitat més competitiva per a les 'start-ups'

"A Portugal i Itàlia la fiscalitat és millor", afirma l'associació

zentauroepp46134592 barcelona 04 12 2018  econom a   barcelona global presenta e181204094750

zentauroepp46134592 barcelona 04 12 2018 econom a barcelona global presenta e181204094750

2
Es llegeix en minuts
Josep M. Berengueras
Josep M. Berengueras

Periodista

ver +

Barcelona compta amb una sòlida base de ‘scale-ups’, és a dir, ‘start-ups’ ja consolidades que han aixecat almenys un milió d’euros de finançament (són 131 a Barcelona, el 10%-15% del total). No obstant, perquè el sector es continuï desenvolupant, queden pendents qüestions com una millora de la fiscalitat, nous fons de capital risc o la reducció de la burocràcia.

Aquesta és una de les principals conclusions d’un estudi de Barcelona Global presentat aquest dimarts, en què han col·laborat tant Barcelona Tech City com CaixaBank. L’informe, que analitza el sector de les ‘scale-ups’, s’ha dut a terme a través d’enquestes i qüestionaris.

Els principals factors que motiven els emprenedors globals a impulsar noves iniciatives a Barcelona són l’elevada qualitat de vida, la seguretat de la ciutat i la bona connectivitat geogràfica, a més de l’alta oferta cultura. Tot això contribueix a l’atracció de talent internacional. En canvi, el clima polític amb prou feines apareix entre els motius que incomoden els emprenedors. “Barcelona compta amb un clima sòlid i una trajectòria d’èxit”, ha destacat el president de Barcelona Global, Pau Guardans i Cambó.

El punt de partida és positiu, però els emprenedors destaquen diversos punts negatius. Per exemple, destaquen que no és complicat trobar finançament en fase llavor, però sí en la fase de creixement, “un símbol de maduresa és que hi hagi bastants fons locals focalitzats en el creixement”, afirma. Els impostos són un dels aspectes més negatius destacats pels emprenedors, tant en el punt de vista personal com en el del negoci: des de les ‘stock options’ als ajuts, passant per la fiscalitat en els canvis de residència...

Davant d’aquest escenari, Barcelona Global ha detectat cinc mesures que s’haurien de prendre. La primera és millorar la fiscalitat, en especial referent a la remuneració dels empleats (com les ‘stock options’ o la fiscalitat dels gestors de fons). “A Portugal i Itàlia és molt millor. Són la competència directa, i per exemple han respost al ‘brexit’ amb més agilitat”, ha assenyalat Guardans.

Notícies relacionades

A més, s’ha d’impulsar la creació de fons de capital risc orientats al segment del ‘growth’ (inversions d’entre 5 i 15 milions d’euros), i reduir els tràmits per a la contractació de talent internacional (“de vegades és una cosa tan senzilla com posar més funcionaris”, ha remarcat Guardans). També, s’ha de promoure la formació de talent i dels perfils més demandats.

L’últim element clau a resoldre és la millora dels espais. “Està molt bé dir que a Barcelona hi ha un ecosistema molt atractiu, però falten espais perquè puguin créixer”, ha destacat Guardans. En aquest sentit, Barcelona Global farà un inventari de ciutat per identificar “els recursos ociosos que hi ha a Barcelona”.

Temes:

Startups