Agenda urbana

David Bote convida la ciutadania de Mataró a repensar la ciutat després de la covid

  • L’alcalde va presidir l’acte de presentació del nou pla estratègic de la ciutat, que posa el 2030 com a horitzó

David Bote convida la ciutadania de Mataró a repensar la ciutat després de la covid

Ayuntamiento de Mataró

4
Es llegeix en minuts
Joan Salicrú
Joan Salicrú

Periodista

ver +

«Res es perd si es transforma. Però hi ha serveis, béns, objectes comuns que, si no som capaços de transformar, deixaran de ser sostenibles i molt probablement desapareixeran». I això és el que creu l’alcalde de Mataró (Maresme), el socialista David Bote, que cal fer a la ciutat per donar-li una nova empenta i situar-la en primera línia quan comença la quarta dècada d’aquest segle, el 2030.

Ho va dir dijous de la setmana passada a l’Auditori del TecnoCampus, en un acte inèdit a la ciutat des d’abans de la pandèmia: una bona representació de les forces vives d'aquesta es va donar cita al parc tecnològic local per començar a habituar-se al nou mantra que desplegarà el govern municipal en els pròxims temps: el Mataró Agenda 2030, un procés de participació que generarà un nou pla estratègic per al qual es vol congregar agents socials, econòmics, universitaris i els mitjans de comunicació. 

Però al seu torn, l’alcalde de Mataró va assegurar que no vol sotmetre la ciutadania un exercici retòric i per a això va tirar d’una anècdota del seu primer curs de doctorat en Física: davant la falta d’ordinadors adequats per portar a terme un exercici matemàtic molt ampli, els seus col·legues i ell van decidir fer servir les computadores d’una sala d’estudiants quan aquestes no eren utilitzades pels seus usuaris habituals, durant les nits i el cap de setmana, quan estava tancada. «Avui donem el tret de sortida a un procés que no vol distreure-us de les vostres obligacions, però volem comptar amb el vostre talent, amb vosaltres per reinventar la ciutat i posar solucions als reptes que hem definit. I com ens ha ensenyat la pandèmia, mirar d’estar preparats per a l’inesperat», va assegurar. 

Hereu del Mataró 20/22

En aquest exercici de reflexió, Mataró parteix de l’anterior pla estratègic, el Mataró 20/22 que va plantejar tres reptes globals: la lluita contra l’atur i la creació d’ocupació de qualitat; la igualtat d’oportunitats per a la cohesió social i territorial; i la imatge, el reconeixement i la promoció de ciutat. D’aquests tres grans reptes van derivar una sèrie d’actuacions, moltes d’executades i d’altres amb continuïtat, però que el govern local admet que han de revisar-se, ampliar-se o canviar-se en funció del nou escenari socioeconòmic que ha suposat la pandèmia de la covid-19.

Mataró té aquest compromís que ha de definir-se i aplicar-se a mitjà i llarg termini d’acord amb l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible i l’Agenda Urbana Espanyola. De fet, la ciutat de Mataró és una de les 121 escollides pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana per desenvolupar aquest procés per valorar qualitat, singularitat i capacitat de convertir-se en referent per a altres municipis. Aquest treball, que ha de comptar amb el pla d’actuació el pròxim mes de setembre, ha de ser un valor afegit per Mataró en el moment d’aconseguir Fons Europeus.

«La fase inicial del projecte compta amb un equip de sis professionals, els comissionats i comissionades, referents en els seus àmbits que aportaran la mirada de l’experiència», defensen des del consistori.

Aquesta nova Comissió Assessora la lidera Jordi Marín, que a més és el responsable de l’àmbit de Ciutat Intel·ligent i Connectada. Exdirector general de Microsoft a Catalunya, està considerada una de les figures més transcendentals en la transformació digital del país i va ser director general de Tecnocampus Mataró-Maresme. Altres experts que formen part de la comissió són: Fernando Fantova, consultor social expert en política, gestió i intervenció social, que s’encarrega d’enfocar els plantejaments de Ciutat Inclusiva; Míriam Garcia, doctora en arquitectura, paisatgista i tècnica urbanista i és la comissionada per Ciutat Resilient; Pere Merino, emprenedor i executiu mataroní amb una experiència de 30 anys en l’àmbit de la creació de ‘software’ i serveis biotecnològics, que és el responsable de Ciutat Pròspera; i Carolyn Daher, especialista en salut pública traslladant la investigació científica cap a la presa de decisions polítiques, que és la comissionada per una Ciutat Ecològica i Saludable.

Òrgans de governança i participació

Dilluns de la setmana passada, l’alcalde David Bote va presidir l’acte de constitució oficial dels òrgans de governança del Mataró Agenda Urbana 2030. En primer lloc es compta amb una comissió assessora, formada per un grup de cinc persones expertes en diferents temàtiques: els comissionats i comissionades. En segon lloc s’explica amb la comissió Mataró Agenda Urbana 2030 formada pel regidor d’Estratègia Agenda Urbana – Mataró 2030, Dani Hurtado, i representants de tots els grups municipals.

La ciutadania podrà participar pròximament a través d’actes presencials plantejats com a fòrums i debats que tindran continuïtat a la plataforma Decidim Mataró, un espai virtual que serà un repositori d’informació i que explicarà amb tota la documentació, les reunions i esdeveniments del procés.

Notícies relacionades

«Aquest espai virtual donarà transparència a tot el procés i es convertirà en un camp de treball públic i privat», assenyalen des de l’Ajuntament de Mataró. «Gràcies a la seva vocació col·laborativa es podran realitzar propostes i comentaris i a més serà una plataforma tant de visualització com de participació en els debats», asseveren.

Més notícies de Mataró en l’edició local d’EL PERIÓDICO