En col·laboració amb

Agenda

Carnaval i Festes de Santa Eulàlia 2024: Aquesta és la programació que dinamitzarà Barcelona

La ciutat acollirà més d'un centenar d'activitats, incloent-hi música, dansa, castells, correfocs, gastronomia i celebracions tradicionals

Carnaval i Festes de Santa Eulàlia 2024: Aquesta és la programació que dinamitzarà Barcelona

Ajuntament de Barcelona

5
Es llegeix en minuts

Barcelona s'omple de celebració amb les Festes de Santa Eulàlia, del 9 al 12 de febrer i el Carnaval, del 8 al 14. Durant una setmana la ciutat comtal es converteix en capital del festeig amb més d'un centenar d'activitats. Aquí pots consultar la programació:

Carnaval 

La ciutat s'omplirà de color, música i festa amb l'arribada del Carnaval. Set dies de disbauxa i celebració que comencen el dijous 8 de febrer amb l'Arribo, el moment en el qual la Reina Belluga i el seu seguici carnavalesc entren en escena i inauguren la festa amb la tradicional desfilada, que començarà a les 18.00 i recorrerà La Rambla fins al Palau de la Virreina.

L'espectacle central d'inici del Carnaval començarà a les 18.30, i tindrà uns convidats molt especials: la Reina Belluga, que ha recorregut el món a la recerca dels millors carnestoltes i ha tornat juntament amb un grup de personatges estrafolaris que faran de la festa de Barcelona una celebració encara més delirant i còmica. Dansa, teatre i circ es combinaran en aquesta posada en escena dirigida a petits i majors. Aquest acte inaugural conclourà amb la tradicional Taronjada, prevista per a les 19.00 hores.

La gastronomia és un dels punts forts del carnaval. No poden faltar les botifarres, les coques i les truites. Per això, el dijous Gras els mercats i centres cívics s'ompliran de concursos i degustacions de productes típics del Carnaval.

Durant el cap de setmana tornaran les desfilades per tots els barris de la ciutat. Desenes de cavalcades ompliran els deu districtes de carrosses, balls, disfresses i diversió, acompanyades a més per activitats paral·leles com concursos, exposicions i tallers.

El dia 14, dimecres de Cendra es posarà fi a la festa amb l'enterrament de la sardina, una jornada en la qual els berenars, les cercaviles i les activitats infantils ompliran els centres cívics i les entitats de tota la ciutat. El públic podrà acomiadar-se de ses Majestats el Rei i la Reina del Carnestoltes per a donar la benvinguda a la Vella Quaresma.

Tota la informació i la programació es troba en la web del Ajuntament de Barcelona.

Santa Eulàlia 

Un any més la cultura popular prendrà els carrers de Ciutat Vella per celebrar la festa major d’hivern de Barcelona, la de Santa Eulàlia que, com a copatrona de Barcelona, reunirà un munt de colles vingudes de tots els barris per compartir la música, la dansa i el foc tradicionals. 

El divendres 9, a les 20.00, l’Àliga de la Ciutat sortirà de l’Ajuntament per encapçalar la primera desfilada, que culminarà amb el tradicional Ball de l’Àliga al presbiteri i davant l’altar major de la basílica de Santa Maria del Mar.

Dissabte 10 al matí, els gegantons, capgrossos, cuques, bèsties i cavallets de les colles i escoles de Barcelona dansaran plegats pels carrers de la ciutat, encapçalats per la gegantona Laia. El foc també serà el gran protagonista de la tarda, amb el correfoc dels petits diables i les bèsties petites que, a partir de les 18.30, passarà pel carrer de Ferran, la Rambla, el passatge de Colom i la plaça Reial. I a partir de les 20.00, el correfoc de Santa Eulàlia farà el mateix recorregut de forma inversa, per acabar davant de l’Ajuntament de la ciutat.

Diumenge 11 al matí tindran lloc la Trobada de Gegants a Ciutat Vella i el Seguici de Santa Eulàlia. A més de la tradicional jornada castellera a la plaça de Sant Jaume, a partir de les 11.30. Hi participaran les vuit colles de la ciutat: Castellers de Barcelona, Sants, la Vila de Gràcia, el Poble-sec, la Sagrada Família, la Jove de Barcelona, la de Sarrià i els Esquerdats de l’Esquerra de l’Eixample.

I dilluns 12, diada de Santa Eulàlia, la cercavila de la gegantona Laia marcarà el final de les festes, amb la Cerimònia del penó a les 9.45 al balcó de l’Ajuntament, a càrrec de l’alcalde, i la Passejada de les Laies, l’ofrena floral a la baixada de Santa Eulàlia i el Ball de Santa Eulàlia, el mateix dilluns a la tarda.

Tota la informació i la programació es troba en la web del Ajuntament de Barcelona.

Bicentenari d’Anselm Clavé

La música es podrà gaudir a l’escenari instal·lat a la plaça de Sant Jaume el divendres 9 i el dissabte 10. Es commemora el bicentenari del naixement del músic, poeta i periodista barceloní Josep Anselm Clavé, per això, la Federació de Cors de Clavé ha preparat tot un any de celebracions i commemoracions d’aquesta efemèride. El primer gran acte tindrà lloc el dissabte en un concert en què el grup Sau 30 s’unirà a la Coral Cantanna de Vic, i el Cor La Veu de Voltregà per cantar els millors temes amb en Pep Sala i el grup, fent un tribut a Carles Sabater i fusionant el cant coral i el rock.

Divendres, el Tradicionàrius baixarà de la Vila de Gràcia fins a la plaça de Sant Jaume amb el 37è Festival Folk Internacional Tradicionàrius, que omplirà de música les Festes de Santa Eulàlia amb un ball folk i un concert a càrrec de Glam Folk i La Cosina.

Dissabte tindrà lloc al Moll de la Fusta la festa dels més joves de la ciutat, la Lali Jove! A les 20.00 s’entregaran els premis Barna Jove 2023 a les entitats guanyadores i, tot seguit, a les 20.30, començaran les actuacions musicals de Fades, Svetlana, Sexenni i DJ Trapella.

Notícies relacionades

Pel que fa a la dansa, a l’avinguda de la Catedral hi haurà diferents mostres tradicionals, com la trobada de colles bastoneres, la trobada sardanista infantil de Santa Eulàlia i la XIX Mostra d’Esbarts Dansaires Infantils i Juvenils el dissabte al matí; i el Ball de Santa Eulàlia, l’actuació de l’Esbart Català de Dansaires, a la tarda. A més també es podrà gaudir d’Eulàlia, l’espectacle que fa un homenatge a la vida de santa Eulàlia, de l’Esbart Ciutat Comtal.

I com és tradició molts dels equipaments de la ciutat faran jornades de portes obertes durant la festa major d’hivern de la ciutat, com l’Ajuntament de Barcelona, que es podrà visitar el dia 10 de febrer de 10.00 a 20.00, així com diferents museus de la ciutat.