BALANÇ ANUAL

Madrid va registrar 33 homicidis el 2019, dels quals 7 són assassinats masclistes, 6 per robatoris i 2 esquarteraments

Si les dades es consoliden seria un dels exercicis amb menys crims de la sèrie històrica, dins de la tendència de descens d'aquest tipus de delictes en la dècada

policia-nacional

policia-nacional

6
Es llegeix en minuts
Europa Press

La regió ha registrat aquest any un total de 33 homicidis, la majoria per apunyalaments, segons dades provisionals recopilades per Europa Press a l’espera que acabi l’any i que concloguin les investigacions policials. En cas de consolidar aquestes dades, el 2019 acabaria com un dels exercicis amb menys crims de la sèrie històrica, dins de la tendència del descens d’aquest tipus de delictes en la dècada.

Segons aquests balanços, el 2011 hi va haver 42 homicidis, 47 el 2012, 37 el 2013, 40 el 2014, 30 el 2015, 33 el 2016, 39 el 2017 i 36 el 2018. Lluny de les xifres de finals de la dècada dels 90 i principis de segle, que rondaven el centenar.

Dels crims d’aquest any set pertanyen a territori de la Guàrdia Civil, tots aclarits menys un; i la resta de la Policia Nacional, gran part d’ells també resolts. Hi va haver oficialment set assassinats masclistes. A més, hi va haver dos esquarteraments, 6 crims per robatoris i cinc per trets. 

Els crims en detall 

El 3 de gener un home de 87 anys va ser trobat mort de forma violenta al ser colpejat al cap durant un robatori a la seva casa a Leganés. La Policia va detenir el presumpte autor del primer crim, un colombià amb 18 antecedents.

En les mateixes circumstàncies va acabar l’amo d’una pensió del carrer Arriaza de Madrid, a prop de Príncep Pío. L’home, de 86 anys, va ser assassinat amb violència extrema el 17 de gener per oposar-se al robatori de la recaptació.

El crim més enigmàtic de l’any va ocórrer al gener. Una jove anomenada Miriam, de 25 anys, va ser trobada morta amb més de 90 punyalades en un paratge de Meco. La Guàrdia Civil va detenir el Sergio, nòvio de la seva amiga i company de pis, però fa uns dies un Jutjat li ha concedit la llibertat condicional per falta de proves contundents sobre la seva implicació en els fets.

Un altre crim esborronador va ser el conegut el febrer de 2019. La Policia Nacional va trobar el cos esquarterat d’una dona, desapareguda des de 2017, en un frigorífic dins d’una vivenda d’Alcalá de Henares. La seva parella, que es va arribar a menjar part del cadàver, va ser detingut.

Nounat mort

El 9 de febrer va ser trobat el cadàver d’un nadó, que havia nascut amb vida, en un contenidor d’escombraries de Carabanchel. El 18 d’aquell mes un home va matar el seu pare i el seu oncle amb múltiples punyalades a Colmenarejo i després es va treure la vida tirant-se per un terrat de la madrilenya plaça de Castilla.

El primer cas de violència de gènere va ocórrer el 22 de febrer al madrileny districte de Salamanca. Un jove va matar la seva nòvia i després la va esquarterar. L’homicida va ser detingut a la mateixa casa on van trobar les restes del cadàver.

El segon cas va ocórrer el 8 de març a Ciudad Lineal, quan un home de 81 anys va assassinar amb una escopeta de caça la seva dona, de 63. A continuació es va treure la vida d’un tret. El tercer assassinat masclista va tenir lloc el 25 d’aquell mes a Loeches, quan un home de 47 anys va matar la seva dona, de 39, i després es va matar tallant-se les venes.

Homicidi al Pozo del Tío Raimundo

Un dels crims que més repercussió va tenir el 2019 va ser l’assassinat el març de Francisco D. C. per una simple baralla amb un gos al Pozo del Tío Raimundo. Després d’irades protestes veïnals al barri contra la família del presumpte assassí, aquest es va entregar dies després en una comissaria. Es tracta del ‘Chule’, un jove de 20 anys, membre d’un conegut clan gitano de la zona.

El 14 d’abril un jove va matar un altre d’un tret dins d’una discoteca a Aluche. La Policia va sospitar des d’un principi d’una baralla entre bandes llatines i a l’agost va detenir a Barcelona el possible autor, un jove pertanyent als Dominican Don’t Play.

