A Barcelona

Recursos i serveis municipals per a les persones cuidadores

S’estima que a Barcelona 355.000 persones, majoritàriament dones, en cuiden d’altres de manera intensiva, amb una presència destacada de dones migrants i en situació de precarietat

La capital catalana ofereix serveis com l’espai Barcelona Cuida, la Targeta Cuidadora, el servei Vila Veïna i el canguratge Concilia

Recursos i serveis municipals per a les persones cuidadores
3
Es llegeix en minuts

L’equipament municipal Barcelona Cuida centralitza tots els serveis i els programes per garantir el benestar i les condicions de treball dignes de les persones que cuiden altres persones. Aquesta tasca, que sovint recau en dones cuidadores, és essencial per al bon funcionament de la societat. Si ets una persona cuidadora, consulta aquí tots els recursos disponibles.

Al llarg de la vida, totes les persones reben cures i proporcionen cures a altres persones, per condicionants de l’edat, la salut i el benestar. Tradicionalment, la cura s’ha vist com una funció social privada, reservada a l’espai de la llar i associada a la responsabilitat femenina. S’estima que a Barcelona 355.000 persones, majoritàriament dones, en cuiden d’altres de manera intensiva, amb una presència destacada de dones migrants i en situació de precarietat.

Millorar la situació de les persones cuidadores és vital per assegurar el benestar comunitari. Per això, Barcelona disposa d’un equipament pioner de referència i un ampli ventall de recursos i serveis dirigits a les persones que cuiden altres persones:

Barcelona Cuida, un únic espai amb tota la informació

L’espai Barcelona Cuida és l’equipament que centralitza tota la informació i tots els recursos vinculats a les cures de la ciutat. Ofereix informació, assessorament i orientació a les famílies i les persones receptores i proveïdores de cura de la ciutat. A més, és un punt de trobada i treball en xarxa de persones, professionals i entitats.

S’hi poden dirigir persones que cuiden familiars o persones pròximes; professionals de la llar i els serveis socials, comunitaris i de salut, i entitats i persones que vulguin planificar la seva cura.

  • Carrer de Viladomat, 127

  • Atenció telefònica: 934 132 121, de dilluns a divendres, de 8.15 a 20.00 hores, i dissabtes, de 10.00 a 14.00 hores

  • Consultes en línia

Targeta Cuidadora, catorze recursos gratuïts en una targeta

El servei de Barcelona Cuida també gestiona la Targeta Cuidadora, una iniciativa recent que reconeix la tasca de les persones cuidadores i els permet accedir a un paquet de 14 recursos gratuïts, com ara assessorament emocional les 24 hores del dia, xarxes d’acompanyament i activitats d’oci. Des que es va posar en marxa, ja ha rebut 2.300 sol·licituds.

  • Informa’t de com pots sol·licitar la Targeta Cuidadora aquí.

Vila Veïna, un projecte pioner per cuidar en comunitat

El projecte de Vila Veïna neix com una iniciativa per posar la vida i les cures al centre. Planteja un model d’atenció sociosanitària personalitzada i de proximitat, amb petites unitats territorials on el veïnat disposa de tots els recursos necessaris per garantir les cures, tant de les persones que les reben com de les que les exerceixen.

Notícies relacionades

Actualment, Barcelona disposa de 16 espais en actiu, on les persones cuidadores es poden dirigir per accedir a recursos específics dels barris de Badal, el Gòtic, el Camp de l’Arpa, el Carmel, el Congrés i els Indians, el Maresme, Horta, la Dreta de l’Eixample, la Marina, la Maternitat i Sant Ramon, la Prosperitat, la Trinitat Vella, la Vila de Gràcia, Provençals del Poblenou, Sant Gervasi de Cassoles i Vilapicina i la Torre Llobeta. Perquè cuidar en comunitat és millor que cuidar en soledat.

  • Consulta aquí la direcció i els horaris d’atenció de les 16 unitats de Vila Veïna.

Servei gratuït de cangur Concilia

La conciliació de la vida laboral i personal amb l’oci i el temps de respir és especialment difícil per a les famílies monoparentals amb pocs recursos, les dones en situació de violència masclista i les famílies sense suport comunitari. Per facilitar-los la conciliació, l’any 2020 es va posar en marxa el servei gratuït de cangur Concilia, gestionat per la Cooperativa Incoop, que ja disposa de nou espais.

  • Normativa, alta i sol·licitud del servei de cangur Concilia.