VISTA ORAL SUSPESA

Els magistrats a l'advocat del metge acusat de 'nadons robats': «Si no es presenta al judici, se'l detindrà»

El lletrat de la mare afectada afirma que es va inscriure a la partida de naixement «un nen fantasma» per eliminar qualsevol rastre del nadó nascut

bebes-robados

bebes-robados

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

Els magistrats de l’Audiència Provincial de Madrid han advertit aquest divendres al metge jubilat acusat del segon cas de nadons robats que arriba a judici a Espanya que es procedirà a la seva detenció si no es presenta el 12 de novembre, després que s’hagi suspès la vista davant de la seva absència.

La Secció Segona tenia previst jutjar l’acusat, de 74 anys, per la presumpta desaparició d’un nen el 1975 quan la seva mare va donar a llum a la Clínica Santa Cristina, on treballava la monja María Gómez Valbuena, coneguda com a Sor María, ja morta.

Adelina Ibáñez, la mare del nen que mai va aparèixer i del qual es va informar que estava mort, només repetia aquest matí: ¡Que contenta que estic! No obstant, el ginecòleg ja retirat no s’ha presentat a la vista.

L’advocat defensor afirma que el seu client té una malaltia que li impedeix assistir a la vista. Els informes mèdics han sigut examinats a la Sala per un forense, que ha indicat que el fet que pateixi una insuficiència respiratòria crònica no és «inconvenient» per acudir a la vista.

Absència injustificada

Tot just arrencar el judici, el president de la Sala ha recriminat a l’advocat indicant-li amb to seriós que en reiterades ocasions se li ha denegat la petició de suspensió del judici en vista de l’«escassa» documentació aportada per justificar que el seu client estigui greument malalt.

La majoria dels informes mèdics són «inintel·ligibles», segons ha exposat l’especialista forense davant del tribunal. Després d’això, la Secció s’ha vist «obligada» a ajornar el judici fins al 12 de novembre i ha citat l’acusat a les 9.30 hores perquè sigui examinat per un forense d’aquesta seu judicial a fi de certificar la seva malaltia.

L’acusació particular, en nom de l’afectada, sol·licita en el seu escrit, al qual ha tingut accés Europa Press, una petició de vuit anys de presó per un delicte de falsedat documental; un altre per detenció il·legal, i un altre per suposició de part.

A la seva arribada, l’advocat Guillermo Peña ja confessava que no tenia gaires expectatives que se celebrés la vista davant del’avançada edat del processat i després que fa uns mesos la Justícia absolgués el doctor Eduardo Vela per prescripció dels delictes dels quals se’l va acusar pel primer cas de l’entramat de nadons robats que va arribar a jutjar-se.

En aquest cas, l’advocat de l’afectada i de l’associació de Nadons Robats a Madrid ha explicat que es va inscriure a la partida de naixement del fill de l’afectada un «nen fantasma» que fa 44 anys que està perdut.

Cronologia del cas

Es tracta d’un cas de l’octubre del 1975 ocorregut en aquesta clínica ja desapareguda. La denunciant, Adelina Ibáñez Mezcua, va portar l’assumpte als tribunals el 2013 després de denunciar la desaparició del seu fill tot just néixer. Va acusar la monjaSor María, morta el 2013, de sostreure presumptament el seu fill per haver nascut del«pecat». 

El primer judici va fer seure davant la Justícia el doctor Eduardo VelaEduardo Vela, qui va ser absolt dels delictes dedetenció il·legal, suposició al part i falsedat per prescripció. El denunciant va reconèixer mesos més tard que la seva mare biològica l’havia donat en adopció.

El cas d’Adelina va recaure en el Jutjat d’Instrucció número 19 de Madrid, el titular del qual va imputar i va processar el ginecòleg que va atendre la víctima. Ara, el judici arribarà a l’Audiència de Madrid. La Fiscalia demana l’absolució  de l’acusat, han confirmat a Europa Press fonts fiscals.

L’advocat de l’associació de Nadons Robats ha explicat a Europa Press que es va voler acusar al llavorsdirector de la Clínicaa l’aparèixer el seu nom a la partida de naixement, una troballa que va arribar tard a la investigació ja que ja estavaesgotada.

En el seu escrit, el fiscal afirma que no ha quedat acreditat que J.B.D. fos el facultatiu tècnic responsable d’atendre el nounat. Per això, en demana la lliure absolució.

Sedada amb una màscara

La imputació de J. B. D. es va produir al ser presumptament la persona que es va emportar el nadó de la denunciant després de finalitzar el part de la dona, a qui es va sedar amb una màscara. Poc abans que la monja Sor María li comentés que el seu nadó havia mort, la mare i denunciant va observar comuna parella s’emportavaqui va identificar com el seu fill. Després d’això,va denunciarl’hospital, un assumpte que no es va arribar a tramitar.

Durant la seva declaració, el ginecòleg va manifestar que segons després de néixer el nadó ell se’n va anar de la sala, aportantfotografiesque demostrarien que no es tractava de la persona identificada. Per això, és previsible que se li aixequi la imputació.

Notícies relacionades

En la causa judicial obra un certificat de l’hospital que assenyala que el nadó mai va estar ingressat ni a l’UVI, ni a nounats ni al niu.