delegat del Govern a Madrid

Franco no descarta una moció de censura del PSOE contra Ayuso

La presidenta diu que desconeix si s'acabarà abans la legislatura, però remarca que no serà per ella: «Tinc el que vull»

zentauroepp53770677 franco ayuso200616102746

zentauroepp53770677 franco ayuso200616102746

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

El delegat del Govern a Madrid, José Manuel Franco, ha afirmat aquest dimarts que vol «allunyar la mesquinesa de la política madrilenya» i ha considerat que sí que hi ha motius per a una possible moció de censura al Govern regional per la seva gestió de la crisi sanitària de la Covid-19, sobretot pel que fa a les residències.

Així ho ha assenyalat en una entrevista a Onda Madrid, en què ha assenyalat que seria entrar en «terreny pantanós» si es pronunciés sobre si passarà factura al PP després de l’ocorregut entorn de les crítiques per l’autorització de la manifestació del 8-M.

«La possibilitat de la moció hi és i hi continua sent. Però no vol dir que es proposi de manera immediata», ha recalcat el socialista, que ha indicat que el partit que la plantejarà serà el que va guanyar les eleccions a Madrid i caldrà posar-la a sobre de la taula «amb serietat, amb rigor i amb un candidat». «Sí que veiem que es necessita. No la descartem, però no serà de manera immediata. Crec que sí que hi ha motius per dir que la gestió de la crisi no ha sigut del tot encertada», ha dit.

A preguntes sobre qui és el responsable del que ha passat als geriàtrics, Franco ha replicat que la competència és de la Comunitat de Madrid i, per tant, «alguna cosa hi tindrà a veure el Govern regional». «No és qüestió de llançar-nos pedrades, és una qüestió d’analitzar i intentar que davant d’una eventual recaiguda continuem fent un exercici de responsabilitat individual perquè el virus no ha desaparegut i segueix allà», ha subratllat.

A més, ha recalcat que «els madrilenys continuen donant un exemple de responsabilitat i de sentit comú». «Estic segur que cap madrileny amb risc que s’hagi infectat es passejarà per qualsevol lloc d’Espanya», ha assenyalat en relació amb el que s’ha denominat «madrilenyofòbia».

«Humilitat»

D’altra banda, ha assenyalat que no té cap temor de l’arxiu provisional dictat per part de la jutge Carmen Rodríguez-Medel en la causa sobre el 8-M davant la possibilitat que es pugui reobrir, ja que està convençut que «va complir les seves obligacions» i va dir «la veritat». «Es va fer el que es considerava adequat a les informacions», ha assenyalat.

Franco ha insistit que «vol girar full» i ha subratllat que el succeït ha sigut «utilitzat políticament amb una intenció». «Vull girar full i continuar treballant per ajudar a sortir d’aquesta crisi de manera equilibrada», ha dit.

En una entrevista a Antena 3, ha assenyalat que l’arxivament és «un alleujament» i ha insistit que si hagués conegut les dades que hi ha no hagués permès la manifestació perquè hauria sigut una «irresponsabilitat», «una bogeria».

La resposta d’Ayuso

Davant el rum-rum d’una possible moció de censura, la presidenta de la Comunitat, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat que desconeix si la legislatura s’acabarà abans a Madrid, però ha assegurat que no serà per ella, perquè té el que vol, un pacte amb Ciutadans.

«Jo si s’acaba la legislatura o no realment ho desconec, però no serà per mi, perquè jo tinc el que vull i el que volia era governar amb Ciutadans. Ja tinc aquest pacte, ja tinc aquest govern, però si hi ha una moció de censura és una cosa que a mi se m’escapa, no depèn de mi», ha manifestat en una entrevista a la COPE.

Notícies relacionades

Malgrat aquestes paraules, la dirigent autonòmica ha defensat que creu que això no seria el que volen els madrilenys perquè «les polítiques socialistes de pujada d’impostos, d’estigmatitzar a l’empresa privada o de demonitzar la col·laboració publicoprivada» és una cosa que «mai ha funcionat a Madrid». Al seu parer, el que li convé a la regió són les polítiques amb què el seu Executiu s’ha compromès «a governar els pròxims quatre anys».

Sobre possibles fissures en la coalició PP-Ciutadans, Ayuso ha fet èmfasi en el et que té clar que «un govern que es respecta a si mateix, es fa respectar per l’oposició». «Això és el que hem de fer, i aprendre’n. Si un govern es mostra unit, és infrangible, i crec que el que ens uneix és molt més», ha remarcat.