pel coronavirus

Cancel·lada la Fira del Llibre de Madrid, la nova edició de la qual serà el maig del 2021

Els diners desemborsats pels expositors per a la seva participació els seran tornats per l'organització

zentauroepp19435931 libro200826101151

zentauroepp19435931 libro200826101151

2
Es llegeix en minuts

La Fira del Llibre de Madrid, que tenia previst celebrar la seva edició aquest any entre el 2 i el 18 d’octubre al seu habitual emplaçament del parc d’El Retiro, ha sigut cancel·lada, tal com han confirmat fonts del comitè d’organització. La nova data per a la 80a edició serà del 28 de maig al 13 de juny del 2021.

La Comissió Organitzadora de l’esdeveniment ha adoptat per unanimitat aquesta cancel·lació definitiva, una decisió «molt dolorosa i difícil presa com un exercici de responsabilitat i precaució». En aquest sentit, ha recordat que el motiu és «la difícil situació» derivada en les últimes setmanes per la pandèmia del coronavirus i «les expectatives que es projecten» per al setembre.

Segons ha assenyalat, en el marc del pla de contingències que la Fira tenia establert, s’ha esperat fins a una data pròxima al començament del muntatge de la fira, previst per al dia 2 de setembre, per realitzar una sèrie de consultes amb l’autoritat sanitària.

«Aquesta decisió s’adopta després de valorar amb deteniment les circumstàncies que la pandèmia continua provocant avui, i analitzant les expectatives sociosanitàries de setembre i octubre», ha afegit.

Aquesta edició s’havia de celebrar amb «estrictes controls» de seguretat, després de posposar-se la trobada el juny per la crisi del coronavirus. Per a la Fira, era «ineludible» tornar a «una normalitat de tota la indústria», efectuant un inici «gradual i segur» de l’activitat en fires, llibreries i editorials.

«Posar en marxa la indústria del llibre és ara mateix més important que mai, però sempre amb la seguretat més gran i responsabilitat», assenyalaven al juliol els organitzadors. De fet, s’havien elaborat protocols definits al document ‘Fira Segura’ i en la ‘Guia de mesures preventives FLM20’.

Sobre el supòsit d’una hipotètica cancel·lació de la fira per l’autoritat sanitària i per raons de força major en relació amb el coronavirus, la comissió ja va assegurar llavors que els diners desemborsats pels expositors per a la seva participació els serien tornats per la Fira.

En qualsevol cas, des de l’organització s’ha avançat que «per mantenir viva la marca» de la fira, durant les dates assignades l’octubre per a la fira presencial, es posarà en marxa un projecte denominat ‘Fira en directe’, amb un conjunt d’activitats virtuals.

«Volem manifestar el nostre agraïment a tots els nostres patrocinadors, empreses col·laboradores, i mitjans de comunicació, que en tot moment han estat donant suport a la celebració de la Fira, s’han fet ressò del nostre compromís amb tota la indústria i amb la societat lectora», ha assenyalat el comitè organitzador, que tanca la seva carta datant el 2020 com a «annus horribilis».

Notícies relacionades

A més, ha ofert un «especial agraïment» a l’Ajuntament i a la Comunitat de Madrid «pel seu recolzament decidit i incondicional a la fira en moments tan complicats». Així mateix, quant al país convidat –Colòmbia en aquesta edició–, ha assegurat que es tornarà a dialogar «ben aviat» per trobar una nova proposta el 2021.