Memòria històrica

ERC demana revocar la medalla d’or a Pedro Crespo, alcalde franquista de Mataró

Els republicans portaran la proposta al pròxim ple municipal en solidaritat amb Pablo Morales, detingut, torturat i condemnat fa 50 anys

ERC demana revocar la medalla d’or a Pedro Crespo, alcalde franquista de Mataró

Archivo

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El grup municipal d’ERC de Mataró (Maresme) demanarà en el pròxim ple de l’ajuntament la revocació de la medalla d’or a Pedro Crespo, alcalde franquista de la ciutat entre els anys 1955 i 1972. Aquesta proposta de resolució apel·la a la solidaritat amb el mataroní Pablo Morales coincidint amb el 50è aniversari de la seva detenció.

Morales va ser empresonat, torturat i condemnat a 12 anys de presó pel règim franquista. Basant-se en un article escrit per Juan Ortiz a Capgròs, el comunicat d’ERC incideix en el fet de Pedro Crespo va jugar un paper fonamental en la història, ja que l’alcalde va expedir un certificat de «mala conducta» que va servir com a prova per justificar la repressió contra Morales.

Notícies relacionades

ERC recorda que el reglament de protocol, honors i distincions de l’ajuntament permet «revocar els honors i distincions concedits quan la persona receptora incorri en qualsevol causa que comporti la indignitat o el demèrit», amb acord del ple. De fet, l’Ajuntament de Mataró ja va revocar les medalles atorgades a Francisco Franco Bahamonde; Excombatientes y Excaptivos de la Guerra de la Liberación; Caídos por Dios y por España; i la delegació del Frente de Juventudes.

Llegeix totes les notícies de Mataró a EL PERIÓDICO Mataró