presumpte alçament de béns

Anticorrupció arxiva la denúncia contra Ayuso per Avalmadrid

Ayuso demana a Cs i Vox frenar la comissió per «deixar d'alimentar aquest circ»

Més Madrid diu que, tot i que la fiscalia arxivi la seva acusació, «no significa que no hi hagi delicte»

GRAF085. MADRID, 31/10/2019.- La presidenta de la Comunidad de Madrid, Isabel Díaz Ayuso (c), junto al alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida (i), la número dos del PP al Congreso de los Diputados para las elecciones del 10N, Ana Pastor (d), este jueves, durante el inicio de campaña del partido en el Palacio Neptuno de Madrid . EFE/Mariscal

GRAF085. MADRID, 31/10/2019.- La presidenta de la Comunidad de Madrid, Isabel Díaz Ayuso (c), junto al alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida (i), la número dos del PP al Congreso de los Diputados para las elecciones del 10N, Ana Pastor (d), este jueves, durante el inicio de campaña del partido en el Palacio Neptuno de Madrid . EFE/Mariscal / Mariscal (EFE)

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La Fiscalia Anticorrupció ha decretat l’arxivament de la denúncia interposada per Més Madrid perquè s’investigués la relació de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, amb l’empresa Avalmadrid per la seva possible implicació en un «delicte d’alçament de béns».

En un decret d’aquest departament del Ministeri Públic, avançat per ‘Infolibre’ Ministeri Públic i al qual ha tingut accés Europa Press, es determina el sobreseïment al no apreciar indicis de delicte. Concretament, apunta que per a aquest tipus penal la jurisprudència estableix com a requisit essencial que el crèdit sigui «vençut, líquid i exigible, no quedin béns o siguin insuficients en el patrimoni del deutor per fer front al crèdit».

«De l’anàlisi dels fets que es descriu en la mateixa denúncia resulta que les donacions que es van fer dos mesos abans de l’impagament de la primera quota. Però al costat d’això ha d’afegir-se que aquest crèdit estava garantit per una hipoteca sobre un immoble i vuit avaladors solidaris. Consta que l’any 2018 s’ha executat garantia hipotecària i pel que resta, no consta que s’haguessin dirigit contra avaladors solidaris», recull la resolució de la Fiscalia Anticorrupció.

Més Madrid exposava en la seva denúncia que el dos de febrer del 2011 es va aprovar l’operació de crèdit per part del Comitè Directiu de la societat Avalmadrid en virtut de la qual es presten 400.000 euros sobre la finca Urbana, a Sotillo de la Adrada (Àvila), propietat de familiars d’Ayuso amb un termini de devolució de 36 mesos, per tal d’adquirir equips mèdics.

«Confiava en la Justícia» 

Ayuso ha afirmat: «Confiava en la Justícia, però, aquesta notícia m’alegra profundament sobretot per l’honor de la meva família i, en concret, el del meu pare». La presidenta de la Comunitat de Madrid ha demanat a Ciutadans i Vox que s’aliïn amb el PP per intentar frenar la comissió d’investigació sobre presumptes irregularitats a Avalmadrid que començarà el mes de desembre a l’assemblea.

«El que tinc clar és que tot això ha sigut un artifici per part de l’esquerra madrilenya, que ha intentat destruir el meu honor i el de la meva família, en concret el del meu pare, una persona honrada que mai va deure un duro a ningú. És una família que ha treballat sempre creant llocs de treball i fent les coses el millor que sabia», ha defensat.

La dirigent autonòmica ha posat èmfasi que ara l’esquerra ha «de deixar d’alimentar aquest circ», i per això ha demanat els seus socis, Ciutadans i Vox, que «capgirin» la situació perquè la comissió de la Cambra autonòmica «no ajuda en res».

Declaracions de Més Madrid 

El portaveu de Més Madrid a la Cambra regional, Pablo Gómez Perpinyà, ha assenyalat aquest dimarts que tot i que Anticorrupció hagi decretat l’arxivament de la denúncia interposada pel seu partit no significa «que no hi hagi delicte». Perpinyà ha indicat que ho respecta, com no pot ser de cap altra manera, però creu que, tot i que «en aquests moments no hi ha indicis, no significa que no hi hagi delicte», com ja ha passat amb casos com les expresidentes Esperanza Aguirre Cristina Cifuentes.

«Que Ayuso expliqui si considera que si no té cap tipus d’irresponsabilitat per què no vol comparèixer en la Comissió d’Avalmadrid», ha llançat a la presidenta regional i ha avisat que si al llarg de la comissió d’investigació poguessin veure que hi ha responsabilitats penals i civils respecte a alguns dels compareixents no dubtaran de nou a acudir a la fiscalia. 

Informació privilegiada

El partit d’Íñigo Errejón assenyala que Ayuso va sol·licitar «una sèrie d’informacions als directius d’una empresa pública amb la finalitat d’obtenir informació privilegiada respecte a dades de tercers protegits per la confidencialitat i amb l’objectiu de beneficiar econòmicament la seva família i a si mateixa».

L’operació de crèdit aprovada es garantiria mitjançant la constitució d’hipoteca sobre aquesta finca: Urbana, una parcel·la de terreny i nau industrial, de la qual eren socis familiars d’Ayuso: Leonardo Díaz Álvarez, Isabel Cristina Ayuso Puente, Juan Carlos Herrero Casasola, María Victoria Fernández Moyano, Juan Manuel Pitarch Divar, María Carmen Elvira Angulo López Cancio, José Luis Santos Marcelino Santamaría i María Victoria Suñer Cordero.

Notícies relacionades

Davant d’això, la Fiscalia també arxiva la denúncia en el que es refereix a presumpte delicte d’administració deslleial tràfic d’influències. En aquest últim cas exposa que Ayuso va emetre aquests correus abans de prendre possessió de diputada autonòmica i del seu contingut no pot interpretar-se com a «pressió o suggestió».

«L’anterior posat en relació, a la qual cosa descriu el denunciant com a informació privilegiada, del mateix relat dels fets com del contingut dels correus aportats, les informacions no troben en un àmbit reservat, el coneixement del qual es tingui pel càrrec o lloc de treball que es realitzi, sinó que es refereixen a informacions obtingudes a través d’internet i de registre mercantil», conclou l’escrit.