NATURALESA

França allibera una segona ossa al Pirineu occidental

La introducció de més exemplars al Bearn genera una forta contestació al territori

zentauroepp34184495 goiat  el nou  s que han alliberat al pirineu  a la vall d i180822124550

zentauroepp34184495 goiat el nou s que han alliberat al pirineu a la vall d i180822124550

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Efe

El ministre francès de la Transició Ecològica, François de Rugy, ha afirmat avui que ha acabat amb èxit l’operació d’alliberament de dues osses eslovenes al Pirineu central, on, a diferència de l’àrea oriental de la serralada, entre l’àrea de l’Alta Garona i la Vall d’Aran, l’espècie estava en perill d’extinció a l’haver-hi només dos mascles. La primera d’elles va ser traslladada en helicòpter, per evitar les carreres tallades pels ramaders locals, dijous, mentre que l’alliberament del segon animal s’ha produït aquest divendres.

A través del seu compte de Twitter, el ministre ha defensat, en nom de "la protecció de la biodiversitat", l’alliberament dels plantígrads, que desperta una gran oposició entre els ramaders de la regió que temen que ataquin els seus ramats. De Rugy ha confirmat que "no ha sigut fàcil" alliberar les dues osses, la Claverina, que en la parla local significa ‘hereva’, i la Zorita, que vol dir ‘germana petita’.

El ministre ha considerat "inadmissibles" les amenaces d’alguns opositors a l’os, que van arribar a tallar carreteres per evitar la reintroducció de les dues femelles, però s’ha mostrat obert al diàleg amb els ramaders, a qui ha promès ajuts en cas que es produeixin atacs als seus ramats.

L’operació de reintroducció d’aquestes dues femelles, al nord d’Aragó i Navarra, ha estat envoltada de polèmica, perquè el Ministeri va decidir engegar-la sense donar-li publicitat. El 1996, les primeres vegades que es van reintroduir ossos al Pirineu es van fer amb un gran desplegament mediàtic, però ja el 2006 el Govern es va veure obligat a retardar l’alliberament de l’ossa Palouma a causa dels incidents registrats.

Notícies relacionades

La població d’ossos del Pirineu s’ha restablert en els últims anys. El 1995 es comptabilitzaven cinc exemplars i en l’actualitat n’hi ha 43, tot i que la major part se situen més a l’est, al nord de Catalunya, cosa que feia perillar la seva supervivència en la part central de la serralada.

Preocupació pel Goiat

Precisament després d’introduir al Pirineu últim mascle, per assegurar la varietat genètica de la població oriental, el Goiat, ha provocat contestació entre els ramaders. El Conseller de Territori de la Generalitat de Catalunya, Damià Calvet, ha reiterat avui a Lleida que el seu departament està a favor de retirar un os com Goiat, que manifesti una conducta més agressiva de l’habitual contra el bestiar, sense qüestionar el programa de reintroducció. No obstant, ha mantingut Calvet, com ja havia fet en ocasions anteriors, és necessari primer fixar un protocol per fer possible la retirada del territori, i després comptar amb el consens dels governs francès i espanyol.