Cultura i oci

Nova convocatòria de subvencions per a projectes de recerca i innovació del 2022

La iniciativa neix de la col·laboració entre l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació La Caixa

Nova convocatòria de subvencions per a projectes de recerca i innovació del 2022
4
Es llegeix en minuts

El 5 d’abril s’obre la convocatòria de subvencions extraordinàries dirigides al finançament de projectes de recerca i innovació. Aquesta iniciativa és fruit del conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació La Caixa. Els projectes que es presentin s’han de basar en la recerca de reptes urbans, en concret, en l’envelliment, la qualitat de vida, la mobilitat i la protecció mediambiental.

La convocatòria de subvencions extraordinàries dirigides al finançament de projectes de recerca i innovació s’emmarca en el pla Barcelona Ciència 2020-2023. Està dotada amb un milió d’euros: el consistori n’aporta 600.000, i la Fundació La Caixa, 400.000. El termini per a la presentació dels projectes acaba el 9 de maig (inclòs) i la quantitat màxima de les subvencions per a un únic projecte és de 150.000 euros, amb els quals es podrà cobrir tot el treball.

Projectes per afrontar els reptes urbans més urgents

Les propostes han d’abordar el repte urbà des d’una perspectiva interdisciplinària i metropolitana, tenir l’objectiu de proporcionar evidències científiques per inspirar decisions polítiques a la ciutat de Barcelona i ser originals, sens perjudici que es puguin inscriure en línies de recerca ja començades per les persones sol·licitadores o que es puguin continuar. Així mateix, han de tractar els temes des d’una perspectiva local, tenint en compte el context de la ciutat de Barcelona i l’àrea metropolitana. A més, els projectes no poden haver obtingut una subvenció en les convocatòries de recerca i innovació dels anys 2019 i 2021 impulsades per l’Ajuntament de Barcelona en col·laboració amb la Fundació La Caixa. Quant a la durada, s’han d’executar en un termini màxim de 18 mesos a partir de la notificació.

Els projectes els han de presentar grups formats per un mínim de tres entitats diferents que treballin de manera cooperativa, per fomentar les sinergies i optimitzar el disseny, la implementació i la difusió dels projectes, i per fomentar les aliances entre diferents actors, tant en la composició del grup de recerca, és a dir, de les persones físiques que desenvoluparan el projecte, com en la mateixa metodologia de desenvolupament i el tractament dels temes científics. Finalment, els projectes han de tenir en compte la dimensió de gènere.

Barcelona, capital internacional de l’art electrònic amb el congrés ISEA 2022

En el marc del lideratge de Barcelona en recerca i producció científica, intel·lectualitat i creativitat cultural a escala internacional, l’International Symposium on Electronic Arts (ISEA) ha elegit la capital catalana per celebrar el seu congrés anual. És un dels esdeveniments internacionals més importants d’art, disseny, ciència, tecnologia i societat, i se celebrarà entre el 10 i el 16 de juny, després de 10 anys sense cap edició a Europa.

El lema d’aquesta 27a edicióserà ‘Possibles’ i se centrarà en quatre subtemes: humans i no humans, sobre les relacions amb les màquines o els animals; naturaleses i mons, que investigarà el canvi climàtic o l’habitabilitat de l’espai exterior; futurs i llegats, sobre el rol de la història o l’excés de dades, i educació i societat, que plantejarà reptes com la integració de les arts en el coneixement cientificotècnic.

ISEA és un espai en el qual artistes, científics, tecnòlegs i teòrics comparteixen recerques, prototips, desenvolupaments tecnològics o obres artístiques mitjançant ponències, taules rodones, xerrades, ‘performances’, projeccions o tallers. Un comitè format per més de 200 experts, que ha avaluat les mil propostes rebudes en la convocatòria pública, ha seleccionat els continguts que es presentaran.

La majoria d’aquestes activitats tindran lloc en el CCCB, que durant tot l’esdeveniment mostrarà presentacions d’articles, plafons, ‘screenings’, demostracions i pòsters, en format presencial al llarg de totes les jornades i en format virtual l’últim dia del simposi. Complementant aquesta programació, l’equipament oferirà tallers i ‘performances’ oberts al públic.

Notícies relacionades

Un altre dels punts destacats serà l’Arts Santa Mònica, que serà la seu de l’exposició principal. També s’hi involucra un espai municipal, el Canòdrom, on tindran lloc taules rodones amb experts internacionals. Altres escenaris seran el nou Hub d’Art, Ciència i Tecnologia Hac TeIED Barcelona Centre de Disseny; la FAD, l’associació de professionals i empreses vinculades al disseny, i la Sala Beckett. Podeu consultar tota la informació aquí.

L’esdeveniment està impulsat per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), amb la col·laboració municipal, mitjançant Barcelona Ciència i Universitats, i també amb la de l’Institut de Cultura, el Departament de Cultura de la Generalitat, el CCCB, el Macba, l’Arts Santa Mònica, la NewArtFoundation i Hac Te, vinculat a la UOC. ISEA, que en els últims anys s’ha celebrat en ciutats tan destacades com Hong Kong, Mont-real i Sydney, reforça el lideratge de Barcelona en la recerca i la producció científica, la intel·lectualitat i la creativitat cultural a escala internacional, en el context de la recentment recuperada capitalitat cultural i científica. Aquests objectius també s’han desenvolupat amb el pla Barcelona Ciència 2020-2023.