En col·laboració amb

Servei públic

Les claus del nou sistema de neteja de Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona ha implementat aquest mes de març el nou contracte a cinc districtes de la capital catalana

Les claus del nou sistema de neteja de Barcelona

Ajuntament de Barcelona

4
Es llegeix en minuts

Des del 4 de març, els districtes barcelonins de Ciutat Vella, l’Eixample, Gràcia, Sant Andreu, Sant Martí i les platges de la ciutat compten amb un servei de neteja i recollida selectiva reforçat. Fa pràcticament un any, l’Ajuntament de Barcelona va anunciar la nova adjudicació del contracte de neteja, que, amb una inversió de 300 milions d’euros, representarà el 10% del pressupost anual del consistori, sent així la partida municipal més important. Barris més nets i menys contaminats. Aquest és l’objectiu de la nova contracta de neteja, que té una durada de vuit anys, més dos de prorrogables. A partir del mes de setembre s’implementarà a la resta de la ciutat: als districtes de Sants-Montjuïc, les Corts, Sarrià-Sant Gervasi, Horta-Guinardó i Nou Barris. El desplegament del nou contracte de neteja s’emmarca un pla de manteniment integral de l’espai públic. A través de la nova contracta es busca aconseguir una ciutat més neta i amb més manteniment integral i afrontar la neteja del milió de metres quadrats nous que es guanyarà a l’asfalt el 2023. 

Adequació

Així, el govern municipal preveu desplegar un sistema de neteja viària adaptada a les característiques i necessitats de cada territori, tenint en compte factors com els nuclis antics, les zones comercials o de muntanya, la densitat de persones que transiten per la zona i les noves fórmules urbanístiques com les superilles de Barcelona. En altres paraules, no es pot desplegar el mateix servei de neteja en un nucli antic que en una gran avinguda. I és que, en els últims anys, la capital catalana està vivint una transformació urbanística basada en la vialització de l’espai i la mitigació del trànsit apostant pels eixos verds i les superilles. Així, el nou pla flexibilitzarà el servei de neteja per fer un ús més eficient dels recursos públics basat en la intensitat d’ús de l’espai públic i, alhora, reforçarà la neteja en els punts crítics dels diferents districtes. 

El servei de sanejament es reforçarà en espais urbans d’ús intensiu, en zones verdes i en places. Així, s’implementaran dos nous mètodes de neteja: un servei continu i un nou servei de resposta ràpida. D’altra banda, s’amplien les hores de servei (ara caps de setmana i dies festius en actiu), s’allarga la temporada alta de maig a octubre i s’assumeix la higienització dels parcs i els jardins de la ciutat, fins ara dependents de l’Institut Municipal de Parcs i Jardins de Barcelona. 

Per a això, la nova partida de l’ajuntament de la capital catalana preveu la incorporació de nova maquinària adaptada als espais, com els carrils bici, i la contractació de 400 nous operaris, dels quals 225 s’incorporaran als equips de neteja viària. A més, l’administració posarà èmfasi en la promoció de llocs per a dones en sectors més masculinitzats, com les conductores, i en la integració progressiva de persones amb dificultats d’inserció al mercat laboral, amb l’objectiu d’arribar al 10% del personal.  

La nova contracta també preveu la renovació de la flota amb l’objectiu d’arribar a l’eficiència energètica, reduir les emissions de CO2 i mitigar la contaminació acústica i ambiental. Si fins ara es comptava amb el 20% dels vehicles elèctrics, el nou pla preveu que la flota elèctrica arribi al 66% i només el 7% dels vehicles continuïn consumint biodièsel. A més, la neteja amb aigua, que s’intensificarà amb el nou contracte, s’adaptarà a les noves necessitats climàtiques utilitzant aigües freàtiques. 

Notícies relacionades

La recollida de residus és un altre dels punts que el consistori barceloní vol millorar. Concretament, a través del nou contracte, el contenidor groc passarà a denominar-se ‘reciclables’ i s’hi podrà abocar qualsevol tipus de plàstic, metall i bric. Per la seva banda, el contenidor orgànic es desplaçarà al costat de les fraccions selectives. Així, s’implementarà un nou model de distribució dels contenidors de residus per agrupar totes les fraccions, sempre que sigui possible, en una única ubicació. Aquesta nova distribució permetrà incrementar en un 25% el nombre de contenidors de recollida selectiva i rebaixar el nombre de contenidors de la fracció resta. I és que, segons l’administració està demostrat que, d’aquesta manera, la ciutadania separa més i els índexs de reciclatge augmenten. A més, es renovaran tots els contenidors de la ciutat i es redistribuiran per alliberar l’espai públic i millorar la seva accessibilitat i la mobilitat urbana. El nou disseny dels contenidors permetrà millorar la visibilitat i, preveu diferents mides per adaptar-se a les necessitats de cada barri. Així mateix, s’introduiran elements tecnològics a l’interior per poder augmentar i sistematitzar les dades d’ús i incentivar la recollida selectiva. L’objectiu és recollir les dades necessàries per poder avançar cap a una fiscalitat per generació, un sistema basat en incentius econòmics per promoure la recollida selectiva. 

Comunicació

En aquesta línia, l’ajuntament de la capital catalana utilitzarà les noves tecnologies per promoure la corresponsabilitat ciutadana i millorar les comunicacions veïnals. Per a això, es posarà en marxa una aplicació mòbil, que oferirà tota la informació respectiva a la neteja de cada districte. Alhora, la ciutadania podrà aportar el seu ‘feedback’ perquè, d’aquesta manera, l’administració estigui en tot moment actualitzada sobre el funcionament dels equips de neteja dels barris. D’altra banda, es reforçaran les comissions de seguiment de neteja, a través de passejos amb la ciutadania, en què s’abordaran les carències en neteja de cada barri i es donarà resposta localitzada a cadascuna de les problemàtiques que es detectin. 

Victòria Plumed: «Obrirem un nou canal de comunicació»