En col·laboració amb

Refugiats

Barcelona renova el suport a l'entitat Refugees Welcome

El consistori ha firmat una segona subvenció amb l'entitat per seguir generant noves convivències i impulsar la cultura de benvinguda entre la ciutadania

jaume-asens-refugiats

jaume-asens-refugiats

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L'Ajuntament de Barcelona ha renovat el seu suport a la Plataforma 'Refugees Welcome', que aquest últim any ha implementat, a la ciutat, una prova pilot del seu projecte, que busca afavorir l'acollida de refugiats i la seva integració a través de pisos compartits. Aquesta entitat ja estava desenvolupant aquest projecte des de fa dos anys a Madrid, una experiència que el consistori va voler que es repliqués a Barcelona.

Durant aquesta prova pilot, per la qual l'ajuntament va firmar un conveni amb una dotació econòmica de 15.000 euros, aquesta entitat ha aconseguit generar 13 convivències entre persones refugiades i la ciutadania mitjançant la vivenda compartida. Ara, l'ajuntament ha renovat la seva aposta per aquesta entitat amb un nou conveni dotat amb 40.000 euros.

40 noves convivències

El 2018Refugees Welcome es proposa arribar a 40 noves convivències per seguir impulsant la cultura de benvinguda a través dels dos eixos:

- Tenint en compte el Sistema Nacional d'Acollida i Integració estatal, és important facilitar als i a les sol·licitants de protecció internacional a Barcelona l'accés a una vivenda normalitzada, alhora que es creen espais de socialització privilegiats que permetin la creació d'una xarxa social de suport sòlida, practicar tant el castellà com el català, fer una immersió en la cultura d'acollida i facilitar la seva adaptació a la societat d'acollida.

- Aportar eines i facilitar a la ciutadania exercir el seu dret de participació en el procés de benvinguda i acollida de les persones desplaçades a Barcelona.

En aquest projecte l'entitat s'encarrega de buscar persones interessades a compartir vivenda durant un període -mínim 6 mesos-, i se'ls proposa que acullin persones sol·licitants d'asil intentant que tots dos tinguin afinitats comunes. Mentre duri la convivència, Refugees Welcome promou que les persones acollides incrementin les seves habilitats lingüístiques i que es creï una nova xarxa d'amistats al seu entorn, per la qual finalment s'acabi sentint part de la societat que l'acull.

La persona que ofereixi la seva casa haurà de comprometre's a oferir un mínim de sis mesos d'estada, i l'acord econòmic ha de ser ajustat a les necessitats de les dues parts. Malgrat que el projecte vol beneficiar qualsevol refugiat estigui en la fase que estigui, l'acord amb l'Ajuntament de Barcelona és que el projecte prioritzi les que es trobin en la segona fase, quan aquestes disposen d'una dotació econòmica mensual per part de l'Estat, però troben moltes barreres per accedir a la vivenda. El fet de comptar amb uns ingressos garantirà una relació de compromís, però no d'ajuda, entre la persona acollidora i l'acollida.

Barcelona, ciutat d'acollida

Quan Barcelona es va declarar 'Ciudad Refugi' el setembre del 2015, l'Ajuntament va rebre milers de mostres de suport. Centenars de ciutadans, a més, van oferir la seva casa per acollir-les. 'Barcelona Ciutat Refugi' oferirà informació sobre el projecte de Refugees Welcome a aquestes persones, un projecte que estarà en disposició de canalitzar la voluntat d'implicar-se.

El Sistema Nacional d'Acollida i Integració estatal ja preveu que, quan sol·liciten l'asil, les persones sense recursos comptin amb un servei d'atenció integral, inclòs l'allotjament, per un període de 6 fins a 9 mesos. En una segona fase, l'Estat proporciona una ajuda econòmica perquè aquestes persones puguin accedir al mercat lliure de lloguer. En una tercera fase, la persona sol·licitant d'asil només compta amb ajudes puntuals per part de l'Estat.

Notícies relacionades

La proposta de Refugees Welcome, amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona i la col·laboració d'entitats i federacions locals, intenta pal·liar les dificultats de les persones que es troben en segona o tercera fase tenint en compte la realitat de l'escassetat i encariment del mercat de lloguer de la ciutat.

Refugees Welcome

Refugees Welcome és una plataforma nascuda a Alemanya (Flüchtlinge Willkommen), que es troba en 12 països de la Unió Europea, el Canadà i Austràlia. Han desenvolupat el seu projecte per buscar alternatives de vivenda als refugiats. En l'actualitat, s'han aconseguit més de 1100 convivències, 36 de les quals a Espanya.