operació Enduro-Wizard

Cop a un grup de lladres molt actiu durant l'alarma a Madrid i Toledo

L'organització criminal estava especialitzada a cometre 'butrons' o allunatges per robar vehicles i establiments

20200721 504982 openduror 1 1 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Efe

La Policia Nacional i la Guàrdia Civil han desarticulat un grup especialitzat a cometre ‘butrons’ o allunatges per robar vehicles i establiments, alguns d’aquests perpetrats en ple estat d’alarma, quan van arribar a assaltar a Madrid i Toledo un concessionari de motos, diverses naus industrials i una botiga de telefonia. 

Segons informen els dos cossos, l’operació Enduro-Wizard ha acabat amb 20 detinguts als quals se’ls imputa, entre altres, els delictes de pertinença a grup criminal, un delicte de robatori amb violència, 14 delictes de robatori amb força en les coses, 11 delictes de robatori de vehicles, tinença il·lícita d’armes, falsificació, cultiu i elaboració d’estupefaents. 

Aquest grup criminal es caracteritzava per actuar amb rapidesa i contundència, utilitzant habitualment l’allunatge o ‘butrons’ per accedir a l’interior dels establiments o empreses, i van arribar a realitzar ‘butrons’ entre naus adjacents i a sostreure efectes de totes. 

En una ocasió, van envestir el vehicle d’un vigilant de seguretat i, en d’altres, també van arribar a envestir vehicles oficials de patrulles de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil. 

Durant els primers dies de l’estat d’alarma i malgrat les restriccions de mobilitat, el grup va sostreure vuit motocicletes d’un concessionari de la localitat d’Ocaña, a Toledo, dues d’aquestes recuperades i a Tembleque, també a Toledo, van cometre un robatori amb violència i intimidació d’un camió portavehicles, amenaçant amb una arma blanca el conductor. 

Sota l’estat d’alarma també van allunar i van realitzar diversos ‘butrons’ en naus al polígon industrial de San Agustín de Guadalix, a la província de Madrid, mentre que a la capital van cometre un robatori amb força en una botiga de telefonia mòbil, d’on van sostreure material valorat en 100.000 euros. 

El juny passat es va registrar una finca de la localitat de Villaconejos (Madrid) i van ser detingudes 10 persones. En aquesta propietat es va recuperar material esportiu d’una coneguda marca, per valor de 300.000 euros, una motocicleta, un turisme de gran cilindrada i una furgoneta que havien sigut sostretes. 

Dies després es va aturar dos treballadors d’una empresa de transports que estaven implicats en la sostracció d’aquest material esportiu. 

Aquestes persones desviaven part del gènere que havien de dipositar als magatzems centrals de l’empresa propietària i el dipositaven en un local llogat per un d’ells, on es va practicar un altre registre i es va descobrir gran quantitat de roba d’aquesta mateixa marca per un valor aproximat als 100.000 euros. 

Aquest mes de juliol, s’ha dut a terme un total de 15 registres simultanis, nou a Madrid capital, un altre a Rivas-Vaciamadrid i cinc a la província de Toledo. 

Com a resultat d’aquests registres, s’ha detingut les vuit persones restants que formaven part d’aquest grup criminal, un d’ells amb més de 200 fets delictius en el seu historial. 

Notícies relacionades

S’han confiscat armes de foc, un subfusell i tres armes curtes –tots municionats, disposats per ser utilitzats i amb la numeració esborrada–, una pistola d’aire comprimit, carregadors, nombrosa munició de diferents calibres i uns 17.000 euros. 

A més, han sigut desmantellades tres instal·lacions d’alt rendiment de marihuana i es van confiscar 141 plantes i 41 grams d’aquesta droga ja seca i envasada per a la seva distribució.