ASSIGNATURA PENDENT DE LA LLUITA CONTRA L'ESCALFAMENT

Líders mundials apressen a adaptar-se als impactes del canvi climàtic

Criden a protegir les costes, crear alertes davant tempestes o un agricultura resistent a les sequeres

La inversió reportaria un benefici de 7,1 bilions de dòlars segons informe patrocinat per Ban Ki Monn i Bill Gates

FILE PHOTO: A man walks through the rubble in the aftermath of Hurricane Dorian on the Great Abaco island town of Marsh Harbour, Bahamas, September 2, 2019. REUTERS/Dante Carrer/File Photo

FILE PHOTO: A man walks through the rubble in the aftermath of Hurricane Dorian on the Great Abaco island town of Marsh Harbour, Bahamas, September 2, 2019. REUTERS/Dante Carrer/File Photo / Dante Carrer (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
Manel Vilaseró

El canvi climàtic ja és aquí i alguns dels seus efectes impacten de manera devastadora en forma d’huracans, incendis i sequeres. Per això és tan important prendre «urgentment» mesuresd’«adaptació», les fins ara grans oblidades de la lluita contra la crisi del clima. Així ho van expressar aquest dilluns diversos líders mundials durant la presentació simultània a la xarxa d’un informe internacional que avalua en 7,1 bilions de dòlars (6,4 bilions d’euros) el benefici d’invertir en aquestes polítiques.

Una jove a Bangladesh sent una sirena d’advertència de l’arribada d’un tifó i trasllada la seva família a un lloc segur. Un agricultor a Kenya utilitza una nova varietat de blat de moro més resistent a la sequera. A Dinamarca, els enginyers redissenyen els carrers per frenar inundacions. Un executiu de negocis a Indonèsia utilitza dades i mapes sobre el risc de la pujada del nivell del mar per decidir sobre les seves inversions. Un municipi de Colòmbia pinta els sostres de blanc per esmorteir la calor. Tots són exemples de mesures d’adaptació en marxa citades a la presentació de l’informe per Ban Ki Moon, exsecretari general de l’ONU i copresident  de la Comissió Mundial d’Adaptació, l’organització que l’ha elaborat.

«S’han pres mesures brillants, però fins ara la resposta ha sigut enormement insuficient», va assenyalar Ki Moon sobre això, mentre recordava com «la crisi climàtica és aquí, ara, de forma massiva: els incendis forestals arrasen els hàbitats fràgils, les aixetes de les ciutats deixen de donar aigua, les sequeres cremen la terra i les inundacions destrueixen les llars, les persones i els mitjans de vida».

Evitar danys

L’informe sosté que invertir 1,8 bilions de dòlars (1,6 bilions d’euros) entre el 2020 i el 2030 en polítiques d’adaptació revertiria en aquests beneficis nets de 7,1 bilions de dòlars. No només per «evitar danys futurs», sinó pels «guanys econòmics vinculats a la innovació» i «les millores socials i mediambientals addicionals».

Les decisions s’han de prendre en el curt termini de 15 mesos que falten per a la Cimera del Clima de desembre de l’any que ve, segons el document, que identifica les cinc àrees on s’han de concentrar les actuacions: sistemes d’alerta primerenca, infraestructures més resistents, agricultura preparada per a la disminució de precipitacions amb tècniques com el reg per degoteig, la protecció dels manglars i inversions per protegir l’aprofitament dels recursos hídrics.

El panorama que dibuixen els experts sobre els costos si no s’actua són demolidors.  Sense adaptació, l’augment del nivell del mar i de les tempestes podrien forçar l’evacuació de centenars de milions de persones de les seves llars a la costa, amb un cost d’1 bilió de dòlars a l’any fins al 2050. La persones que pateixen escassetat d’aigua passarien dels 3.600 milions actuals a 5.000, l’agricultura mundial podria perdre un 30% del seu rendiment i 100 milions de persones dels països en desenvolupament caurien en la pobresa d’aquí al 2030.

Bill Gates

Notícies relacionades

L’altre codirector de la Comissió Mundial d’Adaptació, el filàntrop i fundador de Microsoft, Bill Gates, va destacar precisament que «els més afectats pel canvi climàtic són els milions de petits agricultors i les seves famílies als països en desenvolupament, que lluiten contra la pobresa i la gana», els habitants de països que menys han contribuït a les emissions d’efecte d’hivernacle.

«La mitigació i l’adaptació van de bracet com dos components bàsics igualment importants de l’Acord de París sobre el canvi climàtic. L’adaptació no només és el correcte, sinó també l’intel·ligent per impulsar el creixement econòmic i crear un món resistent al clima», va afegir l’exsecretari general de l’ONU.