Antiinflamatoris amb efectes letals en la fauna salvatge
El verí que va matar el voltor
Una necròpsia ha confirmat la primera mort per intoxicació d'aquesta au carronyera
Els ecologistes revifen la campanya contra l'ús ramader del fàrmac diclofenac

Un grup de voltors a l’Índia, on la prohibició del diclofenac ha aconseguit que es recuperés l’espècie. /
Els resultats de la necròpsia no s'han fet públics fins ara, però un voltor que va aparèixer mort fa un parell d'anys a la vora d'un abocador a Còr-dova ja és oficialment el primer cas documentat a Espanya i a Europa d'au carronyera que mor enverinada per intoxicació amb intiinflamatoris no esteroïdeus, en sigles AINE, fàrmacs d'ús ramader que es fan servir per al tractament de torçades, coixeses i en general lesions musculars en cavalls, vaques i altres animals. Els ecologistes i diversos col·lectius científics feia molts mesos que denunciaven que el diclofenac i altres fàrmacs de la mateixa família són molt perillosos per a les aus que s'alimenten del bestiar mort al camp i dels cadàvers dipositats en abocadors i altres instal·lacions. La troballa a Còrdova confirma que els temors eren certs.
La campanya contra els intiinflamatoris es va redoblar l'any passat a Europa quan tres països (Espanya, Itàlia i Estònia) van comunicar la seva intenció d'aprovar per a ús ramader el diclofenac (o Voltarén, en la marca comercial més coneguda), un producte molt habitual al qual diversos estudis responsabilitzen de la desaparició fa una dècada del 99% dels voltors comuns de l'Índia, el Pakistan i el Nepal.
Flunixin, el producte detectat a Còrdova, és una varietat del mateix principi actiu, aprovada amb anterioritat perquè es considerava menys perillosa. «Hem vist que els efectes poden ser semblants als del diclofenac», diu Irene Zorrilla, la investigadora que va dirigir la necròpsia del voltor al Centre d'Anàlisi Diagnòstica de Fauna Silvestre de la Junta d'Andalusia, a Màlaga.
FALLIDA RENAL / Els resultats, publicats a la revista Conservation Biology, mostraven que el voltor trobat mort el 2012 patia una gota visceral similar a les trobades en els voltors de l'Àsia enverinats per diclofenac. «Després, a partir de mostres de fetge i ronyó, vam detectar grans concentracions de flunixin», relata Zorrilla. L'animal va morir per una fallida renal, com sol ser habitual en aquestes intoxicacions.
El diclofenac pot ser tòxic per als humans en dosis elevades, però en el cas dels voltors n'hi ha prou amb una petita quantitat perquè resulti fatal. «Les aus són particularment sensibles a aquests antiinflamatoris, sobretot les carronyeres que s'alimenten de les vísceres, que és on acaben concentrant-se», afirma Antoni Margalida, investigador de la Universitat de Lleida i especialista en aus necròfagues.
A més, a tot això s'hi ha d'afegir el caràcter gregari d'aquestes aus, que s'abalancen en massa sobre els cadàvers. «Amb una sola vaca podrien morir perfectament 15 exemplars», afegeix Margalida. A l'Índia, com es va documentar en diversos estudis, la població de voltors es va reduir en un 99% entre el 1990 i el 2000 malgrat que menys de l'1% del bestiar mort a l'aire lliure havia estat tractat amb diclofenac. La població s'ha començat a recuperar després deprohibir-se'n l'ús.
Nicolás López, especialista de SEO-Birdlife, afegeix un altre motiu de preocupació: «A l'Àsia ja s'han trobat mortes per diclofenat dues àguiles d'estepa que s'alimentaven en un abocador i en aquests moments el temor és que altres espècies també puguin ser sensibles a aquest producte». L'àguila d'estepa està estretament emparentada amb l'àguila imperial ibèrica. Zorrilla comenta que el seu centre d'investigació a Màlaga, al qual arriben les aus mortes a Andalusia en estranyes circums-
tàncies, ha iniciat un programa específic de recerca AINE per si pogués afectar també el trencalòs i voltors negres.
HI HA ALTERNATIVES / Zorrilla lamenta que es permetin aquests productes sense prou estudis i malgrat que hi ha alternatives de toxicitat molt més baixa, com el meloxican, que és el producte ara utilitzat a l'Índia. «No entenc com s'ha pogut aprovar el diclofenac a Espanya just ara que el prohibeixen en altres països i quan ja tenim el meloxican, que és innocu», es pronuncia en el mateix sentit Margalida. El diclofenac va passar tots els controls per a ús ramader a l'Agència Espanyola de Medicaments.
Els col·lectius ecologistes consideren, no obstant, que la batalla no està perduda. Una vegada rebuda tota la informació sobre aquest assumpte, l'Agència Europea del Medicament s'ha de pronunciar a finals del mes que ve perquè la Comissió prengui una decisió definitiva en relació amb el territori de la Unió Europea. «El Govern espanyol està portant els voltors de forma temerària pel caire del precipici i amb els ulls embenats», conclou Juan Carlos Atienza, director de conservació de SEO-Birdlife.
- Pronòstic delicat Operat d’urgència el ferit greu per l’atropellament de Cornellà
- ACTUALITAT BLAUGRANA Flick, sobre la rua multitudinària: «Em vaig quedar impressionat. Va ser increïble»
- SETGE SOBRE GAZA Vent en contra per a Israel: crítiques i aïllament de Trump a Macron passant per la premsa anglosaxona
- Protecció de la infància Els pederastes de la xarxa del Raval sabien que la víctima tenia 13 anys
- Quan falten dos anys per a les municipals Els alcaldes de Junts que endureixen les condicions del padró: «Hem declarat la guerra als okupes»
- EL GIRO D’ITÀLIA Ayuso torna a desafiar Roglic i li retalla un altre segon
- Fórmula 1 Alonso i Sainz il·lusionen a Imola a l’entrar entre els sis primers
- TEMPORADA CITYZEN EN BLANC El Crystal Palace guanya la FA Cup i deixa el City amb les mans buides
- DUEL AL PIZJUÁN El Reial Madrid converteix Dean Huijsein en el defensa més car de la seva història
- Tensió a Cornellà La conductora de l’atropellament múltiple, en llibertat