Quan ja hi havia diversos casos de coronavirus

Madrid va demanar 2.000 respiradors i gairebé un miler de monitors per a uci abans de la manifestació del 8-M

El proveïdor va informar que no podia satisfer l'entrega de 989 ventiladors quan ja el mercat estava desbordat

La sanitat madrilenya va començar la crisi amb 14.500 llits d'hospitalització, que s'han augmentat en 10.000

undefined52687901 graf3688  madrid  08 03 2020   bego a g mez  d   esposa del 200314235803

undefined52687901 graf3688 madrid 08 03 2020 bego a g mez d esposa del 200314235803 / Rodrigo Jimenez

4
Es llegeix en minuts
Europa Press

La Comunitat de Madrid va iniciar abans de la celebració del 8-M un encàrrec de més de 2.000 respiradors i gairebé un miler de monitors uci per a malalts crítics, element essencial en el tractament de pacients greus per coronavirus.

Així consta en una comanda de material realitzada per la Direcció General d’Infraestructures Sanitàries que va realitzar les primeres comandes en dates prèvies a la celebració del 8-M, quantitats que amb el pas dels dies van arribar a plasmar-se a la sol·licitud de compra d’un total de 2.032 unitats de respiració i màquines d’anestèsia (que també poden utilitzar-se com a element de respiració assistida).

També aquest departament de la Conselleria de Sanitat va arrencar l’encàrrec abans del 8-M de les primeres unitats de monitoratge fins a arribar, amb el pas dels dies, a 904 unitats per a llocs d’uci, així com 152 ecògrafs. Al seu torn, també es van demanar 94 aparells de rajos X, elements que s’enquadren en compres realitzades per a equipament de tecnologia sanitària.

El Govern regional va realitzar els primers encàrrecs en les dates anteriors a la manifestació multitudinària del 8-M a Madrid, quan ja havia registrat diversos casos de coronavirus, com a mesura preventiva en cas d’haver de reforçar els serveis hospitalaris si la incidència de la malaltia augmentava.

En aquesta documentació s’especifica que ja s’han entregat 508 monitors d’uci i 217 de restants més arribaran durant aquesta setmana. Al seu torn, es van fer entrega de 351 respiradors, que van permetre incrementar en un 33% els respiradors que hi havia a la regió.

Durant la present setmana, s’espera rebre 213 respiradors més adquirits per la Conselleria de Sanitat. Aquest volum ha permès incrementar en un 52,7% els respiradors que hi havia inicialment en hospitals. A més, la regió ha rebut també aquest tipus de dispositius mitjançant donacions privades.

D’altra banda, el proveïdor va comunicar posteriorment que la Comunitat de Madrid realitzés la comanda que no podia satisfer l’entrega de 989 respiradors, quan ja el mercat d’aquests productes tenia una alta demanda.

A part, s’han rebut ja en l’administració madrilenya 94 ecògrafs i cinc aparells de rajos, a l’espera que la resta de material s’incorpori els pròxims dies.

Al seu torn, la Conselleria de Sanitat ha sol·licitat ja formalment al ministeri del ram 299 respiradors invasius d’uci per poder augmentar els seus llocs d’uci encara més, que s’unirien als 213 que esperen aquesta setmana dins de l’encàrrec previ.

El conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, va explicar recentment que el Govern central els havia donat una sèrie de respiradors que no els eren útils tècnicament, ja que requereixen models que permetin intubar pacients aguts de coronavirus.

També ha dit que la sanitat madrilenya, tant a nivell públic com privat, va començar la crisi amb 14.500 llits d’hospitalització, que s’ha augmentat fins a 10.000, i han superat els 24.000 llits. D’aquests, 15.000 estan planificats per a pacients de Covid-19 i el nivell d’ingressats actualment s’estima en 14.000 pacients.

En aquesta estratègia de reforçar els serveis d’hospitalització, el que genera més tensió al sistema sanitari, s’ha procedit a instal·lar l’hospital provisional d’Ifema amb 1.400 llits previstos (1.300 d’hospitalització genèrica i gairebé un centenar d’UCI), amb possibilitat d’ampliar fins a més de 5.000 si fos necessari.

Els casos creixien

La presidenta de la Comunitat, Isabel Díaz Ayuso, va assegurar la setmana passada que des del seu Govern van prendre mesures dies abans de la manifestació del 8 de març, Dia Internacional de la Dona, perquè era «evident que hi havia un problema de contagi, que s’estava triplicant».

Ho va fer al valorar la decisió del Jutjat d’Instrucció número 51 de Madrid que va acordar investigar el delegat del Govern a Madrid, José Manuel Franco, per un presumpte delicte de prevaricació administrativa i lesions per imprudència professional per permetre la marxa.

El ministre va dir que no podia cancel·lar la manifestació

Dijous passat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va assenyalar que el seu departament no podia cancel·lar la manifestació del Dia de la Dona, que es va celebrar el 8 de març, o qualsevol altre esdeveniment en aquestes dates perquè fins al 14 de març, que es va decretar l’estat d’alarma, les competències en aquesta matèria les tenien les comunitats autònomes.

El ministre ha explicat que el mateix 8 de març «al capvespre» va rebre la trucada dels consellers de Sanitat del País Basc i Comunitat de Madrid en què li comunicaven un augment «substancial» dels casos en les seves autonomies i li van traslladar la seva intenció de posar en marxa diverses mesures que «farien oficials l’endemà». En aquest sentit, ha recordat que eren els consellers «els competents» per actuar d’aquesta manera, almenys «fins al 14 març», quan es va decretar l’estat d’alarma.

Notícies relacionades

«Jo no puc prendre mesures de salut pública, no puc suspendre una manifestació, no puc suspendre un partit de futbol o ordenar una mesura restrictiva», ha apuntat Illa, que ha explicat que va rebre aquests missatges dels consellers perquè s’havia convocat entre ells i acordat conjuntament que es coordinarien en aquest assumpte. De fet, el ministre reconeix que els dirigents del País Basc i Comunitat de Madrid van ser «lleials» en aquest sentit a l’informar-lo.