Informe de l'Organització Meteorològica Mundial

La concentració de CO2 bat un nou rècord que agreuja la crisi climàtica

La mitjana de diòxid de carboni a l'atmosfera va pujar el 2018 a 407,8 parts per milió, 2,3 més que el 2017

L'OMM adverteix que aquest nivell només es va assolir fa tres milions d'anys, amb el nivell del mar 20 metres més alt

20191125 462962 efectoinvernaderoe 1 1 / periodico

1
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

Males notícies quan falten pocs dies per a l’inici de la Cimera del Clima de Madrid COP25. La concentració mitjana mundial de diòxid de carboni (CO2) va arribarl’any passat a un nou màxim històric de 407,8 parts per milió (ppm), 2,3 més que el 2017, segons el butlletí fet públic aquest dilluns l’Organització Meteorològica Mundial (OMM).

Aquest organisme de l’ONU ha recordat que el manteniment d’aquesta tendència a llarg termini significa que «les generacions futures hauran de fer front a uns efectes cada vegada més greus del canvi climàtic», com l’augment de les temperatures, uns fenòmens meteorològics més extrems, un estrès hídric més gran, la pujada del nivell del mar i l’alteració dels ecosistemes marins i terrestres.

Per sobre de la mitjana

L’increment de CO2 que es va produir del 2017 al 2018 va ser molt similar a l’observat del 2016 al 2017 i es va situar just per sobre de la mitjana de l’últim decenni. Els nivells mundials de CO2 van sobrepassar el simbòlic i important llindar de 400 parts per milió el 2015. El es manté a l’atmosfera durant segles i encara més temps als oceans.

Les concentracions d’altres gasos amb efecte hivernacle com el metà i l’òxid nitrós es van disparar encara més que el CO2i van ascendir en més quantitats que durant els últims deu anys, segons les observacions de la xarxa de la Vigilància de l’Atmosfera Global, que compta amb estacions a les regions remotes de l’Àrtic, en zones muntanyoses i en illes tropicals.

Males perspectives

Notícies relacionades

«No hi ha indicis que es doni una desacceleració i, encara menys, una disminució, de la concentració dels gasos amb efecte d’hivernacle a l’atmosfera malgrat tots els compromisos assumits en virtut de l’Acord de París sobre el canvi climàtic», ha manifestat el Secretari General de l’OMM, Petteri Taalas. «Hem de plasmar els compromisos en acció i augmentar el nivell d’ambició amb l’objecte del benestar futur de la humanitat», ha afirmat.

L’última vegada que es va donar a la Terra una concentració de CO2 comparable a aquesta,va ser fa entre 3 i 5 milions d’anys. Llavors la temperatura era de 2 a 3 °C més càlida i el nivell del mar, entre 10 i 20 metres superior a l’actual.