Més de 150.000 animals són abandonats cada any a Espanya

El PACMA denuncia que "ningú ha ingressat a la presó per la comissió d'un delicte de maltractament animal"

2
Es llegeix en minuts

Més de 150.000 animals són abandonats a l'any a Espanya, molts dels quals acaben sacrificats de forma "sistemàtica" en gosseres autonòmiques i municipals, segons denuncia l'informe sobre maltractament d'animals 2014 del Partit Animalista (PACMA), divulgat aquest dilluns.

El document recalca què l'any s'acaba sense la nova llei de tinença i comerç d'animals, anunciada pel PP i que recollia la prohibició de la venda d'animals en botigues, mentre que les normes vigents de protecció animal segueixen sent "antiquades i insuficients".

Pel que fa a l'abandonament d'animals, el Partit Animalista s'oposa al sacrifici i la defensa el control de la cria i comercialització d'animals i aposta per promoure campanyes d'esterilització, conscienciació i adopció d'animals abandonats.

Proposen a més la promoció de plans de sensibilització per a la protecció animal, incloent-ho al currículum escolar.

SENSE UN MARC ESTATAL

El 10,4 % dels animals abandonats al país es van deure al final de la temporada de caça, i augmenta aquesta xifra a Extremadura on arriba al 30,4 %, el percentatge més elevat a Espanya.

Recorda, en aquest context, que la Memòria de la Fiscalia General de l'Estat l'any 2013 reflecteix l'obertura de 515 procediments judicials per delictes de maltractament a animals domèstics; es van dictar un total de 60 sentències condemnatòries i 8 sentències absolutòries.

Sobre l'actual legislació en matèria de protecció animal, l'informe troba a faltar una llei marc estatal que harmonitzi la normes autonòmiques, "tan dispars com diferents comunitats autònomes existeixen".

El que està prohibit en una comunitat està permès en una altra: mentre a Andalusia, Cantàbria, Catalunya, Extremadura i Illes Balears es prohibeix la venda d'animals en aparadors de botigues, no passa igual a la resta de comunitats, i passa similar pel que fa a la mutilació estètica (cua i orelles), segons comunitats.

Al seu torn, alguns municipis posseeixen la seva pròpia ordenança municipal de protecció animal, de la qual es deriven sancions i tipificació d'infraccions diferents en funció del lloc, però que en línies generals no solen superar els 300€ de multa.

Notícies relacionades

Considera, per un altre costat, "insuficient" l'article 337 del Codi Penal, que defineix el delicte de maltractament animal. Per una banda, "s'ha de demostrar davant un jutge que s'ha causat greus lesions o fins i tot la mort d'un animal perquè aquest sigui considerat delicte, que ha existit dol o intenció en l'autor, sumat al fet que s'ha de demostrar també que el maltractament ha estat injustificat, fet aquest molt subjectiu que deixa en mans dels jutges la decisió d'arxivar la majoria de les denúncies".

La dada "més significativa d'això és que avui en dia ningú ha ingressat a la presó per cometre un delicte de maltractament animal, constatant que l'actual llei no compleix una funció dissuasòria de la comissió d'aquest tipus de delictes", afegeix. Per ajudar els que han estat testimoni d'un cas de maltractament animal, PACMA ha creat YoDenuncio, una web que permet formular una denúncia.