En col·laboració amb

LA CRISI CLIMÀTICA I LES SEVES CONSEQÜÈNCIES

L'1 de gener del 2020 es decretarà l'emergència climàtica a Barcelona

L'any que ve entrarà en vigor la zona de baixes emissions permanent tots els dies feiners

zentauroepp50519774 bcn191023113741

zentauroepp50519774 bcn191023113741

3
Es llegeix en minuts
M.R.P.

L’augment de la temperatura global i del nivell del marles onades de calor i els episodis de sequera ja són aquí. Reduir-ne l’impacte està en mans de tots. Però ¿què passarà si no actuem?

Es calcula que el 2050 s’hauran reduït en un 12% els recursos hídrics superficials i en un 9% els soterranis, com a conseqüència de la disminució de les precipitacions. A Barcelona es viuran entre quatre i cinc onades de calor cada any. La calidesa excessiva i sostinguda comportarà un augment de la mortalitat i la morbiditat, especialment als grups més vulnerables com la gent gran i els nens.

L’increment del nivell del mar i les inundacions a causa de les pluges torrencials comportaran un retrocés de totes les platges de la ciutat, perquè es reduirà la superfície de sorra. S’estima que el nivell del mar podria augmentar en més de 130 centímetres el 2100. L’augment de les malalties respiratòries i infeccioses com el dengue o el Zika també serà una de les conseqüències del canvi de clima.

1 de gener del 2020

Aquesta és la data en la qual l’Ajuntament de Barcelona decretaràl’emergència climàtica climàtica, coincidint amb l’entrada en vigor de la zona de baixes emissions permanent.

Actualment, més de 200 entitats, experts i veïns de la ciutat formen part de la Taula per l’Emergència Climàtica, constituïda al juliol, que té per objectiu elaborar aquest decret. S’hi inclouran mesures en l’àmbit de la mobilitat, l’urbanisme, els entorns escolars, l’energia i la gestió dels residus.

La ciutadania ocupa un paper essencial en el desenvolupament del decret contra l’emergència climàtica. Més enllà de les sessions presencials on participen els membres de la Taula, l’Ajuntament ha obert un procés participatiu en línia a la plataforma municipal Decidim Barcelona. D’aquesta manera, sense necessitat de desplaçar-se, les persones poden decidir sobre el futur de la ciutat a través de fòrums participatius, per exemple.

Pla quinquennal

A partir de les sessions participatives, l’Ajuntament de Barcelona posarà en marxa el disseny del Pla d’Acció 2020-2025 que també recollirà les propostes de la societat civil.  Prèviament a la posada en marxa del pla, es limitarà a 30km/h la velocitat a set carrers de la ciutat on les bicicletes tindran prioritat a la calçada. Entre aquestes hi ha les vies Gran de Gràcia i Rocafort.

A fi de promoure i facilitar la mobilitat a peu en un espai públic més saludable, es continuaran implantant les superilles. A més, es pacificarà el trànsit en els entorns de més de 27 escoles i es millorarà la qualitat de l’aire en 85 centres educatius.

Per impulsar la separació de residus, s’estudiarà la implantació de la recollida selectiva porta a porta a més barris de Barcelona. Mostra del bon resultat d’aquest mètode és la prova pilot que es va fer al nucli antic de Sarrià, on la recollida de residus es va triplicar. 

Amb la implantació del Pla d’Acció 2020-2025, tots els equipaments municipals de construcció nova o en rehabilitació disposaran de plaques fotovoltaiques per autogenerar energia renovable i reduir les emissions de CO2.

Zona de baixes emissions

Notícies relacionades

L’1 de gener del 2020 entrarà en vigor la zona de baixes emissions permanent tots els dies feiners, de 7 h a 20 h. Una ordenança municipal regularà la restricció de la circulació i les sancions als vehicles sense etiqueta ambiental de la Direcció General de Trànsit. A més, l’Ajuntament afavorirà els automòbils amb nivells d’emissions més baixos amb nous mecanismes fiscals. Aquesta és una mesura estrella per reduir la contaminació i millorar la qualitat de l’aire que respirem.

Els refugis climàtics

Barcelona es prepara per abordar el desafiament de l’escalfament global a través de l’adaptació climàtica en 11 centres educatius de la ciutat. La iniciativa compta amb el suport econòmic de la Comissió Europea en valor de quatre milions d’euros que se sumen a l’aportació municipal, d’un milió d’euros. Amb aquest pressupost, l’ajuntament millorarà els equipaments. S’identificaran amb tres colors: blau, nous punts d’aigua; verd, incorporació de zones verdes i d’ombra i grisa, millora de l’aïllament tèrmic i energètic.

Núria Buyreu: «Serem un refugi climàtic obert a tothom»

<strong>Núria Buyreu</strong> és la directora de l’Escola Ramon Casas; un dels 11 centres de Barcelona que a partir del 2021 es convertirà en refugi climàtic. Buyreu, juntament amb els mestres de 5è curs, capitaneja el projecte a l’escola.