noves mesures

Madrid renuncia a demanar el DNI a clients d'oci nocturn

La sanció per no portar mascareta a la capital rondarà els 100 euros

zentauroepp54274576 mascarillas200728145224

zentauroepp54274576 mascarillas200728145224 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

La Comunitat de Madrid no requerirà finalment als clients de locals d’oci nocturn i salons de banquets aportar el DNI en el registre d’entrada que han de desplegar aquests establiments dins de les noves mesures per fer front al coronavirus.

Segons la resolució formulada per la Conselleria de Sanitat, publicada aquest dimecres en el Butlletí Oficial de la Comunitat de Madrid (BOCM), no es recull el requisit d’aportar el DNI, malgrat que ahir ho va suggerir la presidenta regional, Isabel Díaz Ayuso.

«A fi de possibilitar el seguiment i localització de possibles contactes en els casos de descobriment posterior de presència al local de casos positius, probables o possibles de Covid-19, els establiments a què es refereix el present apartat hauran de portar un registre de les persones que hi accedeixin en el qual es reculli la data i hora, nom i cognoms i un número de telèfon de cada persona per facilitar la seva localització per les autoritats sanitàries en cas que sigui necessari», recalca la resolució subscrita pel conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero.

La recollida d’aquestes dades requerirà el consentiment de l’interessat, «sense perjudici de condicionar el dret d’admissió» per raons de salut pública en cas de no poder comptar amb aquest.

A més, Sanitat pauta que l’establiment haurà de conservar les dades durant el termini de 28 dies naturals amb les degudes garanties i observant les exigències derivades de la normativa en matèria de protecció de dades de caràcter personal.

Aquestes dades estaran a disposició, exclusivament, de les autoritats sanitàries i amb l’«única finalitat» de realitzar el seguiment de possibles contactes de casos positius, probables o possibles de coronavirus.

Els locals d’oci nocturn i les terrasses tancaran a la 1.30 hores i tindran la possibilitat que els últims clients entrin mitja hora abans, segons va apuntar Ayuso, que va al·ludir a aquest registre d’entrada parlant d’aportar el número de telèfon per facilitar la tasca dels tècnics de salut que busquen possibles casos. També va dir que s’apuntaria el DNI, però aquesta condició no es recull en l’ordre.

El delegat del Govern a Madrid, José Manuel Franco, ha manifestat avui els seus dubtes sobre la viabilitat de la cartilla Covid que vol impulsar la Comunitat a l’entendre que no se sustenta en criteris científics i ha insinuat que, «des del punt de vista social», es fomentarà que hi hagi «ciutadans de primera i de segona».

També ha transmès la seva inquietud sobre el registre obligatori de dades d’usuaris que acudeixin a locals d’oci, ja que el fet de sol·licitar el DNI d’un client pot no «confrontar» amb la llei de protecció de dades.

D’altra banda, l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, ha indicat aquest dimecres que la sanció bàsica (sense reiteració) per no portar mascareta a la ciutat de Madrid rondarà els 100 euros. «Ens empararem amb la llei de salut pública, en què s’estableix un règim sancionador», ha apuntat durant la roda de premsa posterior a la Junta de Govern.

Notícies relacionades

El Butlletí Oficial de la Comunitat de Madrid (BOCM) ja ha publicat la norma per la qual es fa obligatori l’ús de la mascareta en tot la regió, que assegura que «es configura, per tant, com una obligació addicional i no alternativa a l’observança de la distància de seguretat interpersonal, tret d’en els supòsits expressament exceptuats».