Una moció de C's sobre el reglament del català tensiona el govern sociovergent de Mataró

PSC i CDC havien presentat un text alternatiu que proposava traduir la pàgina web i la normativa, però els convergents van acabar desmarcant-se'n

1
Es llegeix en minuts
M.B. / ACN / MATARÓ

Una moció de Ciutadans per modificar el reglament d'ús del català a l'Ajuntament de Mataró va causar dijous passat un dels debats plenaris més tensos de l'actual mandat i va fer aflorar, sorprenentment, discrepàncies entre els socis de govern, PSC i CDC, al voltant del debat sobre el català.

Encara que la proposta va ser finalment rebutjada, el partit taronja va portar al ple municipal una moció per canviar el reglament aprovat fa vint anys i fer cooficial el castellà "d'acord amb la realitat social", segons va declarar el regidor de C’s Víctor Paramés.

D'entrada, el govern sociovergent va presentar un text alternatiu que per un costat dotava de "plena vigència" el reglament actual i, per un altre, proposava "adequar la normativa", traduint al castellà la normativa municipal i la pàgina web.

Però en vistes del to crispat que va assumir el debat, Convergència es va acabar desdint del document acordat amb el PSC perquè, segons va expressar el primer tinent i portaveu, Joaquim Fernàndez, la proposta s'havia plantejat en l'àmbit de l'administració local però es va acabar convertint “en una qüestió ideològica”.

Una de les rèpliques més dures va ser la del portaveu de la CUP, Juli Cuéllar, qui va titllar de "miserable" i "botiflera" l'actitud del PSC, ja que va considerar que utilitzava la llengua com a "moneda de canvi" en una sèrie de tripijocs amb els socis de Convergència. L'alcalde, el socialista David Bote, li va demanar que es retractés de les seves afirmacions, però el regidor independentista s'hi va negar. 

“FALS BILINGÜISME”

Per la seva part, els partits que sí que van recolzar la proposta de C's -el PP i Plataforma per Catalunya- van reivindicar el bilingüisme, mentre que altres formacions contràries, com ERC, ICV-EUiA o VoleMataró van defensar l'"escrupolós" compliment de la llei amb l'actual reglament d'ús del català i van acusar C's de voler establir un "fals bilingüisme" per acabar en realitat "imposant" el castellà.

Notícies relacionades

Durant el ple, alguns ciutadans es van manifestar dins i fora de l'edifici consistorial amb pancartes en defensa de la llengua catalana. En aquest sentit, la presidenta de la Coordinadora d’Associacions per la Llengua (CAL) al Maresme, Juliana Bacardit, va lamentar la "instrumentalització" de la llengua i va advertir que l'ús del català és una "línia vermella infranquejable".

Més notícies de Mataró