CUMBRE D'HAMBURG

Trump aparta els EUA de la via mundial del clima i el lliure comerç

El comunicat dels líders mundials empara l'ús de barreres comercials en "legítima defensa"

La presidència de Donald Trump obre esquerdes en el consens de les potències econòmiques

775004210  Hamburg  Germany   08 07 2017 - German Chancellor Angela Merkel  L  and US President Donald Trump attend the morning working session on the second day of the G20 economic summit in Hamburg  Germany 08 July 2017  The G20 Summit  or G-20 or Group of Twenty  is an international forum for governments from 20 major economies  The summit is taking place in Hamburg 07 to 08 July 2017   Hamburgo  Alemania  EFE EPA SEAN GALLUP   POOL

775004210 Hamburg Germany 08 07 2017 - German Chancellor Angela Merkel L and US President Donald Trump attend the morning working session on the second day of the G20 economic summit in Hamburg Germany 08 July 2017 The G20 Summit or G-20 or Group of Twenty is an international forum for governments from 20 major economies The summit is taking place in Hamburg 07 to 08 July 2017 Hamburgo Alemania EFE EPA SEAN GALLUP POOL / SEAN GALLUP POOL (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La dotzena cimera del G-20 des de l’esclat de la crisi financera va concloure ahir a la ciutat alemanya d’Hamburg amb dues ferides greus en el seu historial, fruit de la irrupció en escena del president dels Estats Units, Donald Trump. En el comunicat final, el G-20 certifica l’abandonament dels Estats Units de l’Acord de París contra el canvi climàtic i, tot i que promou «la lluita contra el proteccionisme» en el comerç internacional, obre una escletxa a la imposició de barreres en el comerç internacional «en legítima defensa».

«Desafortunadament, no hem arribat a un consens, però no es tracta de camuflar el dissentiment, sinó d’esmentar-lo clarament», va apuntar Angela Merkel, la líder alemanya, que va exercir d’amfitriona, en al·lusió a l’impossible acord climàtic. Per poder aconseguir la firma unànime del document, les grans potències industrialitzades del món van haver de cedir i fer dues importants concessions a Trump.

TOTS CONTRA ELS EUA

Com ja es va evidenciar a la cimera del G-7 celebrada a la ciutat italiana de Taormina, en matèria climàtica les potències han treballat en un sistema «tothom contra els Estats Units», com va reconèixer la cancellera. La primera de les concessions va anar en aquest sentit, ja que per primera vegada el text inclou dues posicions diferents. Així, la decisió nord-americana d’abandonar l’Acord de París queda plasmada a part mentre que se subratlla el compromís de tots els altres, que bé es podrien conèixer com a G-19, amb un acord «irreversible».

Fins i tot el president xinès, Xi Jinping, va garantir que el seu país, l’emissor més gran de partícules de diòxid de carboni a l’atmosfera, complirà del tot amb les seves obligacions fixades en l’històric acord. La Xina, reconvertida en un dels impulsors mundials més grans de l’energia verda, va ser l’últim país al costat dels Estats Units a assumir l’acord contra l’emissió de gasos el 2016.

EL PAPER DE FRANÇA

Per la seva part, el flamant president francès, Emmanuel Macron, va assegurar que tant França com la Xina estan «units» en la lluita contra el canvi climàtic i va aprofitar per anunciar que el 12 de desembre acollirà a París una cimera per abordar un finançament global més elevat per beneficiar el clima. Mentre que Macron i la primera ministra britànica, Theresa May, es van mostrar optimistes sobre un possible retorn dels EUA a l’acord, Merkel ho ha descartat.

LEGÍTIMA DEFENSA

Com a segona concessió a Trump, la tradicional defensa del lliure comerç dels líders capitalistes i dels de la Xina i Rússia ha hagut d’encaixar una greu esquerda al reconèixer als països la utilització d’«instruments de legítima defensa comercial». «Aquest és el peatge que hem d’acceptar per arribar a un acord», va reconèixer amb expressió de disgust un alt membre de la delegació espanyola.

És la primera vegada en la història del G-20 que s’inclou una menció a aquest tipus d’escuts defensius de la política comercial en què, segons la forma com s’interpretés, podrien tenir-hi cabuda des d’uns aranzels contra la importació d’acer europeu, com ha amenaçat Trump, fins a altres recàrrecs contra l’entrada de productes subvencionats, com fa la Unió Europea (UE) davant la Xina. «Ha sigut el tema més intens», va confessar Merkel.

Precisament, en el conflicte de l’acer la cancellera s’ha mostrat satisfeta que s’hagi instat un òrgan multilateral sectorial a analitzar la situació perquè al novembre presenti un informe amb «solucions concretes». Aquesta via podria servir per encarrilar el risc d’una guerra comercial entre els EUA i la UE en què Alemanya, primera potència exportadora, es podria veure severament afectada.

ACORDS COMERCIALS

A la menció als «instruments legítims de defensa comercial» incorporada en el comunicat final del G-20 no només hi cap el lema «Amèrica primer» dels Estats Units; altres països també es troben còmodes amb la benedicció de les barreres comercials defensives, començant per la Xina i acabant amb el mateix president de França, Emmanuel Macron, que ha encunyat el seu propi lema a la frase «l’Europa que protegeix», en demanda de restriccions a la inversió estrangera a Europa.

«Hem enviat un clar missatge al món en el sentit que no permetrem que altres nacions agafin avantatge sobre nosaltres durant més temps», va proclamar Donald Trump en el seu missatge setmanal als ciutadans nord-americans, difós a través de Youtube.

Notícies relacionades

En aquesta al·locució, Trump reafirma la sortida dels Estats Units de l’Acord del Clima, l’abandonament de l’acord comercial del Pacífic i la decisió de renegociar el tractat de lliure comerç amb Mèxic i el Canadà (NAFTA) que va demonitzar en campanya.

Les converses sobre l’acord podrien començar aquest mes d’agost, segons van avançar el mateix Trump i el president mexicà, Enrique Peña Nieto, en una reunió bilateral divendres passat.