culpable de tots els delictes

Cas dels nadons robats: Eduardo Vela, absolt per prescripció dels delictes

El ginecòleg Eduardo Vela estava acusat de participar en el robatori d'Inés Madrigal el 1969 a la clínica San Ramón de Madrid

el-doctor-vela-rob-un-beb-pero-no-cumplir-sentencia-por-haber-prescrito-el-delito / periodico

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

La Secció Setena de l’Audiència Provincial de Madrid ha absolt el doctor Eduardo Vela dels delictes de detenció il·legal, suposició del part i falsedat documental en relació amb un cas de nadons robats deL 1969. En una sentència notificada aquest dilluns, els magistrats el consideren responsable d’aquests delictes, però l’absolen perquè consideren que hanprescrit. Consideren com a data de prescripció el moment en què la denunciant va arribar a la majoria d’edat.

Vela va ser director de la clínica San Ramón, considerada l’epicentre de l’entramat del presumpte tràfic de nens. En la vista oral, l’acusat va negar els delictes que se li imputen i la seva defensa va al·legar prescripció, una cosa contra la qual ja es va pronunciar l’Audiència madrilenya.

Inés Madrigal, la dona que va ser robada pel doctor Eduardo Vela acabada de néixer, ha anunciat que recorrerà davant del Suprem la sentència de l’Audiència Provincial de Madrid, que determina que la sostracció es va produir, però absol el metge per la prescripció dels delictes. La dona ha declarat tenir una sensació "agredolça": "contenta" pel reconeixement que "la van arrabassar" de la seva mare, però decebuda perquè s’hagin considerat prescrits els fets. Segons el seu parer, el tribunal hauria d’haver sigut "valent" i haver-se "tirat al fang".

El fiscal demanava 11 anys

En el judici, el fiscal va mantenir la seva petició de condemna d’onze anys de presó pels delictes de detenció il·legal, suposició de part i falsificació de document oficial. Al seu informe, va destacar que el cas de Madrigal ha permès conèixer el fenomen dels nens robats, ja que es tracta d’"un cas clar de tràfic de nens" i és un afer mereixedor de "retret penal".

Per a la fiscal, la prescripció al·legada per la defensa en el judici i en la instrucció no existeix, ja que segons el seu parer la conducta il·lícita no ha cessat. L’Audiència ja va exposar en una resolució anterior que els delictes dels quals s’acusa el doctor Vela estan vinculats al delicte de falsedat, que no prescriu. Aquesta infracció penal se li imputa per falsificar l’informe de naixement de la denunciant.

La batalla dels nadons robats

Notícies relacionades

Inés Madrigal, presidenta de S.O.S. Bebés Robados, va ser la dona que ha assegut Vela en un banc dels acusats. El juny del 1969, va néixer a la clínica San Ramón. Va ser un "regal" de Vela a la seva mare adoptiva, que va morir el 2013, enmig del procés penal.

Amb 18 anys, els seus pares li van confessar que era adoptada i el 2010, la seva mare li va explicar la veritat darrere del naixement. I el van portar als tribunals. Milers de casos de nadons robats han sigut arxivats ja que havien prescrits, però el de Madrigal va seguir endavant. La seva aspiració és que el seu cas arribi el Tribunal Suprem, perquè estableixi jurisprudència i es reobrin les causes arxivades per aquesta raó.