CORRUPCIÓ A MADRID

Condemnat l'exalcalde de Navalcarnero Baltasar Santos a pagar 2,1 milions

El Tribunal de Comptes considera que hi va haver «menyscapte» als fons públics per pagar obres no executades d'un poliesportiu i per assumir despeses de la concessionària de la plaça de toros

navalcarnero

navalcarnero

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Tribunal de Comptes ha condemnat l’exalcalde de Navalcarnero, Baltasar Santos González, a abonar 2,1 milions d’euros pel menyscapte  causat als fons públics per pagar obres no executades en el cas del poliesportiu La Estación i pagar durant diversos anys el subministrament elèctric a la concessionària de la plaça de toros, quan per contracte li corresponia fer-ho a l’empresa gestora del recinte.

Així ho estableix en una sentència, a la qual ha tingut accés Europa Press, i que també condemna un tècnic municipal que va acceptar fer «voluntàriament» la certificació de pagaments a les constructora per obres que no havia començat, una cosa que era «requisit imprescindible» per al menyscapte dels fons municipals.

No obstant, han quedat absolts quatre dels exregidors que van formar part de l’equip de Govern de Baltasar Santos que la instrucció havia inclòs com a part implicada, així com el director facultatiu de l’obra del poliesportiu de l’empresa contractada.

En concret, la resolució al·ludeix al cas de les obres del poliesportiu quan l’ajuntament va firmar un contracte amb una constructora valorat en 14,8 milions el 2006 per construir aquesta instal·lació esportiva. No obstant, el 2008 les obres van ser suspeses i dos anys més tard es va firmar una acta d’aixecament d’aquesta paralització, que després va derivar en dues certificacions de l’empresa per valor de 2,1 milions.

Poliesportiu fantasma

En el cas del poliesportiu de La Estación, que no va arribar a construir-se, l’Ajuntament de Navalcarnero va pagar 10,5 milions d’euros. Així, s’establia que les obres van ser pagades però que no corresponien amb el projecte original i que el que es «pretenia realment era legalitzar una obra que s’havia executat de manera molt diferent del que estava previst».

Concretament, l’òrgan fiscalitzador veu provat, arran de diversos informes pericials, que el consistori va patir un menyscapte dels seus fons que quantifica en 1,8 milions d’euros a l’abonar els treballs quan «una part substancial de l’obra no estava executada».

«Aquestes certificacions abonades mitjançant dues factures, que es van pagar el 29 de juliol, per un import total de 4,7 milions han ocasionat un menyscapte als fons municipals d’1,8 milions d’euros», detalla la sentència.

En el cas del poliesportiu, la sentència absol Santos dels danys generats per la suspensió de les obres que va tenir lloc el 2008 i que va ocasionar «robatori, vandalisme i deterioraments» a les instal·lacions, a l’entendre que les tasques de seguretat no les assumia el consistori.

Plaça de toros sense llum

En concret, en el cas de la plaça de toros, la sentència de l’òrgan fiscalitzador considera que la plaça de toros no tenia subministrament elèctric des del febrer del 2013 i que aquest subministrament havia de ser sufragat pel concessionari del recinte. No obstant, s’ha constatat que l’ajuntament va assumir el pagament de l’electricitat (50.050 euros) que va costejar amb fons públics durant els anys 2013, 2014 i 2015 «sense que consti cap reclamació» a l’empresa concessionària.

En aquest sentit, no assumeix l’al·legació plantejada per l’exalcalde, que es va veure en la necessitat d’assumir el cost de la llum mitjançant la instal·lació d’uns generadors elèctrics, ja que, en cas contrari, no s’haurien pogut celebrar festejos taurins i esdeveniments municipals, com la celebració del carnaval i una festa per cap d’any.

Per tant, veu acreditat que l’exalcalde, a l’ordenar l’abonament d’aquests subministraments, ha incorregut en «responsabilitat comptable d’aquests pagaments realitzats de manera indeguda i sense cobertura legal». «La nota de culpabilitat fins i tot s’ha de reforçar-se pel fet que el pagament de les factures va merèixer en tots els casos l’informe desfavorable de l’interventor i el tresorer municipal», han recalcat. Una altra quantia de 193.890,16 euros es refereix per la contractació en règim de lloguer per 28 dies del recinte taurí, que es va pagar a la concessionària quan en realitat es va utilitzar deu dies.

Coneixement demostrat

Així, estableix que l’exalcade és responsable comptable directe del menyscapte sofert a l’ordenar els pagaments de totes les certificacions i les seves corresponents factures, i per això «la seva intervenció en la sortida de fons públics és evident». «El seu coneixement que estaven abonant certificacions no corresponents a la realitat, sinó corresponents a un projecte d’obra diferent a l’adjudicat, ha quedat demostrat al llarg de la prova practicada. Diversos testimonis han sigut concloents respecte al fet que la decisió d’executar un projecte alternatiu al poliesportiu va ser impulsada pel mateix alcalde», han afegit.

Notícies relacionades

L’exregidor i l’exinterventora municipal també s’enfronten a una petició de 10 anys i mig de presó i 30 anys d’inhabilitació pel cas de les coves del consell, en què el consistori exerceix l’acusació particular, per frau i malversació continuada.