El quart cas de violència mortal masclista va ocórrer a principis de maig a Parla. Una dona va ser trobada morta a casa seva. Tenia una ordre d’allunyament del seu exnòvio, que va ser detingut a Ceuta gairebé mig any després.

El 10 de juny un home es va atrinxerar a la seva vivenda després de matar a trets des de la finestra de la seva casa d’Aranjuez dues cunyades i ferir la seva sogra, que passejaven pel carrer. Finalment va ser detingut i va confessar a comissaria que els va disparar perquè la seva dona, germana de les mortes, s’havia separat d’ell.

Crim a El Molar

El 28 d’aquell mes un home de 42 anys va ser apunyalat en un parc de Valdezarza. La Policia el va arrestar un mes després quan anava a fugir al Paraguai. També al juliol es va registrar un crim encara no resolt, el d’un colombià que va aparèixer mort d’un punyalada i un tret per l’esquena en un camí d’El Molar.

A finals de juliol va aparèixer un altre cadàver d’un home de 37 anys amb ferides d’arma blanca al coll, en aquesta ocasió trobat entre dos contenidors d’un carrer del madrileny barri de Salamanca. No es descarta una venjança.

El cinquè cas d’assassinat masclista va ocórrer l’agost a Tetuan. Un home presumptament va matar la seva parella, una cirurgiana de 47 anys, en un pis del carrer Tenerife. Havia sigut lligada de peus i mans i apunyalada amb un gran ganivet. El seu cadàver presentava a més forts cops al cap. Després, l’homicida va enviar missatges amenaçadors a una altra antiga relació. Va anar detingut dies després gràcies a la col·laboració ciutadana.

El sisè assassinat masclista va ocórrer el setembre a Ciudad Lineal. Un home de 42 anys va matar la seva parella, de 31 anys, en ple carrer i davant dels seus dos fills. La víctima l’havia denunciat quatre vegades per maltractament des del 2017. Finalment, va ser capturat.

El 15 de setembre un jove de 20 anys va perdre la vida víctima d’unconductor kamikaze que circulava en sentit contrari i triplicant les taxes d’alcoholèmia per l’M-50. El jutge li ha imputat un delicte d’homicidi imprudent.

Xinès apunyalat

Ja l’11 d’octubre, un home d’origen xinès va morir després de ser apunyalat per robar-lo a la seva botiga a Vicálvaro. Un dia després un altre home d’origen magribí va morir apunyalat en una baralla multitudinària a prop de La Cubierta de Leganés.

Un altre dels crims més impactants de l’any va tenir lloc a Valdemoro. Un jove colombià va ser arrestat per la mort d’una adolescent de 18 anys, a qui presumptament va esquarterar i va llançar el seu cap en una zona de matolls.

El 23 d’octubre va aparèixer el cadàver d’un toxicòman darrere del metro de San Cristóbal de los Ángeles. L’autòpsia va revelar que va morir assassinat a cops. De la mateixa forma va morir a principis de novembre un tapisser a la seva botiga del passeig de l’Extremadura. El mòbil de l’homicidi va ser el robatori i l’autor va ser detingut poc després.

Taxista degollat

El 19 de novembre un taxista va morir degollat per un client a Alcalá de Henares per robar-li la recaptació. Un dia després una dona búlgara de 69 anys va morir degollada pel seu fill, de 30, que va ser arrestat. A finals d’aquell mes, una dona de mitjana edat va ser trobada en avançat estat de descomposició embolicada en una funda de matalàs en un runam del polígon Marconi. Les anàlisis efectuades han determinat que va morir de forma violenta.

L’últim dia de novembre es va registrar el setè cas de violència de gènere mortal. L’Alexia, una dona de 38 anys, va ser trobada morta pels serveis d’emergència. La seva recent parella, José Luis, va ser detinguda i es troba a la presó a l’espera de les proves toxicològiques que confirmin l’assassinat.

Ja al desembre, concretament el dia 16, una dona de 79 anys i un home de 80 van ser assassinats a punyalades i degollats en un domicili del madrileny barri de Tetuan. La Policia baralla que es veiessin implicats en un robatori per part de lladres molt violents.

Notícies relacionades

L’últim crim d’aquest any va tenir lloc al madrileny districte de Puente de Vallecas, on va ser apunyalat fins a la mort un home de 23 anys  23 anys i nacionalitat espanyola. La Policia busca l’autor o autors dels fets.