'Projecte FG'

L'"acció final" de Villarejo per al BBVA, ¿l'incendi del Windsor de fa 14 anys?

'Moncloa.com' revela documents que vincularien l'excomissari amb l'"eliminació física" de documents sobre González

zentauroepp2649672 windsor190212114933

zentauroepp2649672 windsor190212114933 / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Uns documents a què ha tingut accés el digital 'Moncloa.com'  vinculen l’excomissari José Manuel Villarejo amb l’incendi del Windsor, la torre que va cremar sense víctimes el 2005. Quan es compleixen 14 anys del foc, aquest mitjà publica una informació en què Villarejo reconeix que va estar darrere de l’incendi, per a així destruir informació comprometedora sobre l’expresident del BBVA Francisco González.

Precisament, aquest material havia sigut sol·licitatnomés un dia abansdel succés per Anticorrupció, però va acabar sent pastura de les flames, sempre segons la versió d’aquest mitjà que vincula l’ensorrament del Windsor amb un suposatencàrrec del BBVAper "eliminar rastres documentals de la Firma d’Auditoria DEL" (Deloitte), lesoficinesdel qual eren a l’edifici.

En les paraules del mateix excomissari (així ho explica en el seu propi resum de treball), era una"acció final” per a l’"eliminació física" de documents, que va arribar a batejar com a 'Projecte FG'.

Material per a Sacyr

L’assumpte que, segons 'Moncloa.com', es volia ocultar tenia relació amb el 'cas FG Valors’. En concret, aquest cas es remunta al 1996, quan l’agència de borsa de González va acabar venuda a Merrill Lynch per12.000 milions de pessetes.

El banc nord-americà va denunciar més tard que González –que ja era president de l’entitat pública Argentaria– havia ocultat un descobert comptable de 757 milions de pessetes (4,5 milions d’euros). Al final, les parts van tancar el tema per un preu de 2.000 milions de pessetes (12 milions d’euros), però aquesta dada podia ser una arma poderosa en mans de Sacyr, rival llavors de González. 

Aquestes possibles irregularitats van acabar en la CNMV i, després d’arxivar-se allà, van passar a la fiscalia.  L’últim "rastre documental" d’aquest assumpte era el que va servir de base per realitzarl’auditoria de Deloitte: en cas d’haver existit aquest desfasament comptable, les proves eren allà i per això Anticorrupció va demanar els papers, que van acabar cremant (i sense còpia) al Windsor. 

Ombres sospitoses

Fa 14 anys, es va suscitar una polèmica perquè van aparèixer a les imatges de l’incendidues siluetesdins de l’edifici en flames. Aquestes imatges de videoaficionat mostravenombres dins, però mai es va poder aclarir. La versió oficial va ser que unaburilla mal apagadava motivar el foc, però aquest misteri mai es va aclarir.

El cert és que la Fiscalia Anticorrupció havia demanat aquests documents comprometedors per a FG (com es coneixia Francisco González) a l’auditora Deloitte un dia abans del sinistre. Com era d’esperar, Deloitte va confirmar poques setmanes després a la fiscalia que els papers requerits havien desaparegut en el sinistre. El mateix González, des de la torre de la seva BBVA propera a l’edifici en flames, podria haver contemplat perfectament l’esfereïdor incendi que feia desaparèixer una munició poderosa per als seus adversaris de Sacyr, aspirants a assumir el control del banc. 

Notícies relacionades

El que no se sabia llavors és que el BBVA de González havia contractat el comissari José Manuel Villarejo. Tampoc era conegut fins a quin punt va utilitzar els seus serveis per desestabilitzar l’assalt de Sacyr i neutralitzar els atacs que pogués rebre, com revelen els documents publicats per l’esmentat medi digital.

Dispositiu espectacular

Sempre segons 'Moncloa.com', el banc de FG va contractar els serveis d’un policia que va desplegar un impressionant dispositiu per controlar comunicacions telefòniques, realitzar seguiments personals i intentar extorsionar aquelles persones que considerava rellevants en l’operació. El BBVA va pagar Villarejo, només entre el 2012 i el 2017, uns cinc milions d’euros pels encàrrecs que li va fer el seu cap de seguretat, Julio Corrochano, que havia sigut comissari de la Comissaria General de Policia Judicial.