DEMOCRÀCIA CIUTADANA

La ciutadania decideix com invertir els pressupostos

Els veïns i veïnes de la capital catalana podran votar del 10 al 20 de juny els projectes que es van presentar i van passar les dues primeres fases de selecció

La ciutadania decideix com invertir els pressupostos
4
Es llegeix en minuts

Crear equipaments escolars, invertir en zones verdes o augmentar la xarxa ciclista de la ciutat són algunes de les propostes de projectes que aquest mes de juny la ciutadania de Barcelona podrà votar a través de la plataforma digital Decidim.Barcelona. En total, han arribat a aquesta fase final 184 propostes, entorn d’una vintena per cada districte, de les quals s’escolliran les més votades. Aquesta serà la votació dels primers pressupostos participatius que s’han impulsat a Barcelona. Una iniciativa amb què l’ajuntament de la ciutat aposta per la democràcia directa, implicant els seus veïns i veïnes en les decisions que afecten els seus barris. A través d’aquesta acció, els barcelonins podran decidir com s’inverteixen 30 milions d’euros del pressupost municipal per a la millora dels barris i districtes. 

Aquest procés va començar entre febrer i maig del 2020, amb una fase en què la ciutadania i les entitats de l’urbs van presentar un total de 1.982 projectes d’inversió per a tots els districtes de Barcelona. Una vegada presentades les propostes, des de l’Àrea de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat de l’Ajuntament de Barcelona, es van avaluar tècnicament i legalment i es van validar 825 projectes. En aquest procés de selecció es van haver de descartar algunes de les propostes perquè eren projectes ja executats o que s’estan executant en aquest moment, o no respectaven els límits econòmics. 

A continuació, i a fi que fossin els ciutadans els que elegissin els projectes finals, el març del 2021 es va passar a la fase de priorització, amb la recollida de suports ciutadans per determinar els projectes a votar. En les dues setmanes que va durar aquesta fase, la ciutadania va donar un total de 48.000 suports a través de la plataforma Decidim.Barcelona i, d’aquesta manera, es van escollir 204 propostes finalistes. Finalment, després de reunions tècniques de concreció amb totes les persones que han impulsat aquests 204 projectes, alguns van ser retirats o es van fusionar amb altres propostes. D’aquesta manera, es va arribar ales 184 projectes que, finalment, seran sotmesos a la votació dels veïns i veïnes de la ciutat. 

Procés informatiu

Abans de la votació, que es realitzarà entre el 10 i el 20 de juny, les persones i entitats promotores dels projectes finalistes podran impulsar campanyes per donar a conèixer els detalls sobre els seus projectes i, d’aquesta manera, obtenir més recolzaments. D’altra banda, a cada districte es portaran a terme diferents exposicions a fi d’informar i explicar amb deteniment cada un del projectes que es podran votar. A més, aquells que ho desitgin, ja poden consultar al portal Decidim.Barcelona la descripció de totes les propostes i altres aspectes com el seu pressupost estimat o els agents i entitats implicats. 

Quant al caràcter dels projectes, la major part estan directament relacionats amb inversions en equipaments i entorns escolars, tot i que també predominen propostes per a la pacificació o remodelació de carrers. D’altra banda, la generació de zones verdes i horts urbans, la creació o ampliació de la xarxa ciclista, la instauració de nous espais dedicats al joc infantil i la millora de l’espai públic són temàtiques recurrents entre les propostes finalistes.

Votació híbrida

Notícies relacionades

D’aquesta manera, a partir del 10 de juny s’obrirà el procés de votació perquè els veïns i veïnes de Barcelona decideixin quins projectes es portaran a terme als 10 districtes de la ciutat. Per poder participar en la votació només són necessaris dos requisits: estar empadronat en algun dels districtes de Barcelona i tenir 14 anys o més. D’aquesta manera, es garanteix el dret a la participació d’una part que habitualment queda exclosa dels processos electorals: veïns i veïnes sense nacionalitat espanyola i gent jove menor d’edat. 

Un dels factors que cal destacar és el fet que la votació es portarà a terme en un format híbrid. És a dir, es podrà participar en el procés de selecció tant telemàticament com presencialment. D’una banda, els qui el desitgin podran emetre el seu vot a través de la plataforma Decidim.Barcelona de manera fàcil i segura i sense haver de registrar-se com a usuaris. D’altra banda, per evitar la fractura digital i per oferir una opció física, cada districte disposarà de punts presencials de recolzament a la votació habilitats a tots els districtes de la ciutat, que coincideixen amb els espais en els quals s’exposarà tota la informació relativa als projectes. A més, el votant podrà escollir tants projectes com consideri oportú, d’acord amb el pressupost límit assignat a cada districte. Aquells que vulguin, també tindran la possibilitat de triar projectes d’un altre districte, a més del que estan empadronats. Tot i que el procés participatiu ha hagut d’adaptar-se a les limitacions imposades per la pandèmia, les dades de participació, fins al moment, han sigut molt elevades. De fet, des del començament de la iniciativa, s’han duplicat els usuaris registrats a la plataforma Decidim.Barcelona. Un reflex més que evidencia l’interès dels veïns i les veïnes de la ciutat per implicar-se de manera directa i proactiva en la millora dels seus barris.

Manel Punsoda: «El compromís per complir els resultats és bàsic»

Temes:

+Barcelona