Memòria

Una peça de l’escultor Pere Casanovas homenatjarà els sanitaris i les víctimes de la pandèmia a Mataró

  • L’artista ultima l’obra al seu taller i s’instal·larà el 12 de juny al Nou Parc Central

Una peça de l’escultor Pere Casanovas homenatjarà els sanitaris i les víctimes de la pandèmia a Mataró

ACN / Jordi Pujolar

2
Es llegeix en minuts
ACN

El Nou Parc Central de Mataró (Maresme) tindrà una escultura de gran format en homenatge a les víctimes de la pandèmia i de reconeixement al personal sanitari. L’autor, Pere Casanovas, n’ultima els detalls al seu taller i està previst que la inauguració es faci el 12 de juny. La peça, que fa 8 metres d’alt i pesa 1.700 quilos, simbolitza els quatre punts cardinals per explicar la «universalitat» de la pandèmia.

A més, cada línia explica un episodi de la «tragèdia». Una simbolitza la mort, l’altra la ciència i les dues últimes l’abraçada que molta gent ha anhelat durant els mesos més durs de la crisi sanitària. «Una pandèmia com aquesta era impensable i ha creat un drama en la societat que crec que encara estem patint», reflexiona l’artista.

El projecte per fer l’escultura neix d’una declaració institucional aprovada el 29 de juny passat en la junta de portaveus a l’Ajuntament de Mataró per fer un reconeixement institucional al personal dels serveis públics, empreses, particulars i persones voluntàries que han treballat durant la pandèmia.

L’artista explica que el memorial també vol mantenir viu el record de la gent que ha mort, la generació que ha patit el confinament i «principalment» els professionals sanitaris. Pere Casanovas celebra haver pogut «materialitzar aquest record» i aportar un petit gra de sorra a la història de la ciutat.

L’escultura

Pel que fa a la peça, comença en una base circular, que simbolitza el cul d’una proveta de laboratori d’on parteixen quatre grans cilindres. Són els quatre punts cardinals, cada un amb un missatge. «Una línia queda estroncada per la mort i l’altra és l’escala del coneixement de Ramon Llull, que és la ciència», assenyala l’artista.

Les dues últimes són les de més alçada i s’enreden per coronar la peça: «És el desig que hem tingut durant molts mesos de voler fer una abraçada i no poder». Casanovas ha treballat en aquest projecte els últims quatre mesos i l’obra veurà la llum el 12 de juny durant una celebració al Nou Parc Central.

Notícies relacionades

Pere Casanovas ha sigut una figura central de l’escultura pública de l’art català de l’últim quart del segle XX. Instal·lat des dels anys 70 a Mataró, Casanovas ha col·laborat amb artistes de prestigi com Antoni Tàpies, Pablo Palazuelo, Antoni Llena, Frederic Amat, Perejaume i Josep Guinovart. Fins ara, la ciutat de Mataró encara no comptava amb una obra exclusiva seva.

Més notícies de Mataró a l’edició local d’EL PERIÓDICO