Emergència climàtica: 170 milions de persones sota alerta als EUA per la calor extrema

Més de la meitat de la població dels Estats Units està sota alerta per la «calor extrema» al país.

Emergència climàtica: 170 milions de persones sota alerta als EUA per la calor extrema
2
Es llegeix en minuts

El Servei Meteorològic nord-americà va informar en un comunicat que «una perillosa onada de calor» va començar aquest dijous al nord-est i continuarà al llarg del cap de setmana, mentre es registren temperatures rècord al sud-oest i el centre dels EUA. Al Nord-Est hi ha previst que s’arribi a temperatures d’aproximadament 100 graus Fahrenheit (uns 38 graus Celsius), amb una humitat «aclaparadora» que les empenyerà fins als 105°F (40,5°C) fins dissabte, indica la nota.

Grans ciutats com Washington DC, Filadèlfia i Boston es troben sota «avisos per la calor» perquè els seus habitants es protegeixin, mentre que a l’àrea metropolitana de Nova York està en vigor una «advertència de calor excessiva», que se sol emetre quan les temperatures arriben als 105°F (40,5°C) o els superen.

Segons el Servei Meteorològic, és «imperatiu» que els residents al nord-est i l’est adoptin mesures per protegir-se, «així que el tram més calorós de l’estiu comença aquest dijous i seguirà fins dissabte».

Pluges i tempestes a les ‘quatre cantonades’

Al centre dels EUA també hi ha alertes per la calor en la part alta de la vall del Mississipi, la vall d’Ohio i el mig oest, entre d’altres, amb temperatures pròximes i per sobre dels 100 °F (38 °C) fins al cap de setmana.

S’espera que divendres els termòmetres en algunes àrees arribin als 105 °F (40,5°C) i 110°F (uns 43°C).

En paral·lel es preveuen pluges i tempestes a l’anomenada regió de les ‘quatre cantonades’, que comprèn Utah, Arizona, Colorado i Nou Mèxic, mentre l’onada de calor s’expandeix pel sud-oest dels EUA.

La web AccuWeather, especialitzada en el pronòstic del temps, va remarcar que el domo de calor, un fenomen que causa temperatures extremes i que ha patit el sud-oest dels EUA en la major part de juliol, es va començar a expandir aquest dijous cap a l’est.

D’acord a aquesta font, s’espera que Baltimore arribi als 100°F (38°C) a finals d’aquesta setmana, mentre és possible que s’arribin a temperatures similars a la capital dels EUA, que no han vist una calor semblant en set anys.

«Un problema greu»

En el marc d’aquestes condicions, el president dels EUA, Joe Biden, s’ha reunit avui amb els alcaldes de ciutats que estan experimentant una calor extrema aquest estiu, Phoenix (Arizona) i San Antonio (Texas), per parlar de com el clima està afectant els seus habitants.

Notícies relacionades

Abans de la trobada, Biden va apuntar en un discurs des de la Casa Blanca que ja ningú pot negar «l’impacte del canvi climàtic». «Hi va haver un temps, quan vaig arribar aquí, que molta gent deia ‘Oh, no és un problema’», va assenyalar el president, que va afegir que no coneix ningú que «sincerament» no cregui que el canvi climàtic és «un problema greu».

La Casa Blanca va anunciar aquest dimarts una sèrie de mesures per mitigar la calor extrema, com sol·licitar al Departament de Treball que emeti una «alerta de perill» per garantir que els empleats tenen protecció federal davant les altes temperatures en els seus llocs de treball. Dades del Govern indiquen que cada any es registren 600 morts relacionades per la calor, que afecta especialment treballadors com els bombers, agricultors i empleats de la construcció.