Setge al coronavirus

Madrid exigeix fer PCR a Barajas per evitar un nou brot a la capital

La presidenta madrilenya adverteix en una carta a Pedro Sánchez que l'aeroport «va ser la porta d'entrada del virus a la Comunitat de Madrid»

zentauroepp53508321 aeropuerto200525153307

zentauroepp53508321 aeropuerto200525153307 / Josefina Blanco

2
Es llegeix en minuts

La presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, ha enviat una carta al president del Govern d’Espanya, Pedro Sánchez, per demanar-li l’elaboració «urgent» d’un pla per a l’aeroport Adolfo Suárez-Madrid Barajas a partir del 21 de juny que exigeixi proves PCR als viatgers procedents dels països més afectats pel coronavirus.

En les últimes videoconferències de presidents autonòmics, Díaz Ayuso ja ha havia fet aquesta sol·licitud al Govern central per evitar un rebrot de casos de coronavirus a la regió, davant l’obertura de les fronteres d’Espanya amb els països de l’espai Schengen a partir del 21 de juny.

«Considero que, de la mateixa manera que per viatjar a països tropicals és obligatori vacunar-se prèviament, per venir a Espanya sembla necessari exigir PCR als viatgers procedents dels països més afectats i establir un canal de comunicació amb els sistemes de salut de les diferents comunitats per analitzar més propostes», indica la presidenta madrilenya en la missiva que ha difós a través del seu compte a Twitter.

Díaz Ayuso veu «convenient» una reunió entre els Governs central i autonòmic per analitzar aquest assumpte, ja que «Barajas va ser la porta d’entrada del virus a la nostra Comunitat».

A més, en la carta la presidenta madrilenya apunta a Pedro Sánchez, «hauríem d’aprofitar la reunió per analitzar propostes d’actuació en cas de possibles rebrots, protocols per decidir si hem de confinar municipis i com fer-ho i actuacions sanitàries que s’escapen de les meves competències, però que junts podem abordar».

Mostra la seva confiança a poder treballar amb el president del Govern sobre aquests problemes i altres que són competència de les dues administracions, «en aquest temps decisiu per a Espanya».

La Comunitat de Madrid està fent «una feina ímprobe per posar fi a la propagació de la Covid-19 després de molts mesos de dolor, pèrdua de vides, sacrificis per a totes les famílies i de tancament de l’activitat econòmica, amb els consegüents problemes que això ens portarà a tots», recalca Díaz Ayuso.

«Avui ens trobem en una situació de més normalitat, tot i que som cautelosos», assegura la presidenta madrilenya.

Després de tot el viscut, expressa la seva preocupació per la situació que estan patint alguns països i sobretot aquells amb què Espanya té vols directes.

«No tinc notícia que nosaltres, com a país, estiguem adoptant cap precaució específica» precisa.

Notícies relacionades

Per la seva banda, el diputat nacional del PSOE Daniel Viondi ha criticat Isabel Díaz Ayuso per crear una «alarma falsa» per l’arribada del turisme i ha assenyalat que no saben si ho fa «des de la ignorància o des de la mala fe». Així ho ha assegurat Viondi en declaracions remeses als periodistes després de conèixer-se que la presidenta de la Comunitat de Madrid ha enviat una carta al president del Govern d’Espanya, Pedro Sánchez, per demanar-li l’elaboració «urgent» d’un pla per a l’aeroport Adolfo Suárez-Madrid Barajas.

El diputat socialista ha recriminat a Ayuso estar «exercint una irresponsabilitat més» creant aquesta alarma, després que el ministre de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, ja hagi presentat el «Pla Barajas» amb les mesures de control i prevenció del coronavirus.