Segons un estudi

Les onades de calor poden ser contínues als estius del tròpic

Algunes regions del món seran inhabitables si la temperatura augmenta en 5 graus, alerta un grup d'experts

abertran2919766 a shepherd walks on the dry bed of the himayatsagar reservoi170803123027

abertran2919766 a shepherd walks on the dry bed of the himayatsagar reservoi170803123027 / MUSTAFA QURAISHI

1
Es llegeix en minuts
Efe / Sydney

Les onades de calor seran contínues als estius de la majoria de les zones tropicals si la mitjana de la temperatura global augmenta en 2 graus centígrads per sobre dels nivells preindustrials, revela un estudi australià publicat aquest dimecres.

Un equip liderat per la científica Sarah Perkins-Kirkpatrick, de la Universitat australiana de Nova Gal·les del Sud, ha dissenyat per primera vegada un mapa amb els efectes de l'escalfament global en la intensitat, la freqüència i la durada de les onades de calor en diferents punts del món (http://bit.ly/2hwInu4).

"Amb un augment d'1,5 graus de la temperatura global, gairebé totes les regions començarien a experimentar esdeveniments d'onades de calor cada quatre anys, cosa que només passa cada 30 anys. Si la temperatura augmenta en 5 graus, aquests esdeveniments passaran cada any", ha dit.

Algunes regions del món seran inhabitables si la temperatura augmenta en 5 graus, explica la Universitat de Nova Gal·les del Sud en un comunicat.

Els científics van dividir el planeta en 26 regions i es va analitzar l'impacte de l'augment progressiu en un grau centígrad de la temperatura global en el clima.

Al Mediterrani i l'Àsia Central

Per cada increment de la mitjana global en un grau centígrad, s'hi afegeixen entre 14,8 i 28,2 dies més d'intensa calor i les onades de calor serien entre 3,4 a 17,5 dies més prolongats.

Així mateix, el pic d'intensitat d'aquestes onades de calor augmentaria entre 1,2 i 1,9 graus.

L'estudi també alerta d'un augment més agut en els pics de temperatura de les onades de calor al Mediterrani i l'Àsia Central, mentre que a les zones tropicals hi hauria en general onades de calor més prolongades i contínues que altres punts del planeta.

Notícies relacionades

"Aquest estudi és un toc d'atenció als responsables de les polítiques perquè necessitem actuar per limitar l'augment de la mitjana de la temperatura global degut al canvi climàtic causat per l'home", ha emfatitzat la científica a l'alertar sobre les conseqüències catastròfiques.

L'Acord de París busca evitar que l'escalfament global superi els 2 graus Celsius a finals d'aquest segle respecte als nivells preindustrials, en un moment en què els Estats Units, un dels més contaminants, pretén retirar-se d'aquest pacte contra el canvi climàtic.