CAMPANYA ECOLOGISTA ALS GRANS LLACS
Salvem Virunga
La reserva congolesa acull una de les últimes poblacions de goril·la de muntanya
L'explotació de petroli amenaça el parc nacional més biodivers de l'Àfrica

Un guarda armat del parc Virunga, en una zona desforestada a prop del volcà Nyiragongo. /
La previsible existència de petroli al subsòl, tot i que en una quantitat encara no determinada, amenaça la preservació del parc nacional Virunga just en un moment en què l'emblemàtica reserva de la República Democràtica del Congo (RDC), l'espai natural de més diversitat de tot Àfrica, començava a recuperar-se dels estralls causats per la recent guerra civil al país i es postulava com una notable font de divises gràcies al turisme de natura. Malgrat que la pressió internacional va aconseguir que l'any passat es paralitzessin diversos sondejos de petroli previstos en el límit interior del parc, el Govern de Kinshasa ha plantejat canviar els límits de l'espai protegit per fer-los factibles. Diverses associacions ambientalistes, entre elles WWF i la coordinadora Save Virunga, han redoblat els esforços per protegir la reserva.
El parc nacional Virunga, que s'estén al llarg de 7.800 quilòmetres quadrats a la província congolesa de Kuvu del Nord, a la frontera amb Uganda i Ruanda, és conegut especialment per ser un dels últims reductes del goril·la de muntanya, un dels primats més amenaçats del planeta, a més d'acollir altres espècies tan simbòliques com l'elefant de bosc, l'hipopòtam, la girafa, l'ocapi, el lleopard, el pangolí i el ximpanzé. Virunga, creat el 1925, és el parc nacional més antic de l'Àfrica i des del 1994 compta a més amb el reconeixement de la Unesco com a Patrimoni de la Humanitat.
PERMISOS / El 2007, el Ministeri d'Hidrocarburs va atorgar dues concessions d'explotació a les fronteres de Virunga a l'empresa francesa Total i a la britànica Soco. A causa de les pressions internacionals, la primera va acordar no explorar dintre dels límits del parc, fins i tot en el cas que les fronteres canviessin, però la segona «ha portat a terme recentment diverses activitats d'exploració i un estudi sísmic amb l'objectiu de comprovar si hi ha petroli», recorda Luis Suárez, responsable del programa d'Espècies de WWF-España. L'exploració s'ha efectuat als voltants del llac Eduard.
«La mateixa Unesco ha reiterat que l'explotació de petroli és incompatible amb la preservació del parc», afegeix Suárez. «[Els canvis proposats per Kin-shasa] no serien una petita modificació dels límits del parc, sinó que suposarien menyscabar el valor universal de Virunga», ha declarat Leila Maziz, coordinadora de projectes de la Unesco per a la conca del Congo. L'entitat dependent de l'ONU, no obstant, afirma no haver rebut cap sol·licitud oficial del Govern congolès.
Al marge de les conseqüències ambientals, el drama en aquesta classe d'explotacions a l'Àfrica és que les poblacions locals amb prou feines se'n beneficien, adverteix Josep Maria Royo, investigador de l'Escola de Cultura de Pau de la UAB i coneixedor de la zona. Les principals divises, com passa amb les mines de coltan, diamants o urani, acaben revertint en el Govern de Kinshasa i el seu Exèrcit o en els líders de les milícies. Royo recorda a més a més que la província de Kivu del Nord està molt lluny de ser una àrea estable. «Tot i els acords de pau aconseguits els últims anys, hi segueixen operant diversos grups armats -alguns arribats des de la veïna Ruanda-, hi ha milers de desplaçats i les crisis humanitàries són permanents», argumenta. Si amb això no n'hi hagués prou, la zona s'enfronta a una constant petició de terres per dedicar-les a l'agricultura i la ramaderia motivada pel creixement demogràfic.
Virunga és òbviament un atractiu turístic de primer ordre, gairebé sense parangó a l'Àfrica, però el sistema de visites està limitat sovint a grups privats que t'acompanyen i t'ofereixen protecció «a canvi de 2.000 dòlars», prossegueix Royo. «Si tens recursos, pots anar a veure goril·les sense problemes», explica l'investigador de la UAB. No hi ha un benefici directe per a les poblacions locals: «Tot plegat no deixa de ser un element que contribueix a alimentar els conflictes». Els parcs de l'est de la RDC estan molt militaritzats i hi ha grups armats que s'hi refugien. «Al de Garamba, situat al nord de Virunga -posa com a exemple Royo-, hi ha hagut autèntics saquejos de fauna tot buscant marfil dels elefants».
Notícies relacionadesLa direcció de Virunga va informar l'any passat que més de 140 guàrdies havien mort en l'exercici de les seves funcions en les dues últimes dècades, víctimes entre altres dels grups rebels locals o estrangers implicats en activitats delictives com ara la caça il·legal o la tala de fustes tropicals.
«Demanem al Govern de Kinshasa i a la comunitat internacional que inverteixi en un desenvolupament real -conclou Suárez-. La potencialitat del parc existeix. Pocs llocs ofereixen uns atractius tan grans».
- ‘La cita’ Sandro Rosell i els seus amics especials de presó: dos funcionaris, dos exinterns i un capellà
- BARCELONEJANT Cunyades de luxe en la gala més top
- Àustria guanya Eurovisió i Melody s’immola
- Polèmica RTVE demanarà una auditoria del televot espanyol després del suport aclaparador a Israel
- Prèvia del derbi català Un nou vídeo de l’atropellament massiu a Cornellà revela que la conductora ja havia arrossegat aficionats abans