La Comissió 8-M crida a la unitat enfront de la divisió en el feminisme

El debat s'ha agreujat en les últimes setmanes entorn de la prostitució o la llei trans

«Anem amb compte i no siguem irresponsables perquè l'enemic és el patriarcat», assenyala una portaveu

jcarbo47267616 dia dona190308142424

jcarbo47267616 dia dona190308142424 / Miguel Lorenzo

1
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

En el moviment feminista espanyol els debats entorn de temes com la prostitució són constants des de la Transició. Si bé en les últimes setmanes la divisió s’ha agreujat, no només entorn de la prostitució, sinó també al voltant de la gestació subrogada i el projecte de llei trans, com s’ha posat de manifest amb l’expulsió d’IU del Partit Feminista capitanejat per Lidia Falcón, i com es pot comprovar en els enfrontaments a les xarxes socials, en què participen reconegudes feministes. La formació de Falcón va ser expulsada perquè es va posicionar en contra de la llei trans impulsada per Unides Podem en l’oposició, que segons la seva opinió «invisibilitza les dones».

Notícies relacionades

Com a resposta a aquest clima, la Comissió 8-M ha fet aquest dimecres una crida a la unitat a les portes dels actes del Dia de la Dona, diumenge que ve. «A la societat ningú qüestiona les dones trans i que necessiten més drets, anem molt amb compte i no siguem irresponsables perquè l’enemic és un: el patriarcat», ha assenyalat la portaveu Sara Neila en la presentació dels actes que tindran lloc a Madrid. Davant del debat obert, el manifest que crida a participar en els actes del 8-M, com en anys anteriors, deixa fora els temes en què hi ha conflicte i se centra en els punts d’unió, com la lluita contra les violències masclistes.

Sense vaga unitària però, sí, manifestació

Aquest any no hi ha una convocatòria unitària per fer vaga. Algunes autonomies, com Catalunya, Aragó i Andalusia, sí que han convocat aturades i vaga, però d’altres, com la Comunitat de Madrid, han optat per una eina anomenada ‘revolta feminista’, que consisteix en la celebració d’actes diversos durant el mes previ al 8-M, per demostrar que les reivindicacions de les dones van més enllà d’un dia a l’any. Malgrat la diversitat de criteris, la Comissió 8-M no preveu que hi hagi menys afluència en l’acte central, que continua sent la manifestació, que a Madrid se celebrarà a la tarda i en la qual per primera vegada participarà el PP.