En col·laboració amb

EL DRET A LA IGUALTAT DAVANT DE LA JUSTÍCIA

Assistència jurídica gratuïta per a tota la ciutadania de Barcelona

L'Ajuntament de Barcelona ofereix fins a 15 serveis d'orientació jurídica bàsica

zentauroepp50304051 ajuntament191009115135

zentauroepp50304051 ajuntament191009115135 / Manu Mitru

4
Es llegeix en minuts
M.R.P.

Si ets ciutadà de Barcelona, tens dret a accedir als serveis d’assessorament jurídic –de caràcter públic i gratuït–, independentment de la teva situació econòmica i administrativa.

Amb l’objectiu de garantir la igualtat davant de la justícial’Ajuntament de Barcelona ofereix -amb la col·laboració de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona- una orientació bàsica en totes les matèries: dret civil, penal, administratiu, familiar, i laboral, entre d’altres. Per a això, i especialment perquè tot aquell que visqui a Barcelona tingui coneixement de l’existència d’aquests serveis jurídics municipals, l’ajuntament ha posat en marxa la campanya ‘És el teu dret’.

L’Ajuntament de Barcelona ofereix fins a 15 serveis d’assessorament jurídic gratuït dirigits a col·lectius molt diversos. En gairebé tots els casos, el protocol és el mateix: les persones que vulguin accedir a l’orientació han de demanar prèviament una cita. Poden fer-ho de manera presencial, telemàticament o a través d’una trucada. És llavors quan els professionals posen en marxa l’atenció personalitzada a través d’una entrevista presencial entre un advocat i la persona sol·licitadora.

Després de la primera trobada i després d’analitzar el cas, es defineix el tipus d’orientació que es durà a terme. Una gran part de les sol·licituds provenen de causes judicials que ja estan en tràmit i que acaben derivant en l’assignació d’un advocat d’ofici. Altres vegades, provenen de la falta de coneixements jurídics. En aquest cas, l’expert dels serveis municipals s’ocupa d’aclarir i informar degudament sobre el contingut dels documents en qüestió, que poden ser contractes de lloguer o de subministrament, entre d’altres.

20.000 sol·licituds a l’any

Els serveis municipals d’assistència jurídica responen a una clara demanda d’orientació bàsica en l’àmbit jurídic per part de la ciutadania. Sense anar més lluny, «actualment l’Ajuntament de Barcelona atén entre 1.500 i 2.000 sol·licituds mensuals», afirma Aida Guillén, directora de Serveis de Drets de Ciutadania.

L’assessorament jurídic i la informació sobre procediments i drets en els àmbits de la migració, la protecció internacional i el retorn voluntari és un dels serveis que rep més sol·licituds. D’acord amb Guillén, «les tramitacions d’estrangeria com les ordres d’expulsió del país, la renovació i modificació del NIE i el reagrupament familiar són alguns dels casos més habituals». Malgrat aquesta circumstància, no només els col·lectius en situació de vulnerabilitat accedeixen al servei, ja que les eines municipals d’accés a l’assessorament jurídic gratuït estan obertes a la ciutadania en general. 

Orientació i mediació

Barcelona és una ciutat cosmopolita i heterogènia on conviuen persones de realitats molt diverses i amb sensibilitats de diferent índole. A fi de facilitar la bona entesa entre els ciutadans de Barcelona, l’ajuntament ofereix el Servei d’Orientació Jurídica i Mediadora (SOJ). En aquest cas, l’atenció personalitzada passa primer per aconsellar sobre les alternatives jurídiques del problema en qüestió. L’opció més convenient per a les dues parts del conflicte és la mediació. Els serveis municipals posen a disposició de la ciutadania un professional que, des d’una posició neutral, pugui ajudar a negociar una solució que no passi pels tribunals.

Aquesta opció només és possible si els dos bàndols estan disposats a conciliar. En cas contrari, el SOJ pot assessorar sobre altres vies alternatives de resolució jurídica, que en funció del cas podrien arribar als jutjats. 

Drets de les famílies

Les separacions, els divorcis i les mesures de guàrdia i custòdia són alguns dels drets que pertanyen a les famílies de Barcelona. L’ajuntament vetlla per garantir que aquests es compleixin a través de l’orientació jurídica als centres de Serveis Socials. Uns espais que en l’última dècada es gestionen des de l’Institut Municipal de Serveis Socials de Barcelona (IMSSB); eina de l’Administració que té per objectiu aprofundir i millorar contínuament les polítiques públiques de protecció social. Una empara que «s’ha de formular en positiu: no es protegeix el problema, sinó les persones», exposa la memòria de l’IMSSB. 

Els usuaris de Serveis Socials també poden sol·licitar l’orientació jurídica en cas de modificacions de la capacitat de les persones, desnonaments, embargaments per cobrament de deutes, contractes de lloguer o de préstec hipotecari; tots aquests emmarcats en el dret civil. 

Atenció a les víctimes

Qualsevol persona víctima del comerç il·legal d’éssers humans –per tal de convertir-los en esclaus i apropiar-se de la seva dignitat, llibertat i treball–, també conegut com a tràfic, «és atesa i en alguns casos, representada jurídicament de manera gratuïta pels professionals de l’Ajuntament», afirma la directora de Serveis de Drets de Ciutadania, Aida Guillén. Així és, independentment de quina sigui la finalitat de l’explotació, que pot ser sexual, laboral, adopció il·legal, matrimoni forçat, comissió de delictes, treball forçat, extracció d’òrgans i servei domèstic. 

Notícies relacionades

Es pot considerar que el tràfic és la segona activitat il·legal més lucrativa del món, amb el 70% de les víctimes dones i nenes, fet que visibilitza el masclisme estructural en l’esmentada pràctica delictiva. 

La Unitat contra el Tràfic d’Éssers Humans, també coneguda com a UTEH per les seves sigles, és una unitat pionera a l’Estat i atén prop de 500 dones l’any.

Martina López: «Vaig entendre el meu cas quan vaig veure situacions semblants»

Resident al barri de Gràcia, Martina López, nom sota el qual demana ocultar la seva identitat real, va anar als serveis municipals a la recerca d’assessorament jurídic per problemes de sorolls amb veïns. És una de les usuàries del Servei d’Orientació Jurídica i Mediació (SOJ) de l’Ajuntament de Barcelona.