Com eliminar i prevenir les taques a la pell

El doctor Héctor Valdés proposa aliments i tractaments despigmentants

2
Es llegeix en minuts

L'exposició al sol és un dels factors que més influeixen en l'aparició de taques a la pell, principalment a la cara, el coll i les mans. Cada vegada són més les persones que amb l'arribada de la tardor visiten un especialista o busquen tractaments que puguin disminuir i fins i tot eliminar les taques que els ha deixat el sol de l'estiu.

¿Però, què són les taques? Són pigments de melanina dipositats a la pell, que són produïts per unes cèl·lules especialitzades presents a l'epidermis anomenades melanòcits i que fabriquen més o menys pigments segons els diversos estímuls que reben. "Un dels més importants és la radiació ultraviolada, però també n'hi ha altres com les hormones femenines o estrògens, i fins i tot inflamacions de la pell per petits cops o traumes. Tots aquests factors pigmenten la pell i poden produir taques", explica el doctor Héctor Valdés, especialista en Cirurgia Plàstica i Reconstructiva.

En aquesta època de l'any les taques més comunes són els lentígens solars, conegudes també com a taques d'envelliment. Preferentment apareixen a la cara i al dors de les mans, però també les podem trobar  a l'escot, els avantbraços i qualsevol altra zona del cos que hagi estat exposada al sol de forma continuada sense protecció. El doctor Valdés recomana revisar aquesta mena de taques, ja que són una alerta per a una etapa posterior més avançada de dany en què ja hi ha una degeneració cel·lular amb aparició de carcinomes i lesions malignes o fins i tot un melanoma, que han de ser extirpats tan aviat com sigui possible per l'alta agressivitat d'aquest tipus de càncer. 

Aliments i tractaments

Si bé s'ha comprovat que els aliments no tenen una relació directa amb l'aparició de taques; sí que n'hi ha alguns que per un component especial donen més sensibilitat a la pell a l'estar exposada al sol. El químic es diu Psoraleno i el contenen alguns aliments com la llima, el julivert i l'api; de totes maneres, no han de ser una preocupació ni eliminar-los de la dieta diària, ja que aquests mateixos aliments tenen altres propietats que contraresten els efectes del químic.

Notícies relacionades

També destaquen algunes fruites i plantes que al consumir-les (no a l'aplicar-les) tenen propietats i la capacitat de reduir l'excés de pigmentació. Una de les fruites més importants és la magrana, que té un reconegut efecte blanquejador, igual que les llavors de raïm. 

Per una altra banda, també es diu que alguns aliments ajudarien a eliminar les taques a l'aplicar-los directament a la pell. Patata crua en rodanxes, el suc de llimona, la barreja de ceba i all, o la pell de tomàquet, són només alguns dels 'tips' casolans. "Moltes tècniques naturals basen els seus resultats en l'evidència que sí que produeixen un aclariment en la pell. Per exemple, l'àcid cítric de moltes fruites efectivament provoca una exfoliació de les capes superficials de la pell amb un resultat d'aclariment de taques superficials", aclareix el facultatiu.