desescalada

Madrid confia a recuperar la normalitat a mitjans de juliol

El conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, insisteix a defensar l'ús de mascaretes, el manteniment de la distància social i el rentat de mans

La Comunitat reconeix que alguns centres de salut no han obert encara per les seves dimensions, tot i que els pacients tenen garantida la seva assistència

undefined53290042 madrid  30 04 2020 sociedad  coronavirus   repor  olga pered200511142517

undefined53290042 madrid 30 04 2020 sociedad coronavirus repor olga pered200511142517 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

La Comunitat de Madrid estima que podrà recuperar la normalitat a mitjans de juliol, sempre que les dades d’incidència del coronavirus acompanyin en cada nivell de desescalada i si la regió entra a partir del 25 de maig en la fase 1 de l’estratègia dissenyada pel Govern central.

Així ho ha indicat el conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, durant una entrevista a RNE, per remarcar que la Comunitat està «preparada» per entrar en la fase 1 i, en conseqüència, no entén la decisió del ministeri de no permetre aquest accés.

Sobre això, ha apuntat que Madrid, de nou, tornarà a demanar en el consell interterritorial d’avui accedir a aquest nivell de desescalada de cara al 25 de maig i continuarà recopilant informació per aportar totes les dades a nivell tècnic que avalin la seva petició.

Per això, ha remarcat que Madrid «donarà motius» al Ministeri de Sanitat per passar a aquesta primera fase de desescalada i «entén» que dilluns que ve hi podran accedir plenament.

El conseller de Sanitat ha apuntat que la situació «no ha canviat gaire» en la part tècnica en relació amb la setmana passada, però aportaran més dades actualitzades en la seva nova petició, ja que volen actuar «amb transparència i honestedat en tot el que es fa».

Respecte a les previsions de tornada a la normalitat plena a la regió, el titular de la Conselleria de Sanitat ha dit que les fases de desescalada es produeixen cada 15 dies, coincidint amb el període d’incubació del virus, i que els avenços en la «liberalització» d’activitats han d’anar avaluant-se amb el volum de nous casos, la ràtio de pacients a urgències i els índexs d’ingrés en àrees d’hospitalització i ucis.

Per això, i «sempre estant preparats per a qualsevol repunt», Ruiz Escudero creu que, si les dades «van acompanyant» i es generalitza l’ús de mascaretes, el manteniment de la distància social i el rentat de mans, en el marc de la responsabilitat individual, es pot tornar a la normalitat cap a mitjans de juliol.

En aquest sentit, ha apuntat a l’ús de mascaretes com una cosa «fonamental» en aquest etapa, perquè «és el que marca la frontera i contenció» davant el virus.

Reforç d’atenció primària

Ruiz Escudero també ha incidit en el fet que la Comunitat ha reforçat el seu personal sanitari, també en Atenció Primària, i ara en aquest nivell assistencial es realitzen unes 1.300 proves diàries dins dels 470 centres de salut i consultoris, amb un 4% de positius detectats fins ara.

No obstant, ha reconegut que alguns dels centres no han obert encara per les seves dimensions, tot i que els pacients d’aquestes instal·lacions tenen garantida la seva assistència.

Així, i en la seva nova petició, la Conselleria de Sanitat emfatitzarà en l’agilitat de la xarxa de diagnòstic precoç i vigilància, ja que la xarxa ja estava en marxa, de cara a passar a la fase 1, «que tant necessita Madrid».

També ha dit que l’Atenció Primària està en procés de transformació i que ara està centrada en aquesta xarxa de diagnòstic per controlar els possibles casos nous en l’àmbit de la llar i vigilar el confinament.

A tot això s’hi afegeix el SUMMA 112, que realitzarà proves diagnòstiques les nits i el cap de setmana, perquè el desplegament dels test PCR pugui emprendre’s les 24 hores del dia i durant els set dies de la setmana, de manera «més precisa i primerenca».

Quant a les residències, una altra de les excepcions que apuntava l’informe tècnic del Ministeri de Sanitat, Ruiz Escudero ha assegurat que la xarxa té atenció mèdica i s’ha actuat sanitàriament en «totes». «S’actua a tots els nivells, perquè és el que necessiten les persones grans», ha postil·lat.

Notícies relacionades

Respecte a la polèmica per una festa realitzada en una residència de Móstoles, Escudero ha apuntat que es tracta d’una «mala decisió» per les circumstàncies «sanitàries i emocionals», ja que la crisi del coronavirus ha sigut una cosa «duríssima».