SALUT PÚBLICA

Barcelona es prepara per agilitar la vacunació

La campanya per frenar la pandèmia a través de les vacunes avança per aconseguir la immunitat grupal de la població catalana al més aviat possible

Barcelona es prepara per agilitar la vacunació
4
Es llegeix en minuts

Vacunar-se és una decisió personal i voluntària. També ho és en el cas de la vacuna de la Covid-19. No obstant, la decisió de vacunar-se té una dimensió comunitària i social molt important. Arribar a aconseguir la immunització de grup és un aspecte clau per a l’èxit de la vacunació i per això és un dels objectius de les autoritats sanitàries. Aquesta protecció de la comunitat és imprescindible per vèncer el virus SARS-CoV-2 i reduir el seu impacte en salut i en l’activitat social i econòmica.

Com no podia ser de cap altra manera, l’Ajuntament de Barcelona també s’ha bolcat en la campanya de salut pública anunciada pel Departament de Salut català, per facilitar i agilitar la vacunació dels barcelonins i les barcelonines

Per a la gestió del lideratge del procés de vacunació s’ha creat una comissió, formada per l’Agència de Salut Pública de Barcelona, l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), el Consorci Sanitari de Barcelona (CSB), l’Institut Català de la Salut (ICS) i l’Ajuntament de Barcelona. 

La ciutat i els seus professionals s’han preparat per assumir el repte de vacunar tota la ciutadania. Quant a l’administració, s’estan adaptant i cedint espais per administrar les vacunes. Es vacuna majoritàriament en CAPs, però també en altres llocs, alguns dels quals ja es van utilitzar per administrar la vacuna de la grip o per fer cribratges massius. L’Ajuntament de Barcelona col·labora en el procés cedint espais municipals per ampliar la capacitat dels CAPs. De moment n’hi ha 48 de disponibles. A mesura que es vagi avançant en la campanya de vacunació s’aniran adaptant i utilitzant-ne d’altres. 

L’evidència científica avala que les vacunes són una eina de prevenció i protecció important, i, més concretament, que la vacuna contra la Covid-19 és decisiva per frenar la pandèmia. L’administració d’aquesta vacuna contra aquest virus redueix el risc d’infecció i de patir complicacions greus o morir per Covid-19, protegeix els col·lectius més vulnerables i redueix la càrrega assistencial del sistema sanitari. D’altra banda, amb la immunització s’obre el camí per arribar a una recuperació econòmica i social. 

L’objectiu és aconseguir la immunitat de grup i, per a això, s’ha dissenyat una estratègia que prioritza determinats grups de població –els que tenen més risc de complicacions davant aquesta malaltia, així com les persones més exposades o que tenen un paper essencial en la societat–, que evoluciona en funció de les dosis de vacunes disponibles, les seves característiques i els aspectes vinculats amb les qüestions organitzatives i logístiques, fins a vacunar tota la població que ho necessiti o ho desitgi. 

La immunitat de grup s’aconsegueix quan un nombre suficient de persones del conjunt de la població estan protegides de la malaltia, ja sigui perquè l’han passat o s’han vacunat, de manera que s’impedeix la circulació del virus. En conseqüència, resulta més difícil que el virus pugui infectar i produir formes més greus de la Covid-19 i s’evita que afecti les persones amb més risc de complicacions i mort a causa d’aquesta malaltia.

Efectes secundaris

Com succeeix amb tots els medicaments i vacunes, poden tenir efectes secundaris. Els més comuns en aquests casos són el dolor al braç, fatiga, mal de cap, nàusees i febrícula. Són símptomes lleus i que solen durar un o dos dies. Les agències reguladores, com l’Agència Europea del Medicament, i les autoritats sanitàries avalen que les diferents vacunes contra la Covid-19 són segures i efectives. Juntament amb les seves recomanacions, ha augmentat la confiança en la vacuna. En aquest sentit, tal com apunta l’últim baròmetre del CIS, publicat al mes de març, un 94,6% de la població estaria disposada a vacunar-se de la Covid-19 immediatament. 

Col·lectius

A Catalunya, la campanya de vacunació va començar a finals de desembre del 2020. En l’actualitat s’estan administrant les vacunes de Pfizer/BioNTech, Moderna/Lonza i Oxford/AstraZeneca, mentre que s’estan ultimant els detalls de distribució de Janssen, aprovada l’11 de març. 

Tenint en compte que les vacunes s’estan produint de forma progressiva i que la seva disponibilitat és limitada, en un primer estadi s’ha prioritzat la vacunació de les persones que viuen en residències de persones grans, els professionals de l’àmbit sanitari i sociosanitari i les persones amb grans dependències, col·lectius que més van patir el virus i que ja estan vacunats o en procés de vacunació. 

Notícies relacionades

En un segon estadi s’han prioritzat les persones més grans de 80 anys, que estan sent vacunades actualment, a les quals seguiran les persones de 70 a 79 anys. Aquests col·lectius s’estan vacunant amb Pfizer/BioNTech i Moderna/Lonza. 

D’altra banda, i quant a la vacuna d’Oxford/AstraZeneca, s’ha administrat a persones de col·lectius professionals essencials menors de 56 anys. Des de la setmana passada també s’ha començat a vacunar amb aquest fàrmac la població general entre 60 i 65 anys, després que el Consell Interterritorial de Salut elevés l’edat límit per administrar aquesta vacuna. 

«Hem de protegir-nos fins a la immunitat de grup»