més rastrejadors

Madrid impulsa un carnet d'immunitat perquè les persones amb anticossos puguin fer vida normal

El Govern i diversos metges marquen distàncies amb el certificat madrileny, que no avala la comunitat científica ni l'OMS

La Comunitat imposa finalment la mascareta obligatòria, també en terrasses, i limita les reunions a 10 persones

ayuso / periodico

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Malgrat que la comunitat científica no té clar quant dura la immunitat que proporcionen els anticossos, i per això cap organisme internacional aconsella que s’atorgui un carnet d’immunitat als ciutadans que hagin passat la Covid, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel García Ayuso, ha avançat aquest dimarts que planeja posar en marxa un «projecte experimental» a la regió que consisteix a entregar una «cartilla Covid-19» a les persones que hagin superat la malaltia, tinguin anticossos o una PCR negativa, perquè puguin «fer vida normal» i entrar en llocs amb accés restringit per l’epidèmia o evitar futurs confinaments.

Ayuso pretén que el nou ‘passaport’, similar a la cartilla de vacunació i que tindrà la seva rèplica a la targeta sanitària virtual implantada a la Comunitat, estigui llest al setembre, perquè «té la seva lògica» que es posi «nom i cognoms» a qui «està protegit» i és «insensat» que les mesures de restricció per frenar el virus «afectin per igual les persones amb anticossos», que segons la seva opinió «no contagien».

Rebuig de l’OMS

Darrere d’aquesta tesi hi ha la idea que les persones que han passat la Covid continuïn fent vida normal per així pal·liar, en part, el desastre econòmic que provoquen les restriccions. És una tesi que es va manejar al principi de l’epidèmia per dur a terme el desconfinament, però que l’OMS va rebutjar perquè no es coneix bé com funciona la resposta immunitària a la Covid.

Per això, el Govern i diversos especialistes han marcat aquest dimarts distàncies amb la proposta madrilenya. «Cap organisme internacional contempla aquest tipus de mesures [...] Més clar no puc ser», ha sentenciat el ministre Salvador Illa. Mentre que el cap del Servei de Malalties Infeccioses de la Vall d’HebronBenito Almirante, en declaracions a EL PERIÓDICO, ha qualificat la iniciativa de «brindis al sol», perquè, a més de les connotacions legals i ètiques que pot comportar, «no se sap quant duren ni quin valor de protecció tenen els anticossos». Segons el seu parer, una mesura així «atempta contra la salut pública» perquè «podria temptar els joves a infectar-se per a així tenir més llibertat».

Per la seva banda, Javier Padilla, metge de família a Madrid i expert en salut pública, creu que es tracta d’un «disbarat» i una «proposta més efectista que efectiva», perquè està basada en una idea que la comunitat científica va deixar «enrere» davant els dubtes entorn de la immunitat.

Rebrot a Madrid

La iniciativa d’Ayuso forma part d’una nova estratègia contra l’avanç de l’epidèmia a la Comunitat de Madrid, on s’han registrat 1.000 positius en set dies, la majoria dels quals en joves i ambients d’oci. Davant d’això, el Govern regional ha adoptat finalment la decisió de fer obligatori l’ús de mascareta a partir de dijous en tots els espais, incloses les terrasses, excepte per practicar esport. D’aquesta manera, només queden les Canàries per implantar el tapaboques forçós.

Notícies relacionades

A més, les reunions privades es limiten a un màxim de 10 persones, tant a l’aire lliure com en domicilis (on es tracta d’una recomanació) i els locals d’oci i terrasses hauran de tancar a les 1:30 hores i apuntar el nom dels seus clients per facilitar el rastreig si es detecta algun contagiat.

El pla contempla també l’obertura de manera temporal de dos pavellons d’Ifema per derivar els pacients ingressats, la realització de proves selectives als centres educatius, sobretot a batxillerat i als centres d’educació especial, i la duplicació del nombre de rastrejadors disponibles fins arribar als 360.