Pla Viure

Barcelona avança cap a un parc d'habitatge públic de 15.000 pisos

Amb una previsió d'entrega de 1.000 pisos a l'any fins al 2027, i sòl mobilitzat per a iniciar-ne la construcció de 10.000 més en aquesta data, el Pla Viure es consolida com a eix estratègic per garantir el dret a l'habitatge

Promoció dhabitatge públic Illa Glòries

Promoció dhabitatge públic Illa Glòries / Ajuntament de Barcelona

4
Es llegeix en minuts
Claudia Pizcueta

Amb l’accés a l’habitatge com una de les preocupacions més grans a la ciutat de Barcelona, l’Ajuntament impulsa el Pla Viure, un paquet de mesures per garantir aquest dret bàsic a tota la seva ciutadania. Sota el lema 'Prioritzem l’habitatge', el govern municipal situa l’habitatge assequible al centre de la seva agenda, adoptant una estratègia integral i a llarg termini.

El pla es proposa coordinar i fer més efectives les polítiques en aquesta matèria, garantint una millor dotació d’habitatge accessible en col·laboració amb altres administracions i desenvolupant tot el potencial de la Llei de l’Habitatge. A més, l’Ajuntament aposta per la diversificació: després d’anys de col·laboració limitada a administracions públiques i en el tercer sector, ara es busca activar també la iniciativa privada, agilitzar la disponibilitat de solars, simplificar els processos de concessió de llicències i implementar noves maneres de construir habitatge industrialitzat que acceleri la producció.

Nou model de gestió

El Pla Viure s’estructura entorn de tres eixos fonamentals: garantir l’accés universal a l’habitatge, millorar el parc existent des d’una perspectiva de sostenibilitat, accessibilitat i confort, i atendre de manera prioritària els col·lectius més vulnerables. Per arribar a aquests objectius, l’Ajuntament ha apostat per un canvi de gestió creant el nou Departament d’Habitatge Protegit, un instrument clau per impulsar una gestió més directa, eficient i adaptada als reptes actuals.

En els últims mesos, Barcelona ja ha fet passos significatius per millorar l’accés a l’habitatge a la ciutat. La declaració de la ciutat com a zona de mercat residencial tensionat el 2023 va permetre la implementació de polítiques de regulació del preu del lloguer. A aquesta decisió, s’han sumat avenços en el control d’habitatges d’ús turístic (VUT), la renovació de l’acord amb les entitats per modificar el conveni ESAL per a la promoció del lloguer i la vivenda en règim de cessió d’ús, i nous instruments de mobilització de terra, entre moltes altres fites.

Es preveu entregar 3.000 habitatges en 2027 i que 5.000 més estiguin en diferents fases de construcció

El balanç fins ara reflecteix l’impuls del Pla Viure. Des de juny del 2023 fins a finals del 2024 es van entregar prop d’un miler de nous pisos, i es preveu un ritme de creixement de mil habitatges protegits a l’any fins al 2027. Aleshores, el pla preveu abastar una xifra rècord: disposar d’un parc públic de 15.000 habitatges i haver entregat 3.000 habitatges de lloguer assequible, consolidant una xarxa d’habitatge públic que respongui a la demanda creixent a la ciutat.

Gràfic sobre les fases del procediment de construcció d'habitatge assequible /

El Periódico

Aquest avenç ja es reflecteix en actuacions recents, com l’entrega l’abril de 50 habitatges de lloguer social d’una promoció del barri del Bon Pastor o de 56 pisos per a joves el mes de maig passat a les antigues Casernes de Sant Andreu. També s’entregaran el pròxim 30 de juliol les claus del primer edifici dels quatre que conformen la promoció de Glòries, la més gran impulsada fins ara a Barcelona, amb un total de 238 habitatges protegits.

Entrega de claus a l'edifici 'H3' d'habitatges protegits de Bon Pastor /

Ajuntament de Barcelona

Fins a 5.000 pisos en construcció

L’Ajuntament, a través del Pla Viure, està activant tots els mecanismes per fer front a la demanda d’habitatge a la ciutat. 5.000 habitatges es trobaran en diferents fases de construcció l’any 2027. Aquest objectiu avança en paral·lel a la nova estratègia municipal que reforça la col·laboració publicoprivada en l’àmbit residencial. Un exemple d’això és la pròxima adjudicació, prevista per a la pròxima tardor, del primer concurs públic obert per a la construcció d’habitatge assequible en règim de lloguer. L’Ajuntament ha licitat tres solars municipals a Sants-Montjuïc i a Sant Martí sota la fórmula de cessió de dret de superfície. Les promotores seleccionades hauran de projectar, construir i gestionar 350 habitatges protegits, seguint criteris de sostenibilitat, eficiència energètica i inclusió social.

Gràfic sobre les xifres d'objectius del Pla Viure /

El Periódico
Notícies relacionades

En paral·lel, també avança l’entrega de promocions executades directament per l’Ajuntament. Una de les més significatives serà l’entrega de claus de la promoció Illa Acer, al barri de la Marina del Prat Vermell, prevista per al pròxim hivern. Amb 234 habitatges, és la segona promoció pública més gran de la ciutat i proporcionarà una llar a prop de 600 persones, consolidant la Marina del Prat Vermell com un dels principals nuclis d’habitatge protegit de Barcelona.

L'objectiu del Pla Viure és mobilitzar el sòl necessari per a començar a construir 10.000 nous habitatges protegides a partir de 2027

Sòl per a 10.000 nous habitatges

L’Ajuntament s’ha marcat com a prioritat duplicar la capacitat de promoció i generació de sòl per ampliar el parc públic d’habitatge. L’objectiu és mobilitzar el sòl necessari per començar a construir 10.000 nous habitatges protegits a partir del 2027. En aquesta línia, ja s’han fet passos com l’aprovació l’abril de la reparcel·lació urbanística que permetrà aixecar 2.089 habitatges al costat de la futura estació de la Sagrera o la cessió a l’INCASOL de deu solars municipals per a la construcció de 582 pisos de lloguer social.

Promoció d'habitatge públic Illa Glòries /

Ajuntament de Barcelona